VLADIMIR PUTIN: „Chinezii sunt o națiune prietenoasă, care nu ne-a etichetat drept dușmani, așa cum au făcut-o SUA”!

Rusia are un „nivel ridicat de încredere și cooperare” cu China și totodată respinge afirmațiile potrivit cărora Beijingul reprezintă o amenințare și că abuzează drepturile omului în Xinjiang, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat NBC News, înaintea întâlnirii programate cu președintele SUA, Joe Biden.

Presa chineză a preluat pe larg și dezbătut interviului dat de președintele Putin, care consideră firesc procesul de dezvoltare militară a Chinei, inclusiv faptul că are în construcție un al patrulea portavion. Câtă vreme relația ruso-chineză se dezvoltă în cadrul unui parteneriat strategic cu un nivel ridicat de încredere și cooperare politică, economică, tehnologică și militară, Moscova nu vede în Beijing decât un partener de încredere.

„Ați spus că China va avea patru portavioane. Dar, câte au Statele Unite?”, a replicat Putin, care a subliniat că atât SUA, cât și Rusia, sunt cu mult înaintea Chinei în ceea ce privește stocurile de muniție, focoase și vehicule militare.

Liderul de la Moscova a evidențiat că chinezii au dreptate să își dezvolte capabilitățile militare de apărare, să întrebe „de ce să facă reduceri, dacă sunt mult în urmă? De o țară cu o populație de 1,5 miliarde să nu își poată stabili obiectivele și să își atingă scopurile”.

„Nu credem că China este o amenințare pentru noi”, a declarat Putin, subliniind că „chinezii sunt o națiune prietenoasă, care nu ne-a etichetat drept dușmani, așa cum au făcut-o Statele Unite ale Americii”.

Iată de ce, președintele rus se declară mulțumit de „nivelul fără precedent” al relației bilaterale, care a evoluat în ultimele decenii.

„Noi prețuim relația bilaterală, la fel cum o prețuiesc și prietenii noștri chinezi, iar asta putem vedea”, în ciuda faptului că „au existat încercări de a distruge relația dintre China și Rusia”.

Rusia dorește să coopereze și cu SUA și cu China în cadrul programului spațial. „Nu trebuie să lucrăm exclusiv cu SUA. (…) Am lucrat și vom continua să colaborăm cu China, în toate tipurile de programe, inclusiv în explorarea spațiului”.

Pe de altă parte, solicitat să comenteze situația drepturilor omului din Regiunea Autonomă Xinjiang- Uigură, președintele Putin a declarant că a întâlnit chinezi de etnie uigură și că este întotdeauna posibil să găsești persoane care să critice autoritățile centrale.

„Am întâlnit uiguri în călătoriile mele în China și vă asigur că, cel puțin din ce am auzit cu propriile urechi, că, în ansamblu, aceștia salută politicile autorităților chineze în acest domeniu”. „Ei cred că China a făcut multe pentru oamenii care trăiesc în această parte a țării, din perspectiva economiei, ridicând nivelul cultural.”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.