O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre Eternitate

Cu Nelly Clejan, decembrie 2013 2În urmă cu mai puțin de un an, pe când mă aflam la Shanghai, având alături pe bunul românolog, coleg și prieten chinez Luo Dongquan, am avut șansa întâlnirii cu doamna Zhao Jingpu, o chinezoaică cu cetățenie română, o poveste în viață. Urmare a căsătoriei cu reputatul medic român Bucur Clejan, cândva în anii ’40, Zhao Jingpu a devenit, pentru români, Nelly Clejan, ajungând să trăiască mai bine de jumătate din viață în România, la București.
Nelly și Bucur Clejan, decembrie 1946Povestea de dragoste cu medicul Bucur Clejan a început în Ziua de Crăciun a anului 1946, la 26 decembrie, când chinezoaica Zhao Jingpu a devenit Nelly Clejan, pentru ca numai după câteva ore de la căsătorie cei doi să se despartă, medicul fiind implicat în misiunile umanitare ale Războiului Chinez de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze. Nelly și Bucur Clejan, la Bucuresti in anii 70 2După câteva luni s-au revăzut, apoi, câțiva ani mai târziu, după încetarea războiului, cei doi au ajuns, în anul 1948, în România.
Sinologii români, dar și românologii chinezi, susțin că aceasta a fost prima căsătorie mixtă dintre o chinezoaică și un român. Cert este că povestea lor a durat vreme de câteva zeci de ani.
După revenirea în țară, medicul Clejan a activat în cadrul Ministerului Sănătății, iar Nelly Clejan a ajuns să demareze procedurile pentru înființarea Ambasadei R.P. Chineze Dezvelirea Mormantului Medicului Bucur Clejan, 26 decembrie 2008de la București, unde a fost primul traducător, implicat și în realizarea primei broșuri în limba chineză despre România.
Chiar și la zeci de ani de la încheierea războiului, pentru ajutorul dat poporului Chinez, autoritățile de stat de la Beijing au continuat să poarte un permanent respect medicului român, fiind invitat în repetate rânduri să participe la evenimente și ceremonii în marele stat asiatic.
După moartea medicului Bucur Clejan, decedat la 13 ianuarie 1975, Nelly Clejan a revenit în China, bucurându-se de tot sprijinul și suportul, primind o rentă pe viață, pentru întreținere și îngrijire medicală, din partea  statului.Mormantul-monument al medicului Bucur Clejan din Parcul Mausoleului Song Qingling

Mormântul monument dedicat medicului patriot român Bucur Clejan, din Parcul Mausoleului Song Qingling – Shanghai

În anul 2008, în ziua căsătoriei soților Clejan, la 26 decembrie, prin grija autorităților, urna cu cenușă a medicului Clejan a fost adusă la Shanghai și depusă în singurul monument dedicat unui român pe teritoriul Chinei, ridicat în Parcul Mausoleului Song Qingling, fost preşedinte de onoare al R.P. Chineze.

Cu Nelly Clejan, decembrie 2013 3… La aproape un an de la întâlnirea plină de emoție și simbol, în această dimineață, la Shanghai, Zhao Jingpu (Nelly Clejan) a plecat spre Eternitate, la vârsta de 95 de ani. Dialogul purtat în limba română, deși nu mai vorbise limba de adopție multă vreme, a fost unul care a alunecat ușor spre Bucureștiul de altă dată, spre prietenii cu care a trăit vreme de 40 de ani în România, către bucătăria românească cu sarmalele și ciorbele cu smântână, cu drobul de Cărciun și ouăle vopsite de Paști … Aveam în față un secol de viață adunat în două volume pe care le-am primit cu dedicație, scris tremurat în limba chineză, dar în care România s-a aflat în mesajul transmis.

   Cu Nelly Clejan, decembrie 2013 1    Cu Nelly Clejan, decembrie 2013 4

Zhao Jingpu va fi condusă pe ultimul drum de reprezentanți ai oficialităților chineze din Shanghai și Beijing, ai Asociației de Prietenie China – România, de prieteni români aflați în misiune la Shanghai.

Drum bun, Zhao Jingpu.

Referinţe:
Doamna Zhao Jingpu a încetat din viaţă
Întâlnire emoţionantă cu doamna Zhao Jingpu
Marea victorie a poporului chinez
Medicii români David Iancu și Bucur Clejan

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Comemorare 1945-2015, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la O poveste a prieteniei chino-române a plecat spre Eternitate

  1. Blandu Bogdan spune:

    Plin de invataminte acest articol!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.