Armata Populară de Eliberare în expoziţie aniversară

Aniversarea celor 90 de ani de la fondarea Armatei Populare de Eliberare (PLA) a poporului chinez este marcată în aceste zile, la Beijing, printr-o expoziţie găzduită de Muzeul Militar. Imagini, documente, obiecte personale, arme uşoare şi grele, alături de un spaţiu rezervat aparatelor de zbor, conturează istoria armatei chineze. Expoziţia oferă şansa unei călătorii în timp, din perioada în care soldaţii şi Mao Zedong se luptau cu mâinile goale şi hainele rupte, până în zilele noastre în care, prin contribuţia armatei, China a devenit una dintre puterile spaţiale mondiale.

Fondată la 1 august 1927, Armata Populară de Eliberare a evoluat constant având ca principală resursă şi bază uriaşa masă a locuitorilor din mediul rural, cei care au constituit şi fundamentul Partidului Comunist Chinez, cel care este conducătorul forţelor militare chineze.

Expoziţia prezintă momente importante din evoluţia şi participarea armatei şi militarilor chinezi la fondarea Noii Chine, la dezvoltarea marilor proiecte economice ale Chinei, dar şi la susţinerea misiunilor de pace în străinătate.

Alături de multitudinea de exponate originale, evenimentul de la Muzeul Militar din Beijing atrage atenţia şi prin evidenţierea contribuţiilor aduse de o serie de lideri chinezi, plecând de la Generalul Zhu De (foto jos, pistolul generalului), Zhou Enlai şi Mao Zedong, ajungând la Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao şi preşedintele în funcţie Xi Jinping.

Eveniment aniversar, expoziţia dedicată Armatei Populare chineze de Eliberare se constituie într-un recurs la istorie, fiind o lecţie pentru toţi cei care doresc să vadă şi să înţeleagă cum se construieşte nu doar o armată puternică ci şi o ţară puternică.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.