„Rapsodia Română”, puntea culturală a tinerelor generații româno-chineze

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei LDorul de țară, moștenirea transmise în codul genetic al fiecăruia dintre români, pot fi regăsite oriunde în lume acolo unde, alături de prieteni, de iubitorii și promotorii culturii române, ajungi să te simți acasă. Cei care trăiesc departe de România înțeleg și simt cele spuse înainte. Iată de ce, bucuria de a vedea tineri liceeni chinezi promovând Ziua Culturii Naționale a României – Mihai Eminescu, face parte din momentele de revelație pe care, îndrăznesc să spun, numai în China le poți avea. Iar asta cu atât mai mult cu cât știu că dintre acești tineri chinezi vor fi selectate o parte dintre viitoarele valori, viitorii lideri ai Chinei, câtă vreme Beijing National Day School (BNDS) – Școala Națională „1 Octombrie” din Beijing este un reper educațional la nivel mondial.

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei G Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu, interpretată de Orchestra BNDS, 15 ianuarie 2015

Părăsiți pentru o vreme șabloanele, căutați să faceți un pas în inocența copilăriei, încercând să găsiți resortul care îi poate determina pe tinerii lumii de azi, aceiași, fie că sunt asiatici, europeni sau americani, să se dedice înțelegerii unei alte culturi, cu o minimă îndrumare didactică. Prezența dascălilor în școlile chineze are rolul de a menține echilibrul, decența și măsura unui parcurs la finalul căruia elevul trebuie să știe că are multiple responsabilități, unele deloc ușor de îndeplinit.BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei IAcum, descoperiți acești elevi chinezi din Beijing, care, pentru aproape două ore, au construit România în reperele ei culturale și istorice, prezentând-o la nivel superlativ, plin de optimism și ușoară invidie. Două ore în care personalitățile poetului Mihai Eminescu și a compozitorului George Enescu, tradițiile, obiceiurile și istoria României au fost atât de bine punctate încât oricine s-ar fi aflat în sala cu câteva sute de locuri, de oriunde ar fi fost, ar fi înțeles că România are suficiente argumente pentru care să fie respectată și apreciată. BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei HZiua Culturii României la BNDS a devenit tradiție, dar, mai mult de atât, reprezintă una dintre puținele șanse de conectare a tinerelor generații chineze cu tot ceea ce înseamnă România, într-un secol în care politica de la București se concentrează cu precădere spre Vest. Mai mult, evenimentul dedicat României trebuie înțeles și într-o altă dimensiune. Dacă inițiativa Ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura, promotorul acestui eveniment, a generat o multitudine de alte evenimente similare dedicate țărilor lumii în cadrul BNDS, azi, doar cultura română se regăsește în cadrul inițial. Pe înțeles chinez, este o formă de apreciere, de dorință sinceră de continuare a bunelor relații, de prietenie, care trebuie să aibă un suport susținut din ambele părți. Altfel nimic nu poate dura.

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei E - Adrian Lupeanu, Atasat Cultural Ambasada Romaniei in RP Chineza„Data de 15 ianuarie a fost aleasă drept Ziua Culturii Naționale a României în semn de omagiu pe care poporul nostru îl aduce marelui poet Mihai Eminescu. Dorim să adresăm mulțumiri profesorilor și elevilor Școlii „1 Octombrie” pentru organizarea acestui eveniment care, prin muncă și pasiune pentru valorile culturale românești, a ajuns la cea de a șaptea ediție. (…) În numele prietenilor de la Ambasada României la Beijing, dorim să salutăm eforturile Școlii 1 Octombrie care au adus o contribuție însemnată, în ultimii șapte ani, la promovarea prieteniei româno-chineze și a valorilor culturale românești. Ne exprimăm convingerea că și în viitor Școala „1 Octombrie” va repurta noi succese în edificarea și consolidarea relației culturale româno-chineze”, a declarat Adrian Lupeanu, Atașatul Cultural al Ambasadei României în R.P. Chineză.

Am subiniat, anterior, valoarea de simbol și context al unui eveniment de această factură, în care cultura și istoria sunt puse în matca firească, în permanent și solid contact cu realitatea, motiv pentru care, de la evenimentul celebrării culturii române nu lipsesc niciodată reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în R.P. Chineză. Ce dovadă mai simplă și puternică doriți pentru a sublinia unicitatea culturală a celor două țări care au ca poet național pe Mihai Eminescu, fenomen bine înțeles și promovat de chinezi?

În acest an, răspunsul de prietenie al fraților din Republica Moldova a fost prezentat de Iurie Tabuncic, consilier în cadrul Ambasadei R. Moldova în R.P. Chineză:

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei E - Iurie Tabuncic„Este o deosebită onoare să fim alături de dumneavoastră la cea de a șaptea aniversare a culturii românești în R.P. Chineză. În numele Ambasadei Republicii Moldova la Beijing, exprim sincere mulțumiri conducerii școlii, cadrelor didactice, dar și elevilor pentru interesul manifestat pentru cultura română căreia Republica Moldova i-a aparținut de-a lungul secolelor”.

În mesajul său, Iurie Tabuncic a evidențiat și cooperarea dintre Liceul „Spiru Haret” din Chișinău și Școala „1 Octombrie”, stabilită în urma vizitei efectuate la Beijing, în 2014, de ministrul moldovean al Educației, Maia Sandu.

Spectacolul de teatru, concertul susținut de impresionanta orchestră a BNDS, portul tradițional, toate având ca unic reper România într-o zi de mare sărbătoare culturală, pot fi înțelese mai bine dacă privim și un alt aspect.
Ca dovadă a extraordinarei deschideri și transformării a școlii chinezești, în acest an, în cadrul evenimentului, mesajul din partea școlii a fost prezentat de un elev de numai 15 ani, care deține și poziția de asistent al directorului școlii, responsabil cu reprezentarea elevilor și comunicarea între aceștia și administrația instituției de învățământ.

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei E - asistent dir BNDS„Diversitatea este una dintre laturile spectaculoase ale valorilor promovate în școala noastră, alături de proiectele și activitățile legate de cultura și istoria diferitelor țări în care elevii școlii sunt implicați. În acest context, Ziua Culturii Române reprezintă un moment de promovare și transmitere a culturii românești. România este una dintre țările care oferă o spectaculoasă cultură în Europa, având un teritoriu frumos, dominat de Dunăre, Carpați și Marea Neagră. Ospitalitatea românilor, artele tradiționale și literatura fac din România o națiune spectaculoasă admirată în întreaga lume”, a declarat tănărul asistent al directorului Școlii „1 Octombrie” din Beijing.

Iată România văzută de departe de țară, România în care mulți dintre străini cred și la care aceștia se raportează, manifestând bucuria și plăcuta invidie în fața unei țări mici care a reușit să planteze în istoria universală numeroase repere.

Am repetat în dese ocazii că în Asia, în China în special, mândria de a fi prieten cu românii, cu România, face parte din virtutea elitelor, o virtute care se transmite de zeci de ani, de generații de chinezi care au făcut din prietenia chino-română un model și o a doua viață.
Având curaj să asumăm prietenii, dezbrăcați de repere și forme induse de impostură, vom înțelege, fără îndoială, că tot ceea ce ne reprezintă ca fiind ACASĂ poate fi protejat și prețuit având grijă de prietenii cei vechi, care au dovedit sinceritate, atașament și o îndelungată dorință de cunoaștere cu bună credință.

Vă invit acum să ascultați Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu, sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache. Veți descoperi că elevii chinezi își merită cu prisosință aprecierea.

BNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei CBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei DBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei EBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei FBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei IBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei JBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei KBNSD 2014, Ziua Culturii Romaniei L
REFERINȚE >>>
Cultura română omagiată în China
Mihai Eminescu omagiat la Catedra de limba română din Beijing
Mihai Eminescu şi Nadia Comăneci omagiaţi în China
Elevii chinezi deschişi spre cultura română

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Eminescu în China, Români în China, România, România - China, Veşti din China și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.