Cum să înțelegi China – ULTIMUL ZID (III)

În vremuri străvechi, oamenii nu spuneau cu ușurință vorbe mari, căci le era rușine de neputința de a fi la înălțimea cuvintelor lor. – Confucius

Să ai curaj să mai crezi în povești și legende, indiferent de vârstă, educație sau poziție, este cel mai simplu și indicat în relația cu universul chinez. Să începi lecturând legendele care țin loc de poartă de intrare în universul chinez de ieri și de azi. Cine a respirat această tradiție ştie că dincolo de fiecare poartă tradițională se află un zid care obturează accesul facil spre nord, spre curtea centrală, unde se află lumea plină de mister, dominată de armonia construită din respect, logică, simetrie și strategie. O lume în care se consideră onorabil ca răul să atace numai din față.

Demult, în vremurile în care timpul nu exista, Cerul şi Pământul erau una, nedespărţite, iar universul părea un ou uriaş în care domina întunericul. Nu exista nimic. Nici sus, nici jos, nici dreapta, nici stânga. Nu existau punctele cardinale şi nici centrul sau marginile. Din misterul universului, în interiorul oului a apărut Pangu, eroul legendar care avea să despartă Cerul de Pământ. După ce a crescut timp de 18.000 de ani, Pangu s‑a deşteptat în bezna desăvârşită și înăbuşitoare a oului. Crescuse atât de mult, încât atunci când și‑a întins picioarele și mâinile a lovit coaja oului. Supărat, Pangu a lovit cu putere coaja, producând un zgomot infernal, iar odată cu acesta conţinutul limpede şi uşor al oului a început să se ridice transformându‑se în Cer, iar conţinutul tulbure şi greu a început să se depună transformându‑se în Pământ.

Bucuros de aşa întâmplare, Pangu dorea ca niciodată cele două să nu se mai unească. Aşa că, după ce şi‑a proptit capul în Cer şi picioarele pe Pământ, a continuat să crească vreme de încă 18 000 de ani, ajungând un uriaş greu de imaginat. Lent, Cerul şi Pământul s‑au stabilizat, fiind imposibil să se mai reunească. Pangu, ajuns la capătul puterilor, mulţumit, răsuflă, apoi trupul său uriaş se prăbuşi, frângându‑se și căpătând noi sensuri.

Ochiul stâng s‑a transformat în Soare, iar ochiul drept în Lună. Ultima suflare a prins forma vânturilor şi norilor, iar vocea s‑a transformat în tunete şi trăsnete. Părul şi mustaţa lui s‑au transformat în stele, cele patru membre au devenit cele patru puncte cardinale, iar capul, munţii înalţi. Sângele lui s‑a transformat în cursuri de apă şi lacuri, arterele au devenit drumuri, iar muşchii, terenuri fertile. Din piele au apărut florile, iarba şi pomii, iar dinţii şi oasele s‑au preschimbat în metale, pietre de jad şi toate comorile lumii. Sudoarea lui Pangu s‑a preschimbat în ploi şi rouă și astfel a apărut lumea pe care o cunoaștem.

Dar Pământul era nelocuit de oameni, fapt observat de zeiţa Nuwa, o frumoasă şi iubitoare locuitoare a universului.

Aşa se face că, într‑o zi, coborând pe Pământ, pe malul unui râu, inspirată de propria imagine reflectată în apă, Nuwa a luat pământ şi apă, făcând o statuetă reprezentând o fată. Apoi, a suflat asupra statuetei, care a căpătat dintr‑odată viaţă.

Nuwa a mai făcut o statuetă în forma unui bărbat, asupra căruia a suflat din nou şi i‑a dat viaţă. Mulţumită de cele făcute, Nuwa a făcut tot mai multe statuete, dorind ca Pământul să fie plin de oameni. Însă nu ştia cum să facă asta cât mai repede. În cele din urmă a găsit o soluţie. Luând o creangă, a amestecat în nămolul înmuiat în apă, după care a scuturat‑o în aer. Unde cădea un strop de nămol, acolo se ridica un om. Astfel, pământul s‑a umplut de oameni.

Curând, Nuwa avea să descopere că oamenii sunt muritori, existând riscul ca într‑o zi cu toții să dispară. Chemându‑i pe toţi, zeița a învăţat femeile și bărbaţii ce să facă pentru a avea urmaşi. Astfel, Pământul a ajuns să fie locuit şi stăpânit de oameni.

* Din „Cum să înțelegi China” (Partea I), apărut în volumul „După 70 de ani – ULTIMUL ZID”, Dan Tomozei, Editura Corint, București 2020

REFERINȚE >>>
China rămâne ultima barieră în calea globalizării cultural‑identitare pe fond economic – ULTIMUL ZID (II)
Fac parte din generaţia condusă tot mai mult de false şi străine valori – ULTIMUL ZID (I)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, De departe ... România, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.