XINHUA – Preşedintele României cere demisia premierului pe fondul unei urmăriri penale

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a solicitat vineri prim-ministrului Victor Ponta să demisioneze, după ce procurorii anticorupţie au deschis o anchetă penală împotriva sa, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA. „În opinia mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca prim-ministrul să fie acuzat de fapte penale. Pe de altă parte, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum pentru România este o criză politică. Având în vedere toate acestea, cer demisia prim-ministrului Victor Ponta”, a declarat preşedintele Iohannis.

Xinhua - Presedintele Iohannis cere demisia premierului PontaPreşedintele a adăugat că cererea de demisie a fost comunicată prim-ministrului în cadrul unei discuţi. Procurorii au deschis, vineri dimineaţa, o anchetă penală împotriva lui Victor Ponta în care se dispune anchetarea pentru fals, complicitate la evaziune fiscală continuată şi spălare de bani, într-un caz de corupţie în care Ponta a asigurat consiliere juridică pentru doua companii energetice, pe când era avocat.
Procurorii ar fi găsit dovezi împotriva lui Ponta, în cadrul cercetărilor efectuate în luna aprilie, la firma de avocatura a vechiului său prieten, senatorul social-democrat Dan Şova, a anunţat agenţia oficială de presă Agerpres, care a citat surse judiciare. Presa românească a menţionat adesea relaţia privilegiată dintre Ponta şi Şova. Au făcut facultatea împreună, iar mai târziu Ponta l-a numit pe Şova în calitate de ministru, purtător de cuvânt al partidului şi membru al echipei de campanie prezidenţială, în noiembrie anul trecut, consemnează Xinhua.
Începând din luna august 2014, Şova a fost urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în cazul a trei contracte de asistenţă juridică încheiate cu companiile Turceni şi Rovinari, contracte care au provocat pierderi la bugetul naţional de 800 de mii de euro.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la XINHUA – Preşedintele României cere demisia premierului pe fondul unei urmăriri penale

 1. Sibiu2015 spune:

  Buna ziua!
  Domnule Tomozei, este actiunea DNA din aceasta dimineta menita sa duca la „bun” sfarsit distrugerea conducerii PSD ului inceputa in timpul campaniei pt alegerile prezidentiale?
  Este actiunea DNA dorita si condusa de acea ambasada straina?
  Care este scopul tuturor actiunilor DNA, PNL, ambasadelor straine, „cheilor justitiei”, propagandei ieftine de pe internet si de la televiziuni?

  • Dan Tomozei spune:

   Veți înțelege că nu am răspunsurile acestor întrebări. De departe de țară, nu pot decât să constat că România este în centrul unor jocuri de putere în care instituți ale statului sunt implicate într-o continuă răfuială politică.
   Ce observ eu, însă, este următorul fapt: Comisia Europeană anunță o sensibilă creștere a economiei României, cu potențial de creștere în perioada următoare. Înțeleg că țara este guvernată bine. Apoi, la câteva zile, să avem parte de un exercițiu de forță al DNA – Președintelui Iohannis – PNL împotriva unui guvern și a premierului declarat performant prin rezultate oficiale. Ca român, pe mine mă preocupă mai mult cum este condusă țara, nu dacă am lideri suspectați de prezumtive infracțiuni, în baza unor suspiciuni rezonabile, cum prevede păgubos actualul Cod Penal.
   În mod cert, evenimentele de azi din România nu fac bine nici economiei, nici țării în ansamblu, ci numai unor grupuri de interese, fie ele interne sau străine. Pentru că tot ce avem aici este o acțiune de destabilizare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.