CHINA | Nicio țară nu este în măsură să dicteze în problemele interne și externe ale altei țări!

Toate țările se bucură de egalitate suverană, nicio țară nefiind în măsură să dicteze afacerile în afacerile interne și externe ale altei țări, a declarat Consilierul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), în cadrul conferinței de presă tradiționale ocazionată de Sesiunea anuală a Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC).

În cadrul conferinței, ministrul Wang a subliniat pozițiile Chinei în privința politicilor interne și relațiilor externe, fiind evidențiate o serie de teme cu ecouri internaționale: situația din controlul în Hong Kong, lipsa de compromisuri în privința Taiwan, politica existenței unei singure Chine, relația cu SUA marcată de diferențe și dezacorduri firești, optimismul privind proiectele comune cu UE, relația de puternic sprijin și parteneriat cu Federația Rusă, dar și faptul că ONU nu este un club al țărilor mari sau bogate.

Nu în ultimul rând, ministrul Wang a prezentat poziția Chinei privind lupta împotriva pandemiei Covid-19, nevoia de cooperare globală împotriva pandemiei și pentru asigurarea de vaccinuri, inclusive pentru participanții la Jocurile Olimpice de Vară din acest an și cele de Iarnă de anul viitor.

Patrioții administrează Hong Kong

China respectă principiul potrivit cărora Hong Kong-ul trebuie să fie administrat de patrioți, în sprijinul acestui obiectiv fiind și proiectul de lege privind îmbunătățirea sistemului electoral din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (RASHK).
Wang a subliniat că punerea în aplicare a principiului „patrioții administrează Hong Kong” este necesară pentru a se avansa în interiorul politicii  „O țară, două sisteme” și pentru menținerea stabilității pe termen lung în regiune.

Respingând îngrijorările potrivit cărora îmbunătățirea sistemului electoral ar putea submina „O țară, două sisteme”, Wang a arătat că „ceea ce propunem și dezbatem este constituțional, legitim, corect și rezonabil”, a arătat Wang.

Considerând loialitatea față de patria mamă o etică politică de bază a tuturor deținătorilor de funcții publice și a aspiranților, oriunde în lume, Wang a susținut că Hong Kong-ul nu poate să facă excepție, iubirea regiunii și patriei fiind cerințe firește pentru cei care dețin funcții publice.

Ministrul a arătat că “nimănui nu îi pasă mai mult de democrația, de prosperitatea și stabilitatea din Hong Kong, decât guvernului central al Chinei”, menționând că trecerea regiunii de la haos, la stabilitate, servește interesele tuturor părților. Mai mult, legislația va oferi garanții mai puternice pentru protejarea drepturilor și intereselor rezidenților din Hong Kong, dar și pentru interesele legale ale investitorilor străini.

Fără compromisuri în problema Taiwan

Principiul existenței unei singure Chine este fundamentul politic al relației China-SUA, o temă în care „nu există loc pentru compromisuri sau concesii”, a declarat Wang Yi.

Potrivit acestuia, autoritățile de la Beijing speră că guvernul de la Washington va rezolva problema Taiwanului și se va abate de la practica periculoasă promovată de administrația Trump care a „trecut linia roșie” și „s-a jucat cu focul”.
În aceste condiții, Wang a subliniat că cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan trebuie să fie și vor fi reunite.

„Aceasta este tendința istoriei și voința colectivă a întregii națiuni chineze, care nu va fi și nu poate fi schimbată”.

ONU nu este un club al țărilor mari sau bogate

Vorbind de politica externă, ministrul Wang Yi a susținut egalitatea și justiția internațională, votul Chinei în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) aparținând țărilor în curs de dezvoltare.

„ONU nu este un club al țărilor mari sau bogate. Toate țările se bucură de egalitate suverană și nicio țară nu este în măsură să dicteze afacerile interne sau externe ale altei țări”, a declarat Wang Yi.

China așteaptă ca ONU să țină pasul cu vremurile și să se îmbunătățească prin reforme, care trebuie să urmeze principiile Cartei ONU și regula de bază a consultărilor pe picior de egalitate.

Diferențe și dezacorduri firești în relația cu SUA

Relația cu Statele Unite ale Americii (SUA) trebuie să revină pe drumul cel bun, al unei creșteri sănătoase și constante, China fiind gata să colaboreze cu noua administrație de la Washington pentru a relua dialogul și cooperarea bilaterale, a declarat Wang.

China speră că SUA se vor urma aceeași direcție și vor elimina, cât mai curând posibil, toate restricțiile nerezonabile care afectează cooperările bilaterale în prezent, și nu vor crea noi obstacole, cooperarea trebuind să fie obiectivul principal pentru ambele părți.

Fiind două țări cu sisteme sociale diferite, China și SUA au în mod firesc diferențe și dezacorduri„, a declarant Wang, adăugând că ceea ce contează cel mai mult este gestionarea eficientă a problemelor și diferențelor, printr-o comunicare sinceră, pentru a preveni calculul greșit strategic, dar mai ales pentru a evita conflictele și confruntările.

China și UE pot realiza lucruri extraordinare

În ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană (UE), ministrul Wang a declarant că în acest caz sunt împărtășite multiple interese comune, cele două părți nefiind rivali sistemici. În fața crizelor și a provocărilor, relația China-UE a demonstrat rezistență și vitalitate, dând un mesaj pozitiv lumii, a arătat ministrul chinez.

Vând interese comune extinse, cooperarea câștig-câștig este principalul obiectiv al relației China-UE, iar atunci când este adoptat un spirit independent, “China și Uniunea Europeană pot realiza lucruri extraordinare”.

Wang Yi a mai arătat că China și UE sunt doi jucători importanți ai lumii, care susțin o relație egală și deschisă, care nu vizează nicio terță parte și care nu este controlată de nimeni altcineva.

Acorduri bilaterale privind investițiile și indicațiile geografice, încheiate în 2020, servesc nevoilor comune ale ambelor părți. Cu atât mai mult cu cât, anul trecut, China a devenit pentru prima dată cel mai mare partener comercial al UE.

Alături de Rusia, pentru pacea și stabilitatea mondială!

Vorbind despre relația cu Federația Rusă, ministrul wang Yi a arătat că în cea mai dificilă perioadă a pandemiei Covid-19, China și Rusia au stat umăr la umăr, au promovat cooperarea spate-în-spate și au luptat împreună cu virusul politic”.

În aceste condiții, Wang Yi a catalogat parteneriatul China-Rusia ca fiind un pilon al păcii și stabilității globale.
Acesta a lăudat relațiile cu Rusia, afirmând că Beijingul și Moscova rămân împreună, pentru a menține pacea și stabilitatea mondială.

Lupta împotriva pandemiei COVID-19

„Lupta globală împotriva COVID-19 nu trebuie să se oprească, până când virusul nu va fi eliminat din fiecare țară”, a declarat Wang, abordând tema pandemiei.

“Solidaritatea înseamnă putere, iar perseverența înseamnă victorie. Există deja lumină la capătul tunelului. China va continua să coopereze cu diverse țări și să lucreze pentru victoria finală a umanității împotriva acestei pandemii”, a arătat ministrul.

Acesta a subliniat că, începând cu primăvara anului 2020, China a derulat cea mai mare acțiune umanitară de urgență, de la fondarea Republicii Populare Chineze, în 1949, contribuind la eforturile anti-pandemice.

Cooperare vaccin anti-Covid-19

Respingând ideile care vizează “naționalismul vaccinului”, “divizarea pe tema vaccinului” și orice încercare de “politizare a cooperării în domeniul vaccinului”, Wang a reiterat că autoritățile din China consideră că vaccinurile Covid-19 ar trebui să fie un bun public global.

“Fie că este sau nu un vaccin chinezesc, este un vaccin bun atât timp cât este sigur și eficient”, a declarat Wang.

China speră că toate țările implicate vor face tot ce este posibil pentru a oferi vaccinuri țărilor care au nevoie, în special țărilor în curs de dezvoltare, astfel încât întreaga lume să poată avea acces la vaccinuri la prețuri accesibile.

Vaccinuri pentru olimpici

Privind spre evenimentele sportive olimpice, oficialul a declarant că autoritățile de la Beijing sunt gata să colaboreze cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO), pentru a oferi vaccinuri participanților la olimpiade.

Jocurile Olimpice Tokyo 2020, reprogramate în acest an din cauza pandemiei COVID-19, urmează să aibă loc în perioada 23 Iulie – 8 August anul acesta, iar Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022 vor avea loc în perioada 4-20 Februarie.

Întrucât China și Japonia vor găzdui olimpiade, cele două țări se vor sprijini în organizarea celor două evenimente, olimpiadele putând fi “o platformă pentru aprofundarea prieteniei dintre cele două popoare și o oportunitate pentru continuarea relației dintre două țări. (…) Sper că societatea japoneză va îmbrățișa o percepție mai obiectivă și rațională asupra Chinei, astfel încât să consolideze sprijinul public pentru progresul constant pe termen lung în relațiile China-Japonia”, a adăugat Wang.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2021, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Problema Taiwan, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA | Nicio țară nu este în măsură să dicteze în problemele interne și externe ale altei țări!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.