RESTART | CHINA și SUA au semnat acorduri de peste 250 mld. USD

Relațiile chino-americane se află „într-un nou punct istoric”, „China fiind dispusă să colaboreze cu Statele Unite ale Americii, în cadrul respectului reciproc, pentru a căuta beneficii comune și reciproce, pentru a ne concentra asupra cooperării și pentru a gestiona și menține sub control divergențele”, a declarat președintele Xi Jinping în timpul discuțiilor avute, joi, cu președintele Donald Trump, aflat în vizită la Beijing. Schimburile de opinii privind relațiile bilaterale și problemele de interes comun au fost precedate de semnarea unor acorduri bilaterale de cooperare în valoare de peste 250 miliarde USD, privind achiziția de aeronave Boeing, automobile Ford, soia, dar și dezvoltarea proiectelor de exploare în comun a gazelor naturale lichefiate din Alaska.

„Credem că relațiile chino-americane privesc nu doar bunăstarea ambelor popoare, ci și pacea, prosperitatea și stabilitatea mondială”, a declarat liderul chinez, care a arătat că alături de Trump s-a convenit că opțiunea cooperării este „singura alegere corectă” atât pentru China, cât și pentru Statele Unite ale Americii. În acest sens, cei doi lideri au agreat să mențină în prim plan diplomația, în procesul de dezvoltare al relațiilor bilaterale.

Între subiectele abordate în cadrul discuțiilor derulate de Xi Jinping și Donald Trump s-au regăsit și Peninsula Coreeană și situația din Afganistan, pentru care s-a declarat o colaborare deschisă, câtă vreme liderul de la Washington a subliniat că „nu pot exista subiecte mai importante decât relațiile China-SUA. (…) Avem capacitatea de a rezolva problemele lumii pentru anii care vor veni”.

„Statele Unite vor munci alături de China și alte regiuni, și alți parteneri, pentru a genera oportunități credibile pentru a avansa în cauza păcii, securității și prosperității la nivelul întregii lumi. Este un moment foarte special și vom face cu adevărat să profităm de oportunitatea specială, cu responsabilitatea care apasă pe umerii noștri, domnule președinte. Cu adevărat o mare responsabilitate. Și sper că vom profita de ocazia de a duce popoarele și țările noastre spre un destin luminos cu potențial maxim. În următoarele luni și următorii ani, voi depune eforturi pentru a construi o puternică relație între țările noastre, China și Statele Unite ale Americii, și mai apropiate relații de prietenie și parteneriat între oamenii din țările noastre”,  a declarat președintele Donald Trump.

Cea mai mare economie în curs de dezvoltare din lume și cea mai mare economie dezvoltată a lumii, China și SUA, sunt complementare, nu competitive, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu delegații oamenilor de afaceri din cele două țări.

„Suntem dispuși să extindem importurile de energie și de produse agricole din Statele Unite, să aprofundăm cooperarea în domeniul comerțului cu servicii. Sperăm că partea americană va mări exporturile de produse tehnologice civile către China și va continua să încurajeze companiile chineze să investească în Statele Unite. De asemenea, salutăm companiile americane și instituțiile financiare să participe la inițiativa „O centură, un drum”, a subliniat Xi Jinping.

Potrivit acestuia, având în vedere creșterea rapidă a comerțului bilateral, este inevitabil să nu apară fricțiuni, însă va fi important ca ambele părți să susțină principiile egalității și avantajului reciproc, înțelegerii reciproce, pentru a face față disputelor prin dialog și consultare.

China este cel mai mare partener comercial al SUA, în timp ce S.U.A. este al doilea partener economic al Chinei. Comerțul bilateral a ajuns, în 2016, la 519,6 miliarde USD, de la 2,5 miliarde în 1979, când cele două țări au stabilit relații diplomatice.
În ultimul deceniu, exporturile americane către China au crescut anual în medie cu 11%, în timp ce exporturile chineze către SUA au crescut anual cu 6,6%.

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.