China a devenit a treia țară care a prelevat eșantioane de pe suprafața Lunii

Sonda spațială chineză Chang’e-5 a finalizat, miercuri, misiunea de colectare și sigilare a probelor prelevate de pe suprafața Lunii, anunță reprezentanții Administrației Naționale Spațiale a Chinei. După colectare, probele au fost sigilate într-un dispozitiv de stocare aflat pe modulul ascendent, urmând să fie transferate pe un modul aflat pe orbita Lunară, care va avea misiunea de a reveni pe Pământ.
Prin succesul prelevării de probe de pe suprafață lunară, China devine a treia națiune a lumii care reușește acest lucru, după SUA și fosta URSS.

Potrivit datelor transmise, sonda aselenizat în seara zilei de 1 Decembrie, rezistând temperaturii ridicate de pe suprafața lunară, de peste 100 de grade Celsius, depășind cu succes toate misiunile și testele privind măsurătorile, controlul, iluminarea și alimentarea cu energie.

Misiunea selenară de prelevare a eșantioanelor a inclus două etape. Prima, a fost asigurată cu ajutorul unui braț robotizat, dotat cu un burghiu de înaltă performanță tehnică și forță, a perforat suprafața în mai multe puncte, materia fiind prelevată de la o adâncime de doi metri.
Ulterior, materia prelevată a fost transferată într-un conteiner etanș, pentru a se asigura că probele rămân intacte și că nu vor fi afectate la întoarcerea pe Pământ.

A două etapă a vizat observarea suprafeței lunare, cu ajutorul unor camere video-foto panoramice, observarea suprafeței lunare cu ajutorul unui detector de structură a compoziției și a unui analizor de spectru mineral. Informațiile colectate vor juca un rol crucial în explorarea morfologiei suprafeței lunare, a compoziției minerale și a structurii lunare de mică adâncime.

Modulul ascendent, care va purta containerul cu eșantioane, va părăsi Luna în următoarele zile, urmând să se conecteze cu modului spațial care va asigura revenirea pe Pământ.

Reintrarea în atmosfera pământului este stabilită pentru mijlocul lunii Decembrie, în cadrul programului de aterizare prevăzut în nordul Chinei, în Regiunea Autonomă Mongolia Interioară.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.