Klaus Iohannis: „Dorim să dezvoltăm, în continuare, ansamblul relaţiilor cu Republica Populară Chineză”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis , reuniunea anuala a diplomatilor acreditati in Romania, 29 ianuarie 2015România dorește să „dezvolte, în continuare, ansamblul relaţiilor cu Republica Populară Chineză, prin diversificarea cooperării economice şi extinderea legăturilor interumane”, a susținut, joi, Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul discursului prezentat la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Potrivit acestuia relația cu China trebuie abordată „într-o manieră cuprinzătoare, realistă şi pe termen lung, care să răspundă intereselor noastre reciproce. Considerăm, că, în acest fel, vom contribui şi la realizarea obiectivelor Agendei cooperării strategice 2020 a relaţiilor UE – China”.

România dorește să facilitete fluxurile comerciale în şi dinspre Europa, prin realizarea unui coridor de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, care să conecteze Asia Centrală la Europa şi, mai departe spre est, spre China.

„Avem un interes special şi în dezvoltarea relaţiilor cu statele din Asia Centrală, intenţionând consolidarea dialogului politic şi intensificarea cooperării energetice şi economice. Asia Centrală poate juca un rol cheie în diversificarea surselor de aprovizionare cu hidrocarburi ale Europei. De asemenea, dorim să facilităm fluxurile comerciale în şi dinspre Europa, prin realizarea unui coridor de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, care să conecteze Asia Centrală la Europa şi, mai departe spre est, spre China. Portul Constanţa, coridorul dunărean, sunt atuuri importante pe care România le va folosi în acest demers”, a arătat Președintele Iohannis.

Reuniunea anuala a diplomatilor acreditati in Romania, 29 ianuarie 2015Pe de altă parte, Președintele a arătat că se are în vedere consolidarea parteneriatului strategic cu Coreea de Sud, substanţializarea parteneriatului cu Japonia, care are şi valenţe strategice, precum şi implementarea parteneriatului extins cu India, dând atenţia cuvenită şi posibilităţilor de colaborare regionale oferite de Întâlnirile Asia-Europa şi de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Cu privire la zona Asia-Pacific, Președitele a arătat că „obiectivul României de a-şi revigora şi de a-şi diversifica relaţiile cu statele din zona Asia – Pacific răspunde intereselor sale economice, dorinţei de a beneficia de colaborarea cu componentele unuia dintre cele mai importante motoare de creştere ale economiei mondiale”.

În graficul de mai jos, găsiți cele mai des utilizate cuvinte în cadrul discursului prezentat de Președintele Iohannis în fața ambasadorilor acreditați la București.Analiza Discurs Klaus Iohannis, Reuniunea anuala a diplomatilor acreditati in Romania, 29 ianuarie 2015

Textul integral al discursului AICI

REFERINȚE >>>
Romania to diversify economic cooperation with China: president
ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? “Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”
China, marea absentă din discursul președintelui Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.