Dumitru Prunariu: Lumea este interesată de proiectele spațiale derulate de China

Dumitru PrunariuAstronauții din întreaga lume sunt interesați și își manifestă curiozitatea profesională privind proiectele spațiale chineze, a declarat Dumitru Prunariu (foto), primul astronaut român și președinte al Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), prezent, la Beijing, la cea de-a 27-a reuniune anuală a Asociației neguvernamentale ASE, transmite XINHUA.
Alături de astronauți din Rusia, SUA și alte țări care dezvoltă proiecte spațiale, Dumitru Prunariu a vizitat modelul laboratorului spațial chinez Tiangong-1 și nava spațială Shenzhou-10, expuse la Beijing Space Flight City, unul dintre cele mai importante proiecte științifice și tehnologice spațiale ale Chinei.

„China va construi propria stație spațială până în anul 2022. Știu că există un mare interes pentru acest proiect, China fiind solicitată de comunitatea internațională să deruleze experimente comune la bordul noii stații spațiale” … „Suntem bucuroși pentru că China ne-a arătat atât de multe lucruri noi aici (n.a. la Beijing Space Flight City) și pentru că este atât de deschisă la cooperarea internațională”, a declarat Prunariu.

Dumitru Prunariu a adăugat că o cooperare în cadrul programelor spațiale cu echipaj uman necesită mai mult sprijin la nivel de stat, precum și stabilirea acordurilor cu China, în domeniul cooperării economice și științifice.

Astronauții veniți din întreaga lume la Beijing și-au exprimat interesul în fața colaborării cu China în viitorul laborator spațial și în viitoarea stație spațială, în speranța de a coopera cu omologii chinezi în cadrul stației spațiale Tiangong.

Inginerul șef al programelor spațiale chineze cu echipaj uman, Zhou Jianping, declara în septembrie 2013 că China este dispusă să asigure platforme comune pentru experimente cu diferite țări, pentru a utiliza în mod pașnic spațiul cosmic, astronauții străini fiind așteptați la bordul stației spațiale chineze.
În septembrie 2011, China a plasat pe orbita terestră primul laborator spațial propriu, Tiangong-1, intenționând ca până în anul 2022 să dezvolte prima stație orbitală proprie denumită Tiangong-2.

REFERINȚE >>>
China a lansat un nou saltelit de observare HD a Pământului
INTERVIU – Dumitru Prunariu: „Cine domină spaţiul cosmic poate să domine întregul Pământ”
Despre visul chinezesc, o lecţie venită din spaţiu
China a ajuns pe suprafața Lunii
China va lansa o misiune lunară
China a lansat un nou satelit de comunicare
China a lansat un satelit de observare a Pământului de înaltă definiţie
China a lansat un nou satelit de comunicaţii
China a lansat un nou satelit de monitorizare a mediului
China a reuşit o nouă adocare spaţială
China a realizat andocarea spaţială cu om la bord
China a lansat primul modul din viitoarea staţie spaţială proprie
China a pornit spre planeta Marte
Lansarea cu succes a navei spaţiale Shenzhou 8

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Români în China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.