Nu sunt dovezi care să demonstreze că noul coronavirus va fi o boală sezonieră

Este prea devreme pentru a se stabili dacă noua boală coronavirus COVID-19 va fi sezonieră similar gripei, a declarat, astăzi, renumitul expert virusolog chinez Zhong Nanshan (foto), supranumit Dr. SARS. Potrivit acestuia, boala diferă foarte mult de gripă, este mai contagioasă decât gripa, dar are o mortalitate mai mică decât Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), transmite CGTN.

Rata medie de reproducere a gripei este de aproape 1,5 (o persoană poate infecta o altă persoană), a SARS de 2-2,5 în timp ce noul coronavirus se apropie de 3 (o persoană poate infecta alte trei). Rata de deces cauzată de noul coronavirus, sub o bună prevenire și un bun control, este de aproape 1%, în timp ce pentru SARS a fost aproape 10%, iar pentru MERS de 30%.

„Deocamdată nu există suficiente dovezi care să indice că boala se poate transforma în una obișnuită”, a declarat Zhong, subliniind că încă nu este clar de ce apare COVID-19 și dacă este legată de schimbarea climatului și a condițiilor ecologice.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din China a evaluat evoluția focarului de la Wuhan, fiind stabilite două concluzii cantitative.

Guvernul central a dispus izolarea Wuhan la data de 23 ianuarie. Dacă o decizie similară ar fi fost luată cu cinci zile mai devreme, numărul cazurilor confirmate la nivel național ar fi fost de aproximativ 20.000 până acum. Dacă blocarea ar fi fost decisă cu cinci zile mai târziu, numărul cazurilor ar fi ajuns la 170.000 în luna martie„, a declarat Zhong Nanshan.

China înregistrează astăzi 81.077 (+29 față de ziua de ieri) cazuri COVID-19 confirmate, 67.863 (+841) cazuri recuperate și 3.218 decese (+14).

Prin urmare, prevenirea timpurie și controlul sunt foarte importante. Mai mult „îngerii în alb”, cum sunt cunoscuți cadrele medicale în China, „nu au dat niciodată greș”, publicul trebuind „să aibă încredere în personalul nostru medical. Majoritatea medicilor din China sunt foarte responsabili. Sunt un grup de oameni care sunt cu adevărat dedicați cauzei”, a mai declarat expertul virusolog Zhong Nanshan.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.