Wang Yi: China nu are intenția de a înlocui SUA

China nu are nevoie și nici intenția să înlocuiască rolul internațional al Statelor Unite, a declarat Wang Yi (foto), ministrul chinez de externe, care a avertizat că în cazul în care SUA vor declanșa un război comercial acesta va întoarce împotriva Americii.
Wang a avertizat că, în cazul unui război comercial, „China va adopta cu siguranță reacții justificate și necesare”, însă primele două economi mondiale ar trebui să își asume responsabilitatea atât pentru oamenii din propriile ţări, cât și pentru restul lumii. În acest sens, ministrul Wang a exprimat speranţa ca SUA şi China se vor putea aşeza la masa dialogului, pentru a găsi o cale de câștig, pe picior de egalitate.

Potrivit ministrului Wang, relația China – Federația Rusă este stabilă ca Muntele Tai (unul dintre cei cinci munți sacrii ai Chinei), relaţia cu Japonia ar trebui să fie una de parteneriat, nu de ameninţare, iar în ceea ce priveşte India se doreşte stabilirea unei relaţii de respect reciproc.

Declarațiile oficialului chinez au fost făcut în cadrul întâlnirii cu presa, în marja primei sesiuni a celei de-a 13-a legislaturi a Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC – parlamentul naţional) aflată în desfășurare la Beijing. Punctele de vedere au vizat preocupările persistente privind investigațiile și sancțiunilor comerciale protecționiste demarate și adoptate de autoritățile de la Washington.

După ce președintele Donald Trump a avertizat că SUA vor folosi „toate instrumentele disponibile” pentru a împiedica modelul economic al Chinei să submineze concurența economică globală, ministrul Wang a declarat că lecțiile istorice au arătat că războiul comercial, în special în această epocă globalizată, este o „rețetă greșită”, care nu doar că va fi respins, dar și va afecta și alte țări.

Caracterizând relațiile China-SUA în ansamblu, Wang a apreciat că poate exista o concurență între țări, dar nu trebuie ca acestea să fie rivale ci ar trebui să fie partenere. „Unii din SUA susțin că China va înlocui rolul Statelor Unite în lume. Această concluzie este fundamental greșită”, a spus Wang.

Ministrul chinez de Externe a susţinut că, în ultimele decenii, Occidentul a lansat o serie de comentarii și predicții legate de la colapsul Chinei sau amenințările Chinei. „În timp ce China crește”, teoria colapsului „s-a prăbușit și a devenit de râsul lumii. Între timp, teoria „amenințării Chinei”, cu diferitele sale versiuni senzaționale, își pierde piața”, a comentat Wang Yi.

Cea mai recentă versiune a comentariilor care susţine amenințarea Chinei este şi cea mai puțin convingătoare, deoarece faptele sunt convingătoare, a afirmat Wang, subliniind contribuţia anuală a Chinei cu peste 30% la creșterea economică globală, alături de eforturile privind reducerea sărăciei în proporţie de peste 70% la nivel mondial.

Cei care nu au prejudecăți sau care nu practică standarde duble, vor vedea în China nu o amenințare, ci o serie de oportunități, fiind timpul ca teoria „amenințării Chinei” să fie lăsată deoparte, a mai arătat ministrul chinez de Externe Wang Yi.

În 2018, Ministerul chinez de Externe se va implica în patru evenimente majore interne: Conferința anuală a Forumului Asiatic Boao – programată în aprilie la Hainan – cu atenţie pe reformă și deschidere; Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai – programat în iunie la Qingdao – care se va concentra pe revitalizarea spiritului Shanghai; Summitul de cooperare China-Africa – în septembrie, la Beijing – care va aborda Inițiativa „O centură, un drum” şi prima ediţie a Târgului Internațional de Import-Export din China – în noiembrie, la Shanghai – care își propune deschiderea pieței.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2018, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.