Premierul român, Victor Ponta, a subliniat, sâmbătă, că aderarea țării la NATO a însemnat un nou nivel de stabilitate și securitate, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA.
„În acești zece ani de la aderare, sa dovedit că decizia noastră de a adera la Alianță a fost unul fundamental și corect”, a spus Ponta, adăugând că „ne dăm seama acum, în contextul internațional actual complex, cum au fost corecte deciziile acelor lideri politici care, în perioada 1997-2004, au pledat pentru NATO”. Potrivit acestuia, intrarea României în NATO a deschis, de asemenea, drumul spre integrarea europeană.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a declarat că „obținerea calității de membru NATO a reprezentat un moment istoric pentru România”, subliniind că țara a obținut în acest fel cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa contemporană.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat într-un comunicat de presă, că România ar trebui să devină un „catalizator” pentru consolidarea frontierelor NATO și UE, în contextul evoluțiilor recente din regiune.
Cu zece ani în urmă, la 29 martie, România a devenit țară membră cu drepturi depline a NATO.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale de la București, la data de 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative adoptate, începând cu anul 2005, „Ziua NATO” în România se sărbătoreşte în prima duminică a lunii aprilie.
De la aderarea la NATO, România a contribuit la misiunile alianței cu: 40.000 de militari, 30 de batalioane şi 150 de microstructuri în misiuni externe de menţinere a păcii; 400 de militari în misiuni de reprezentare în structurile de comandă ale NATO; 80 de structuri militare certificate pentru participarea la misiuni şi operaţii NATO.
Începând din 2002, de când România participă la reconstrucţia Afganistanului, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii.
Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii.