Delirul politic de la București, exportat la Chișinău!

Mă întreb dacă până la dispariția Guvernului Iohannis va mai rămâne ceva necontaminat de politica frustrării, obedienței și distrugerii promovate la București. Și pentru că România a devenit un spațiu mult prea mic pentru pârjolul normalității, Guvernul Iohannis și-a trimis „covizii” în Republica Moldova, pentru a face și acolo un dezgustător spectacol în numele „prieteniei”.

Guvernul Iohannis a trimis la Chișinău o mână de „mascați”: Ludovic Orban, Nelu Tătaru, Marcel Vela, pentru a face câteva tumbe, spectacol bine tușat de Ambasadorul Daniel Ioniță, total deraiat din rigorile și atitudinea diplomatică.

De ce a ales Guvernul Iohannis spectacolul cu camioanele și nu cu un avion?

Pentru că un avion nu face zgomot în zeci de localități, nu face zgomot și nu este vizibil. Interesul principal al acțiunii a fost unul de imagine, chiar dacă aceasta costă mai mult.

Singura realizare imediată a spectacolului produs de Guvernul Iohannis a fost un nou export de ură și exacerbare a tensiunilor între locuitorii Republicii Moldova: unii pro-europeni, alții pro-ruși, într-o țară oricum măcinată de lipsa certitudinilor, evoluției și direcției fluturate de promotorii euro-atlantici, cel puțin la fel de onești cum sunt partenerii ruși.

Din spectacol nu au lipsit numerele de isterie-agresivă ale Ambasadorului român acreditat la Chișinău, regiile de prost gust ale opoziției politice: prima în care pro-europenista de conjunctură Maia Sandu a scos oamenii cu drapele pe marginea drumului să salute mașinile de pompieri din România; a doua în care huiduitorii antamați de eliberatul Dorin Chirtoacă au înjurat delegația guvernului României, venită liota la Chișinău. Spectacolul s-a încheiat cu o demonstrație aviatică, o parte din guvernul de la București evoluând la rece pe Aeroportul Chișinău, în lipsa autorizației de zbor (pe bună drepte, o eronavă sanitară nu are cum să fie simultan una diplomatică)!

Evoluția relațiilor politice România – Republica Moldova sub mandatele lui Klaus Iohannis este una toxică, fiind o continuare a mizeriei promovate de Traian Băsescu! Pentru București, cetățenii Republicii Moldova (mulți cu dublă cetățenie) sunt interesanți exclusiv pentru profitul din bătălia electorală românească.

Termenul „toxic” este plăcut gândirii înguste a liderului de la București. O toxicitate generată de tentația de a da lecții, de a impune ritmul și clasa politică la Chișinău, de a fi prezentă cu orice chip acolo unde nu este locul României.

Ce s-a întâmplat, ieri, la Chișinău, dar mai ales ieșirea nepermisă a ambasadorului Daniel Ioniță, arată lipsa de respect pe care autoritățile de la București o prezintă în relația cu un stat suveran: Republica Moldova.

Altfel spus, ceea ce face SUA-UE cu România, atunci când la guvernare nu sunt globaliștii cu orice chip, face și Bucureștiul în relația cu Chișinăul!

Ajutoarele medicale trimise de București la Chișinău, în condițiile în care se știe că spitalele românești sunt în criză de resurse, vine să confirme miza politică și de imagine, nicidecum o sinceră dorință de sprijin, o aprofundată înțelegere a realităților din Republica Moldova!

Tot zgomotul pe tema ajutoarelor românești pentru moldoveni nu face decât să accentueze mizele de cu totul altă natură, sub nicio formă de ordin umanitar.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.