Explicaţia avântului chinezesc în agricultura de la Marea Neagră

Sursa: ZIARUL FINANCIAR.RO
Traderul şi procesatorul agricol COFCO s-a dez­lănţuit pe pieţele internaţionale de achiziţii şi într-un interval mai scurt de două luni a preluat controlul a 51% din acţiunile grupurilor Nidera şi Noble, doi gi­ganţi ai comerţului internaţional cu mărfuri agricole. Chi­nezii ar fi plătit mai bine de 3 miliarde de dolari pen­tru cele două preluări, potrivit presei internaţionale.
În regiunea Mării Negre, Noble Group este pre­zent cu infrastructură în Ucraina, Rusia şi Turcia, iar Nidera are operaţiuni în Rusia, Ucraina, Kazahstan, dar şi pe piaţa locală.
„Pentru China prezenţa la Marea Neagră este o alegere bună. Este o zonă cu mare potenţial de creş­te­re şi este bine să fii prezent aici. Numai Ucraina are potenţialul de a-şi tripla exporturile de porumb”, a ex­plicat pentru ZF Paul Gassit, analist al companiei de consultanţă franceze ODA Groupe. (…)
În regiune poziţiile de forţă sunt deţinute de Rusia şi Ucraina, cu cele mai mari recolte, dar marfa din România şi Bulgaria a reuşit să îşi facă în ultimii ani loc la licitaţiile organizate în Orientul Mijlociu şi nordul Africii.
„Piaţa este totuşi dificilă şi fiecare ţară are parti­cula­rităţile ei. Spre exemplu, acum aş recomanda fer­mierilor români să vândă marfa stocată pentru că piaţa a ajuns la maximul sezonului”, a spus Gassit. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Europa, Europa - Asia, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.