Visul chinezesc pune accent mai mult pe relaţiile dintre individ şi ţară

Visul chinezesc 3Chinezii cred în proporţie de 35% că SUA este o ţară ideală, iar alţi 26% cred că China este o ţară ideală. Dar, după 10 ani, 42% din chinezi vor crede că China va fi ţara ideală şi numai 14% că sunt Statele Unite ale Americii. Acestea este rezultatul unei cercetări realizate, recent, de cel mai mare grup de publicitate şi comunicare din Marea Britanie WPP intitulat „Puterea şi potenţialul Visului Chinezesc”.
În document se arată că „Visul American” şi „Visul Britanic” pun accent mai mult pe dezvoltarea personală, în timp ce în „Visul Chinezesc” dezvoltarea personală şi naţională sunt strâns legate.

„Având în vedere relaţia rece, din prezent, dintre Washington şi Beijing, probabil că nu poţi ghici faptul că mai mulţi chinezi văd în Statele Unite ale Americii ţara ideală din lume, mai degrabă decât China, susţine „Financial Times”. De partea cealaltă, 52% dintre cei chestionaţi în SUA şi 30% în Marea Britanie indică propria ţară drept „statul ideal”. Studiu WPP a fost realizat în cele trei ţări: China, Statele Unite şi Marea Britanie, însă nu oferă mai multe detalii. Sondajul arată de asemenea că, în plus faţă de Statele Unite, Australia, Franţa, Noua Zeelandă, Germania, Marea Britanie şi Canada sunt, de asemenea, considerate de respondenţii chinezi drept „state ideale”.

Visul chinezesc FOTOCercetarea arată că locuitorii chinez au nemulţumiri legate în special de poluarea mediului (85%), alte îngrijorări fiind manifestate faţă de siguranţa alimentară (83%), asigurarile de sănătate (78%), învăţământ (76%), presiunile privind greutăţile generate de schimbarea rapidă a vieţii (66%). Cu toate acestea, şi în Statele Unite şi în Marea Britanie oamenii au propriile preocupări. Astfel, 70% dintre americani şi 62% dintre respondenţii din Marea Britanie sunt preocupaţi de securitatea naţională, 67% dintre americani şi 59% dintre britanici sunt nemulţumiţi de mediul economic naţional, în timp ce 47% dintre chinezi menifestă îngrijorare faţă de mediul economic din China. De asemenea, raportul arată că 70% dintre chinezi cred că „Visul Chinezesc” este foarte important să fie realizat pe cont propriu, procentul fiind de 76% din populaţia tânără, cu mult peste SUA (65%) şi Marea Britanie (39%).

Cercetarea face parte din studiul anual al companiei WPP privind cele mai valoroase branduri din China, WPP prezentând documentul în cadrul reuniunii anuale de la Londra, în faţa unui număr de politicieni britanici.
„Daily Telegraph” a consemnat că, în ultimii ani, WPP a făcut evaluări privind brandurile din China pentru a le introduce pe pieţele occidentale, în vederea identificării de oportunităţi de cooperare. Su Ming, CEO al acestei companii, susţine că că multe ţări occidentale, inclusiv Marea Britanie, nu realizează potenţialul economic al Chinei, având în vedere faptul că China, cu cele 1,3 miliarde de oameni, are mai multe oportunităţi.
Parlamentarii britanici participanţi la eveniment au declarat că Marea Britanie ar trebui să vadă că „Visul Chinezesc” nu urmăreşte doar dezvoltarea poporului chinez, ci totodată şi lumea exterioară, pentru a crea oportunităţi de cooperare, lăsând lumea să beneficieze de acestea. La fel ca şi în cazul imigranţilor care au reprezentant „Visul American” sau „Visul Britanic” şi care au dus la dezvoltarea celor două ţări, la fel şi China ar trebui să fie condusă de visul de dezvoltare umană, în jurul valorii unei lumi de vis.
Sursa world.people.com.cn

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.