XINHUA – Om de afaceri-politician din România primește 10 ani pentru corupție

XINHUA - Om de afaceri-politician din Romania primeste 10 ani pentru coruptieFondatorul Partidului Conservator din România, aflat la guvernare, și omul de afaceri Dan Voiculescu a primit, vineri, sentința finală de 10 ani cu închisoarea, într-un caz major de corupție, care implică privatizarea unui institut agricol de stat, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA, în cadrul unei noi informări pe această temă. (Prima știre AICI)
Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel București a fost un subiect aflat în atenția mass-media și publicului timp de șase ani, Dan Voiculescu devenind, astfel, figura publica cea mai influentă care a fost trimisă în închisoare după fostul prim-ministru Adrian Nastase, care se află încă în arest.

Potrivit Departamentului Națională Anticorupție (DNA) din România, care l-a dat în judecată pe Voiculescu, privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) din București a cauzat țării pagube în valoare de 60 de milioane de euro (78 milioane dolari).
Curtea de Apel București a decis, vineri, confiscarea imobilului în care se află posturile de televiziune Antena 1, Antena 3 și grupul de firme Grivco, detinute de Dan Voiculescu.
De asemenea, instanța a decis să îi blocheze conturile pentru a recupera daunele pe care acestea le-a cauzat, fiind vizată și casa acestuia situată într-un cartier important din nordul Bucureștiului.
În afară de Voiculescu, alte 11 de persoane au primit pedepse cu închisoarea de la trei la opt ani, alte cinci primid pedeapsă cu eliberare condiționată.

„Am luat act de decizia Curții de Apel București. Nu comentez sentințe în cazurile penale”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook, angajându-se să asigure postului tv Antena 3 și jurnaliștilor posibilitatea de a-și desfășura activitatea.

Cazul a fost deschis în 2007, când Voiculescu a devenit ținta investigațiilor anti-corupție pentru folosirea influenței sale ca lider de partid, pentru a obține avantaje în procesul de privatizare a ICA. Procurorii l-au acuzat că Voiculescu a cumparat 3,6 hectare de teren controlate de institut la un preț mult mai mic decât prețul de piață.
Voiculescu a negat acuzațiile, susținând că tranzacțiile au fost legale, iar ancheta a fost motivată politic, el fiind un dușman politic al președintelui Traian Băsescu.
La sfârșitul anului 2008, Voiculescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, iar pe 26 septembrie 2013 a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare. Cu toate acestea, sentința a fost atacată cu recurs de Voiculescu, care a insistat că este nevinovat, în timp ce procurori au cerut o pedeapsa cu închisoarea mai mare.

Voiculescu, 68 de ani, a fondat Partidul Umanist în anul 1991, schimbând numele în Partidul Conservator în anul 2005. În urma coaliției cu social-democrații, după alegerile legislative din 2008, a devenit membru minoritar al coaliției de guvernământ condusă de prim-ministru Victor Ponta.
Voiculescu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 600-650 milioane de euro (780-845 milioane dolari). Omul de afaceri este, de asemenea, magnat media, Grupul Intact Media fondat de el incluzând mai multe posturi de televiziune importante, posturi de radio, precum și ziare și reviste de top.

Președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Voiculescu că este un „mogul media” care folosește grupul mass-media în lupte politice, pentru a încerca să controleze politica țării.

REFERINȚE >>>
XINHUA – Influentul politician român, Voiculescu, primeşte 10 ani pentru corupţie
CHINA DAILY – Adrian Năstase retrimis la închisoare sub presiunea venită din partea Uniunii Europene
XINHUA – Fostul premier român, Adrian Năstase, eliberat condiţionat
China Daily – Fost premier român a încercat să se sinucidă, după condamnarea la închisoare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.