CHINA | Orașul Xi’An este redeschis după trei săptămâni de carantină!

Autoritățile orașului Xi’an, capitala provinciei chineze Shaanxi, au dispus reluarea treptată a tuturor activităților, după ce numărul noilor cazuri confirmate Covid-19 a fost, în ultimele trei zile, sub zece. La data de 11 Ianuarie a fost pentru pentru prima dată când numărul de cazuri nou confirmate în oraș, într-o singură zi, a scăzut la o singură cifră după data de 18 Decembrie 2021. Orașul Xi’an, cu 13 milioane de locuitori, a fost declarat închis începând cu ziua de 23 Decembrie.

Directorul adjunct al Comisiei de Sănătate din Xi’an, Lyu Yongpeng, a declarant că situația epidemică locală se îmbunătățește treptat, numărul de pacienți vindecați depășind 25% din numărul total de cazuri confirmate. De asemenea, 27 de zone cu risc mediu au fost declasate la zone cu risc scăzut, în timp ce nouă districte, județe și zone de dezvoltare din oraș nu prezintă probleme.

Ca răspuns la schimbările pozitive, la Xi’an s-a dispus redeschiderea treptată a marilor magazine și a tuturor magazinelor de cartier care asigură produse alimentare proaspete și de nevoi zilnice.
Totodată, în condițiile în care respect măsurile de prevenire și control, restaurantele și companiile de catering pot livra comenzi.

Mai mult, autoritățile din Xi’an vor acorda subvenții marilor magazine, magazinelor de proximitate, magazinelor de produse proaspete, lanțurilor de aprovizionare, piețelor angro și platformelor de comerț electronic, care au asigurat produsele de bază în cele trei săptămâni când orașul a fost închis. Datele oficiale arată că limita maximă a unei subvenții este de două milioane yuani (aprox. 275.000 euro), iar cea minimă de 300 yuani/zi (aprox. 41 euro) pentru fiecare post de lucru.

Pe de altă parte, ca urmare a incidentelor înregistrate în timpul în care orașul a trecut în carantină, autoritățile din Xi’an au dispus sancționarea a două spitale, prin suspendarea activităților pe durata a trei luni, pentru că au întârziat tratamentul pacienților aflați în stare critică.

Verificările au arătat că Spitalul Xi’an Gaoxin și Spitalul Centrului Medical Internațional Xi’an au refuzat să aplice principiul „oamenii pe primul loc, viața pe primul loc” în activitatea medicală. Concret, cadrele medicale nu au permis accesul în spital a unei femei gravide și a unui bărbat venit dintr-o zonă cu risc epidemic mediu care suferea de angină.

În urma dispozițiilor Comisiei de Sănătate din Xi’an, conducerile celor două spitale au fost demise, urmând ca instituțiile să poată fi redeschise numai după ce vor trece inspecțiile și verificările administrative.

Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China, la nivelul Chinei continentale, astăzi, au fost raportate 190 noi cazuri confirmate COVID-19, din care 124 transmisii locale (76 Henan, 41 Tianjin, 6 Shaanxi (Xi’an), 1 Guangdong) și 50 de import. De asemenea, au fost înregistrate 31 noi cazuri asimptomatice.

La nivelul întregii țări (zona continentală, Hong Kong, Macao, Taiwan), numărul total de cazuri înregistrate la declanșarea epidemiei COVID-19 a ajuns la 134.838 (104.379 în zona continentală). Din total, numărul cazurilor recuperate este de 122.418, reprezentând 90,78%.

Astăzi, China mai are sub observație 6.721 de cazuri confirmate Covid-19, din care 10 în stare gravă.
Numărul total al deceselor înregistrate la nivel național, de la declanșarea epidemiei, este de 5.699, ZERO în ultimele două luni, (cu 4.636 cazuri în zona continental, ZERO din 14 Ianuarie 2021).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.