Relaţia dintre Uniunea Europeană şi China reprezintă un important şi solid parteneriat. În acelaşi timp, sunt continuate dialogul şi dezbaterile în planul relaţiilor economice, pentru consolidarea cooperărilor extrem de complexe, a declarat miercuri Ambasadorul Uniunii Europene în China, E.S. Hans Dietmar Schweisgut (foto). Oficialul european a subliniat, de asemenea, atenţia şi îngrijorările pe teme care privesc organizaţiile neguvernamentale străine, restricţiile pe Internet, libertăţilor şi drepturilor omului din China, subliniind diferenţele de optică europene şi chineze pe aceste teme.
Evidențiind buna cooperare din anul 2016 privind marile teme internaţionale, dosarul Iranian, situaţia din Afghanistan, Siria şi Africa, proiectele privind impunerea stabilităţii şi obiectivele de pace, dar şi problema refugiaţilor, ambasadorul Schweisgut s-a arătat încrezător în continuarea consolidării, şi în acest an, a relaţiilor UE-China, inclusiv în domeniul securităţii.
În cadrul primei conferinţe de presă din acest an, oficialul european a exprimat, de asemenea, dorinţa unei bune cooperări în domeniul economic, pe fondul necesităţii stabilităţii, impulsionării creşterii şi reducerii şomajului în spaţiul UE.
„Sper ca o parte din temele care au dominat anul 2016, să nu domine şi agenda anului 2017. Mă refer la poziţia Comisiei Europene privind modul în care să fie rezolvată problema accesului Chinei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO). Apoi, supracapacitatea de producţie va trebui să fie abordată corespunzător în cadrul negocierilor şi de asemenea privim cu interes spre viitorul summit bilateral”, a declarat Schweisgut.
Schimbările climatice şi Acordul de la Paris, ratificate rapid de UE şi China, plasează cele două părţi în poziţia de lider în domeniul aplicării şi responsabilităţii, oferind totodată oportunităţi în cadrul relaţiilor bilaterale.
Răspunzând întrebărilor lansate de jurnalişti, oficialul european a arătat că preocupările Uniunii Europene în noul an vor viza globalizarea şi inegalităţile, dând asigurări că „în 2017 nicio ţară nu va părăsi Uniunea”. „În condiţiile în care Marea Britanie nu a demarat procedurile de ieşire, în continuare trebuie să respecte regulile uniunii. Mai mullt, ne concentrăm nu atât pe un posibil viitor al Marii Britanii cu o terţă ţară, ceea ce este uşor de presupus, pentru că priorităţile noastre vizează întărirea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China”.
„Mesajele sunt mesaje, acţiunile sunt acţiuni”, a subliniat reprezentantul UE cu privire la mesajele prezentate de preşedintele Chinei, Xi Jinping, la recenta Conferinţă Economică Mondială de la Davos, în care a reiterat disponibilitatea deschiderii economiei chineze. „Suntem foarte încrezători de necesitatea unei mai mari deschideri a economiei şi este nevoie de asta pentru că în ciuda imensităţii Chinei (…) ne află în situaţia în care investiţiile chineze în UE continuă şi sunt în creştere odată cu 2015, în timp ce investiţiile europene în China stagnează ori chiar scad, pentru că în multe sectoare economice sunt impuse restricţii în faţa investiţiilor europene (…). Sperăm să vedem o Chină cât mai deschisă”. „Apreciem angajamentul Chinei pentru deschidere, nu doar pentru economia de piaţă, dar şi pentru susţinerea puternică a comerţului internaţional. Asta va fi în beneficiul Uniunii Europene, al Chinei, al întregii lumi şi bineînţeles includ aici şi SUA”.
Pe de altă parte, E.S. Hans Dietmar Schweisgut a împărtăşit o serie de îngrijorări privind evoluţia mediului neguvernamental cu predilecţie în zona organizaţiilor străine, a restricţiilor pe Internet, a libertăţilor şi drepturilor omului.
„Sper ca odată cu aplicarea legii (n.m. ONG-urilor), să fie asigurată dezvoltarea societăţii în spriritul deschiderii, câtă vreme organizaţiile contribuie la dezvoltarea economică, socială, a schimburilor culturale. Da, împărtăşesc îngrijorarea, dar sper totodată ca o parte din aceste îngrijorări să fie reduse pe parcursul aplicării legii.”
„Sunt convins că ştiţi că suntem împotriva oricăror restricţii impuse Internetului, pentru că noi credem că libertatea pe Internet susţine în orice ţară libertatea de comunicare. Restricţiile, de asemenea, afectează relaţiile de schimburi şi afaceri. Nimic din ce merge în această direcţie nu poate fi pus în legătură cu nevoia de securitate. Este ceva ce nu susţinem.”
„Continuăm să urmărim cazurile (n.m. de detenţie) şi contextul în care se produc. Pentru că aşa cum cunoaşteţi din presa chineză, orice poziţie este interpretată ca interferenţă în afacerile interne ale Chinei şi constituie motiv de emoţie pe tema criticilor drepturilor omului din perspectivă chineză. În domeniul drepturilor omului, Uniunea Europeană şi China se bucură de respect reciproc. Asta înseamnă inclusiv faptul că în China sunt dezvoltate proprii standarde privind drepturile omului, la fel cum sunt dezvoltate în Europa, ceea ce este perfect legitim.”
„Suntem, de asemenea, în total acord că drepturile omului nu privesc doar zona politică şi a drepturilor civile, ci de asemenea zona drepturilor economice şi sociale, iar după cum se ştie au fost făcute uriaşe progrese de către China, după deschidere, în domeniul securităţii sociale privind sute de milioane de cetăţeni. (…) Respectăm faptul că în China există o perspectivă diferită în acest domeniu, de aceea ne aflăm în dialog. Însă, sperăm de asemenea ca în cadrul dialogului pe cazuri individuale să primim anumite răspunsuri, iar aceasta va fi în adevăratul spirit al dialogului pe tema drepturilor omului.”