CHINA – Jurnaliştii arestaţi sub acuzaţia de şantaj

China PressMai mulţi jurnalişti şi şefi de companii de relaţii publice din China au fost arestaţi, miercuri, fiind acuzaţi că au şantajat diverse firme în schimbul unor articole pozitive, informează China Daily.
Redactorul-şef, redactorul-şef adjunct, o serie de jurnalişti ai saitului „21st Century Business Herald”, o afacere cu mare influenţă în China, şi liderii a două companii de PR sunt acuzaţi de şantaj.
Potrivit presei chineze, suspecţii ameninţau companiile că site-ul va publica ştiri negative despre acestea, dacă nu ofereau o anumită sumă. Firmele vizate, în principal, companii care se aflau în restructurare sau erau listate la bursă, erau şantajate că vor avea o reflectare media exagerat negativă, iar dacă vor coopera problemele existente vor fi acoperite. În aceste condiţii, zeci de companii cu sediul în Beijing, Shanghai şi Guangdong au devenit victime ale şantajului, fiind obligate să semneze oferte de publicitate sau acorduri de parteneriat fie cu site-ul, fie cu firmele de PR, la preţuri mult peste cele de pe piaţă.
În ultimii ani, în China au fost înregistrate tot mai multe scandaluri în care au fost implicate instituţii media, autorităţile susţinând că se confruntă cu „o luptă împotriva ştirilor false, a ştirilor plătite şi publicităţii mascate în cadrul ştirilor”. Potrivit reglementărilor în vigoare, valabile din anul 1997, companiile de media din China nu au voie să primească bani din partea surselor sau pentru reflectarea unor subiecte, în procesul de realizare a ştirilor.

REFERINŢE >>>
Presa din China invitată să evidențieze valorile socialiste
CHINA – Jurnalist arestat pentru publicarea de reportaje inventate
China – O societate energică, cu o structură socială răsturnată

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.