ROMÂNIA ÎN CHINA | Cu lacătul pe poartă, Ambasada falsează … online!

A trecut prima jumătate de an de când Ambasada României în China a închis Consulatul din Beijing, oficiu care asigura relația nu doar cu întreaga zonă de nord a țării, dar și solicitările venite din Republica Mongolia. După mai bine de ȘASE LUNI, singurul Consulat al României încă funcțional în China este cel de la Shanghai, însă și acolo activitatea este susținută de un singur reprezentant. În condițiile actuale, în Consulatul Shanghai, repet, cu un singur angajat, sunt procesate solicitările venite din trei țări: China (cu toate regiunile aferente: Hong Kong, Macao, Taiwan), Republica Mongolia și Myanmar.

Și, în timp ce la București, la nivel de Președinție și MAE se minte oficial (revin mai jos asupra acestui aspect) pentru a justifica gravele carențe în activitatea diplomatică și consulară românească din China, ambasadorul confirmă odată în plus că este paralel cu realitatea, cu nevoile și urgențele!

Pentru a nu întina Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Cristos, dar și pentru a nu strica ziua aniversară a celui trimis să reprezinte România în China, am amânat publicarea acestui text. Câtă vreme Guvernul de la București tratează în mod total inadecvat relația bilaterală cu China, pentru ce să ne mai grăbim să sancționăm derapaje? Pentru ce să ne mai mirăm că Ministerul român de Externe cauționează, protejează și plătește în valută un demolator cu rang diplomatic?

Un film …

În China, suntem în situația în care pe poarta Consulatului României din Beijing tonează lacătul (vezi foto sus). De asemenea, Președinția și MAE de la București mint în documente oficiale că urgențele consulare sunt procesate la Beijing! Asta pentru că, probabil, așa sunt informați din Ambasada României din China, în care mai sunt ambasadorul și 2-3 fătuci.

În tot acest timp, pentru că aparențele contează, ambasadorul României în China pozează în gazdă bună, își promovează ultimii „prieteni” rămași alături, jucând rolul de gazdă în emisiuni pentru canale tv online.

Filmat la finalul lunii Martie 2021 și lansat online pentru publicul chinez la data de 13 Aprilie, proiectul a fost anunțat de Ambasadă abia la 30 Aprilie a.c. (foto dreapta), probabil odată cu un raport transmis la București. În tradiția brevetată în mandatul actualului ambasador, informarea include un mare neadevăr, ca să nu-i spunem minciună grosieră, și multe alte mai micuțe.
Subiectul a vizat Sărbătoarea de Paște la români și a fost realizat în cadrul programului Taste of Europe, derulat în China prin EU Policy and Outreach Partnership (EUPOP), program dedicat vorbitorilor de limba chineză. Ca să fim bine înțeleși, proiectul este susținut de UE, ceea ce înseamnă că este asigurat cadrul financiar.

În mod cert, este foarte important să te prezinți, să faci paradă cu tradițiile, cultura și turismul românesc. Dar, cum faci cu chinezii care vor să ajungă, dacă nu în România, măcar la Consulat sau la Ambasadă? Pentru că ai Consulatul închis de ȘASE LUNI, mai precis de la 1 Noiembrie 2020!

Cui îi pasă de dezastru?

Pentru a demonstra că nimănui de la București nu-i pasă de prăbușirea relației bilaterale cu China, pe pagina Ambasadei României în China, ținută pe portalul MAE.RO, este strecurat un neadevăr … grosier!

Potrivit Ambasadei, în prima săptămână de la lansarea online, fimul a adunat pe una dintre platforme peste UN MILION DE VIZUALIZĂRI. Nu este prezentat niciun link, nicio sursă care să te ducă la adevăr. Însă … dintre cele trei site-uri chinezești pe care găsești promovat proiectul în cauză, singurul care depășește câteva mii de vizualizări este BAIDU, dar nu mult peste 100.000 de vizualizări (10万次播放/10 Wàn cì bòfàng/100.000 de difuzări). Adică, de zece ori mai puțin! (vezi filmul AICI)

Mai mult, trebuie observat că la cele 100.000 de vizualizări afișate la 30 Aprilie (vezi foto), dar și astăzi, 3 Mai, sunt înregistrate numai 215 de aprecieri (Like), adică 0,21%! Nu este sufocat de puțin?

Cunoscătorii în ale Internetului ar putea comenta că inclusiv cele 100.000 de vizualizări afișate de iqiyi.com sunt „puse cu mâna”, dar … cine să creadă asta? Ambasada a convins până acum că este un monument de onestitate! Cât privește cele „peste UN MILION DE VIZUALIZĂRI” consemnate de Ambasada României, asta poate fi pusă pe seama faptului că reprezentanța diplomatică nu mai dispune de un vorbitor de chineză din decembrie 2019. Chiar și așa, un google translate ar fi de mare ajutor!

Pentru acest proiect finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe de la București, prin Ambasada României în China, a avut și sponsori: Boromir (produse de panificatie), Mirdatod Ibăneşti (Produse lactate), Zetea (țuică) și Domeniile Panciu (vinuri). Este normal! Pentru că, pentru o ciorbă de găluște, un drob, o friptură, câteva ouă colorate și un pahar de vin, Ambasada nu dispune de fonduri de protocol!

Am căutat să discut cu cei care au participat la eveniment, prezentați de Ambasada ca fiind „reprezentanți ai comunității de români din China și familii mixte româno-chineze”, însă, dincolo de o puternică reținere în comunicare sau de afirmarea faptului că au fost simpli figuranți, nu am obținut mai mult. Altfel, din partea Ambasadei avem toate informațiile făcute public sau demonstrate în proiectul video.

Concluzie … amară!

În timp ce reprezentarea României în China este sub pământ, Ambasada face un circ banal pe rețele online, fiind sufocată de o activitate febrilă: DOUĂ ACTIVITĂȚI în 2021! Primul, un mesaj adresa chinezilor de Anul Nou chinezesc, al doilea filmul despre tradițiile de Paște. Actualitatea ambasadei este martoră la acest uriaș efort de comunicare diplomatică!

Sunt ȘASE LUNI de când praful se așterne în straturi tot mai groase pe reprezentarea consulară a României în China. La aceasta se adaugă reprezentarea inexistentă la nivel diplomatic (cine să o facă? Fătucile speriate și încă rămase în echipa ambasadorului?) și cultural (Institutul Cultural Român din Beijing este închis din Octombrie 2019)!

Am scris despre petiția lansată de românii din China, trimisă la Președinție, MAE, Parlament, de unde problemele consulare au fost rezolvate cu … jumătăți de promisiuni, dar cu minciuni întregi.

Am scris AICI, arătând că Ministerul român de Externe minte în documente oficiale, publice, fie pentru că acesta este nivelul diplomației române astăzi, fie pentru că se dorește promovarea diversiunii în relația cu China.

Valabil și atunci, și acum, întrarea în China se face în baza unor testări Covid-19 și a carantinei (în regim special pentru diplomați și posesori de pașaport diplomatic), nicidecum în baza obligativității la „vaccinare cu anumite tipuri de vaccin”, așa cum susține MAE

Mai mult, MAE transmite în scris și subliniază că „Secția consulară a Ambasadei României de la Beijing este în măsură să soluționeze cererire de servicii consulare cu caracter de urgență și să ofere asistență consulară cerățenilor români aflați în situații deosebite”!
Nimeni nu poate să spună care sunt aceste servicii consulare cu caracter de urgență, câtă vreme absolut toți românii sunt direcționați automat, de aplicația econsulat.ro, la Consulatul Shanghai!

De partea cealaltă, serviciile consulare chineze informează că la intrarea în China NU ESTE OBLIGATORIE VACCINAREA (vezi AICI).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.