Capitala Beijing găzduieşte, începând de azi, cel de-al şaselea Dialog Strategic şi Economic China-SUA şi cea de a cincea consultare la nivel înalt China-SUA al schimburilor interumane, eveniment la care participă preşedintele chinez Xi Jinping şi vicepreşedintele american Jeo Biden. Cele două evenimente au debutat cu o declaraţie a preşedintelui Xi potrivit căreia problemele existente în cadrul relaţiilor China – SUA „nu trebuie să genereze temă, atâta timp cât ambele părţi lucrează pentru a le rezolva”.
Pe fondul divergenţelor de ordin economic şi de opţiune socială dintre cele două cele mai puternice state ale lumii, divergenţe ce ţin de jocul politic de putere intern şi internaţional, relaţiile China-SUA continuă să fie prospere. Afirmaţia are la bază cele peste 530 de miliarde USD înregistrate în contul comerţului bilateral în anul 2013, pentru a puncta o cifră care depăşeşte de câteva ori PIB-ul României.
La unison, comentatorii politici chinezi consideră evenimentul din aceste zile de la Beijing, programat pentru miercuri şi joi, drept unul care poate să conducă la „dispersarea suspiciunilor”, în condiţiile în care, preşedinţii Xi Jinping şi Barack Obama, în iunie 2013, au decis sa construiasca o relaţie lipsită de conflicte şi confruntări, bazată pe respect reciproc şi cooperare win-win.
Intenţiile chineze în relaţia cu SUA vizează accelerarea Tratat Bilateral de Investiţii (BIT), în cadrul unui parteneriat cu un standard ridicat, echilibrat, cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile economice dintre cele două ţări, a arătat preşedintele Xi, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului.
Mai mult, China doreşte ca Statele Unite să îşi limiteze acţiunile privind securitatea naţională care vizează investiţiile chineze, în timp ce SUA menţin China pe „lista neagră” în diverse sectoare investitorii chinezi având restricţii de invesţe. Această „listă neagră” este inclusă în agenda discuţiilor programate în cadrul dezbaterilor chino-americane din aceste zile de la Beijing, fapt confirmat de vice-ministrul chinez de Finanţe Zhu Guangyao.
Un alt subiect care generează un puternic interes vizează securitatea cibernetică, fiind frecvente schimburile de acuzaţii privind spionajul pe Internet. Recente divergenţe dintre Beijing şi Washington au mers atât de departe încât suspiciunile reciproce cu privire la scopul şi intenţiile fiecărei părţi au ajuns să domine dialogul, ba chiar făcând relaţia incomodă.
Într-un editorial apărut, azi, în China Daily, se arată că „americanii răspândesc ideea că o Chină din ce în ce puternică pune în pericol zona Asia-Pacific. Acest fapt duce la neîncredere, punând la îndoială faptul că o putere în creştere poate cu adevărat co-exista cu o putere care îşi revine”.
Cu toate acestea, continuă editorialul, în ciuda problemelor, obstacolelor şi suspiciunilor reciproce, China şi Statele Unite au reuşit să continue dialogul, şi să păstreze legăturile, evitând alunecarea spre confruntare.
În lista temelor de discuţii dintre cele două mari puteri se regăsesc o serie lungă de probleme: siguranţa alimentară, drepturile omului, traficul de animale, schimbările climatice, energiile curate, precum şi problemele de securitate care implică Ucraina, Afganistanul, Iranul şi Peninsula Coreeană. La toate acestea se adaugă disputele maritime din proximitatea Chinei.
În condiţiile în care nimeni nu se poate aştepta la o rezolvare integrală a acestor teme, în cadrul dialogului din aceste zile, marea speranţă a comentatorilor chinezi vizează o abordare pragmatică, pe cât posibil destinsă, aceasta fiind „singura modalitate de a opri spirala descendentă în relaţiile bilaterale”.
Este de subliniat şi de apreciat efortul presei locale de a promova interesele şi nemulţumirile chineze pe relaţia cu SUA, puternic evidenţiate, cu atât mai mult cu cât al şaselea Dialog Strategic şi Economic China-SUA debutează într-o atmosferă apreciată ca fiind „nu foarte favorabilă”.
Ministerul chinez al Comerţului a anunţat, cu o zi înaintea deschiderii dialogului, că reluarea unei anchete privind importul de pui din SUA a descoperit dovezi privind dumpingul şi subvenţionarea, fapt „care a afectat industria chineză”.
Avem în faţă un „răspuns” la un raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din anul 2012, care a pretins că China a încălcat anumite reguli, după ce a demarat cercetările privind acţiunile anti-dumping şi compensatorii la importurile de pui din SUA, în anul 2009, şi a impus taxe în 2010. OMC a stabilit că Statele Unite au „acţionat inconsistent” cu normele organizaţiei cu privire la măsurile compensatorii şi anti-dumping în cazul a 24 de produse din China. În mod firesc, răspunsul OMC a fost salutat de Ministerul chinez al Comerţului, fiind catalogat drept o „victorie semnificativă a Chinei împotriva abuzurilor SUA”, câtă vreme disputa ar putea pune în pericol exporturile chinezeşti în valoare de până la 7,2 miliarde USD/an.
De partea cealaltă, Statele Unite au reacţionat prin reprezentantul comercial Michael Froman, care a arătat că SUA vor „continua să se apere cu fermitate în faţa oricăror provocări privind punerea în aplicare a legilor noastre de remediere comercială, pentru a se asigura că lucrătorii din SUA şi întreprinderile nu sunt puse în dificultate de subvenţiile din China sau din alte părţi”.
La realizarea textului au fost folosite următoarele surse: Xinhua, China Daily