COVID-19 | China suspendă rambursarea datoriilor pentru 77 de țări

China a decis să suspende rambursarea datoriilor pentru un număr de 77 de țări în curs de dezvoltare și regiuni, ca formă de sprijin acordat de Beijing, se arată în Cartea Albă intitulată ”Fighting COVID-19: China in Action“, privind lupta împotriva COVID-19, document în care este prezentată experiența acumulată în activitățile medicale și de cercetare din ultimele luni.

În cadrul evenimentului de prezentare Cărții Albe, vice-ministrul de Externe, Ma Zhaoxu, a declarat că suspendarea rambursărilor se aplică simultan cu aplicarea inițiativei de suspendare a serviciului datoriei G20 pentru cele mai sărace țări din lume. Ma Zhaoxu a explicat că, prin ajutorul bilateral și donațiile multilaterale, fondurile vizate vor fi folosite pentru asigurarea de materiale anti-epidemice, precum și pentru sprijinirea relansării economice și sociale în țările partenere, în perioada post-pandemică.

Potrivit Cărții Albe COVID-19, China a acționat și acționează împotriva unei boli ”necunoscute, neașteptate și devastatoare“, a reușit să taie toate canalele de transmitere a virusului, chiar dacă acesta este în prezent și afectează întreaga lume.

Datele statistice prezentate în Cartea Albă arată că, până la 31 Mai 2020, în China au fost înregistrate 83.017 cazuri confirmate COVID-19, din care 78.307 infectați au fost vindecați, iar în 4.634 de cazuri a fost înregistrat decesul. Datele prezintă o rată de vindecare de 94,3% și o mortalitate de 5,6%.

Potrivit documentului, eforturile autorităților au fost concretizate inclusiv în prin furnizarea de tratament gratuit și valorificarea medicinei tradiționale chineze.

Până la 31 Mai, costurile medicale pentru 58.000 de pacienți internați cu COVID-19 au fost decontate prin programul de asigurare medicală de bază la nivel național, valoarea totală fiind de 1,35 miliarde yuani (aproximativ 190,63 milioane USD).

Pe de altă parte, documentul evidențiază angajamentul Chinei în cadrul cooperării internaționale în fața pandemiei.

China a asistat și a trimis echipe de experți medicali în 29 de țări și a împărtășit informații anti-epidemice cu peste 180 de țări și mai mult de zece organizații internaționale și regionale.

Din perspectiva schimburilor economice, până la data de 31 Mai, China a exportat materiale anti-epidemice în 200 de țări și regiuni, cea mai mare cantitate fiind reprezentată de măștile de față (70,6 miliarde bucăți) și articolele de îmbrăcăminte de protecție (340 milioane), ochelari de protecție (115 milioane), ventilatoare (96.700), kituri de testare (225 milioane) și termometre în infrașoșu (40,29 milioane).

Producția zilnică de măști medicale N95 și măști medicale non-N95 a crescut de la 130.000 respectiv 5,86 milioane, la începutul lunii Februarie 2020, la peste 5 milioane respectiv 200 de milioane, la sfârșitul lunii Aprilie 2020.

În Cartea Albă COVID-19 este subliniat și sprijinul acordat de comunitatea internațională Chinei. Liderii din peste 170 de țări, liderii a 50 de organizații internaționale și regionale și peste 300 de partide și organizații politice au exprimat solidaritatea și sprijinul pentru China. De asemenea, 77 de țări și 12 organizații internaționale au donat Chinei materiale medicale de urgență.

Nu în ultimul rând, în document este subliniat ”războiul informațional” derulat pe marginea pandemiei COVID-19.

Viceministrul departamentului pentru propagandă al Comitetului Central al Partidului Comunist din China – ministrul Biroului de Informații al Consiliului de Stat, Xu Lin (foto sus), a respins acuzațiile potrivit cărora mass-media chineze au prezentat informații false despre evoluția COVID-19.
Potrivit acestuia, mass media chineze nu se vor angrena în „războiul informațional„, dar nici nu vor ezita să prezinte adevărul pentru a demonta zvonurile și calomniile lansate la adresa Chinei, a arătat Xu Lin, în cadrul evenimentului de prezentare a Cărții Albe.

O serie de politicieni și instituții media din occident au susținut că sursa virusului este China, făcând eforturi să politizeze pandemia COVID-19, încercând să facă responsabilă China pentru răspândirea virusului și pentru ascunderea faptelor, acuzații respinse și care sunt considerate ca fiind lipsite de orice bază faptică și relație cu dovezile științifice, a subliniat viceministrul Xu Lin.
Documentul integral „Fighting COVID-19: China in Action” AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.