Nicolae Voiculeț a oferit chinezilor „România de vis”

ICR Beijing, concert Nicolae Voiculet 1_foto Dan TomozeiHarul, pasiunea, inteligența, bunătatea, dăruirea … sunt doar o parte din ingredientele pe care Dumnezeu le-a pus alături atunci când l-a zămislit pe Nicolae Voiculeț, românul care a făcut din nai un instrument de vrajă cu ajutorul căruia cucerește lumea întreagă. Trăirea și viața se transformă în sunet atunci când Nicolae Voiculeț vorbește prin tuburile naiului, folosind un limbaj comun copiilor și celor maturi, românilor sau chinezilor, așa cum s-a întâmplat în această după-amiază în cadrul recitalului-lecție despre România, susținut la Institutul Cultural Român din Beijing.

ICR Beijing, concert Nicolae Voiculet 12_foto Dan TomozeiNu mai departe de ziua de ieri, când a concertat în fața a câteva sute de chinezi cu ocazia vernisajului Expoziției „Comorile României”, Nicolae Voiculeț s-a aflat din nou în fața publicului din Beijing. Dacă ai șansa și condițiile necesare pentru a asculta și urmării în tihnă „poveștile” din sunetul maestrului Voiculeț, o parte din suflet îți este mântuit. Împuns cu note subtile, invitat să se lase pe aripile sunetelor, când blânde ca un zefir, când ferme ca o zbatere de ape, sufletul se spală de griji și fremătări inutile, intrând negreșit pe poarta firească și frumoasă a zonelor tradiționale românești. Din Maramureșul istoric, spre Dealul Clujului, apoi prin doine și păduri răsunând de trilul păsărilor, maestrul a convins chinezii că eternitatea devine clipă, insuficientă pentru a te bucura îndeajuns de lumea basmelor românești revărsate din nai. Și pentru a învălui totul în poveste, publicul a fost invitat facă un pas înainte și să simtă românește, ținând ritmul „Țurai” (audio).

ICR Beijing, concert Nicolae Voiculet 10_foto Dan TomozeiAșa a fost, azi, la ICR Beijing, un spațiu în care anul 2016 a început fulminant și unde cultura românească a asigurat condițiile necesare și obligatorii pentru a prezerva, promova și continua prietenia frumoasă și sinceră cu poporul chinez. Cel puțin din această perspectivă, cultura este un ambasador al României care, la acest nivel, asigură condiția demnă și necesară unei reprezentări revendicate de secolul XXI.

Trebuie spus că maestrul Nicolae Voiculeț a concertat la ICR Beijing având sprijinul Autorității Naţionale pentru Turism, fiind ambasador al României în cadrul proiectului „România 100”.

ICR Beijing, concert Nicolae Voiculet 0_foto Dan TomozeiICR Beijing, concert Nicolae Voiculet 3_foto Dan Tomozei

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.