China nu dorește instabilitate în Europa de Est

China salută intenția anunțată de Rusia, SUA, Uniunea Europeană și Ucraina de a deschide dialogul, însă succesul acestuia depinde de garantarea intereselor legitime și a preocupărilor tuturor părților, a declarat, marți, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, în cadrul unei întâlniri avute cu omologul rus, Serghei Lavrov, aflat în vizită la Beijing (foto). În acest context, în calitate de prieten al poporului ucrainean, „China nu dorește să vadă instabilitate în țara din Europa de Est„, a arătat Wang, adăugând că China ar dori să joace un rol constructiv în cazul unei rezoluții politice.

Sergey Lavrov - Wang Yi, Beijing 15.04.2014 ACu privire la vizita de o zi la Beijing întreprinsă de șeful diplomației de la Moscova, cotidianul China Daily arată că Serghei Lavrov a avut o întâlnire și cu președintele Xi Jinping, întâlnire în care a fost reafirmată dorința de coordonare mai puternică a celor două țări în cadrul afacerilor globale și regionale, în condițiile în care relațiile chino-ruse nu au fost niciodată mai puternice, jucând un rol de neînlocuit în pacea și stabilitatea mondială.

În cadrul unei conferințe de presă ținută la Beijing, Lavrov a vorbit despre avertismentele lansate Kievului împotriva utilizării forței, arătând că actele „criminale” ar submina discuțiile planificate, pentru joi, la Geneva. „Nu poți trimite tancuri și în același timp să inițiezi discuții, iar folosirea forței ar sabota oportunitatea oferită de negocierile în patru, de la Geneva”, a spus Lavrov. „În principiu”, Moscova susține discuțiile „de ajutor” de la Geneva, dar, la Kiev, trebuie să fie realizată o reformă constituțională autentică, în loc să fie derulate acțiuni pentru spectacol, a adăugat oficialul rus. Serghei Lavrov a mai declarat că Rusia „apreciază obiectivul echilibrat și atitudinea responsabilă a Chinei” cu privire la problema ucraineană.

Agenda bilaterală China – Rusia va continua la nivel înalt, în luna mai, cu prezența președintelui Vladimir Putin, la Shanghai, unde este programată conferința asiatică pe teme de securitate.

REFERINȚE >>>
COMENTARIU | China respinge și referendumul din Crimeea, și sancțiunile SUA-UE împotriva Rusiei
COMENTARIU | China mizează pe Rusia în evenimentele din Ucraina
COMENTARIU | Ucraina, vechea tragedie a trădării occidentului

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.