CHINA | UN AN fără decese COVID-19 în zona continentală!

Zona continentală a Chinei marchează, astăzi, 14 Ianuarie 2022, un an fără niciun deces alocat noului coronavirus Sars-Cov-2 (Covid-19), reușind o performanță unică la nivel mondial. Zona continentală cuprinde 1,4 miliarde de oameni, teritoriu în care, de la declanșarea pandemiei, au fost înregistrate 104.580 cazuri confirmate COVID-19 (68.320 în Hubei/Wuhan), din care 4.636 soldate cu deces (4.512 în Hubei/Wuhan).

Cum reușește China aceste performanțe?

Am spus și repet: testarea în masă cu acid nucleic la apariția unui focar, izolarea și/sau carantinarea zonelor focar (plecând de la cartiere și ajungând la orașe), tratarea corespunzătoare a cazurilor.

În China nu există obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19. De asemenea, în toate informările publice se face mențiunea că niciun vaccin nu asigură o eficiență de 100%, ci doar reduce riscurile generate de infecție.

Cu toate acestea, ultimele raportări oficiale, din data de 9 Ianuarie 2022, arată că la nivelul Chinei au fost vaccinați anti-Covid-19 peste 1,21 miliarde de oameni (86,25% din populația totală). Comisia Națională de Sănătate (NHC) a anunțat că 2,89 miliarde de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost administrate intern, China atingând teoretic imunitate de turmă.

În producția de vaccinuri anti-Covid-19, China a adoptat cinci abordări tehnologice, având aprobate nu mai puțin de șase vaccinuri anti-Covid-19 produse și utilizate intern. De asemenea, în planul de diagnostic și tratament împotriva noului coronavirus, China are în vedere o listă cu 11 medicamente și metode de intervenție medicală anti-COVID-19.

În ultima perioadă, în China a fost sancționat dur refuzul la tratament al celor care au solicitat sprijin medical, în condițiile în care este susținută politica “Viața oamenilor trebuie să fie pe primul loc”, niciun spital neavând dreptul să refuze acordarea primului ajutor sub motivația Covid-19.

Am arătat (vezi AICI) că sancțiunile aplicată au mers până la demiterea conducerii și suspendarea activității unor spitalelor, în condițiile în care vicepremierul, doamna Sun Chunla, a subliniat că “este datoria instituțiilor medicale să furnizeze servicii medicale”.

China, datele la zi

Revenind la datele la zi, potrivit raportărilor din această dimineață prezentate de Comisia Națională de Sănătate din China (NHC), la nivelul zonei continentale au fost raportate 201 noi cazuri confirmate COVID-19, din care 143 transmisii locale (98 Henan, 34 Tianjin, 8 Shaanxi (Xi’an), 2 Shanghai, 1 Guangdong) și 58 de import. De asemenea, au fost înregistrate 42 noi cazuri asimptomatice.

La nivelul întregii țări (zona continentală, Hong Kong, Macao, Taiwan), numărul total de cazuri înregistrate la declanșarea epidemiei COVID-19 a ajuns la 135.135 (104.580 în zona continentală). Din total, numărul cazurilor recuperate este de 122.659, reprezentând 90,76%.
Astăzi, China mai are sub observație 6.776 de cazuri confirmate Covid-19, din care 11 în stare gravă.

Numărul total al deceselor înregistrate la nivel național, de la declanșarea epidemiei, este de 5.700, (+1 Taiwan), din care 4.636 cazuri în zona continentală un sunt ZERO CAZURI din data de 14 Ianuarie 2021.

Repet, numărul cazurilor soldate cu deces și asimilate Covid-19 în zona continentală a Chinei este neschimbat (4.636) din data de 14 Ianuarie 2021.

Politica “ZERO-COVID-19”

China are în aplicare de aproape doi ani politica “ZERO-COVID-19”, care, așa cum am arătat are ca principală direcție plasarea vieții oamenilor pe primul loc.

Asta înseamnă eliminarea în mod dinamic a focarelor, prin prevenirea infecțiilor importate și eliminarea focarelor interne.

“În eliminarea focarelor sunt aplicate măsuri extrem de stricte, pentru a lupta împotriva pandemiei. Această politică diferă mult de alte țări și este puțin probabil să poată fie copiată acolo unde nu se dorește limitarea încă de la început”, declară epidemiologul Tang Jinling, mambru al Academiei Chineze de Științe.

“Multe țări și națiuni nu pot copia pur și simplu China din cauza diferitelor contexte culturale, politice și economice în care o politică de izolare nu este acceptabilă sau fezabilă.”Prof. Tang Jinling

Potrivit acestuia, China a dovedit că, în absența vaccinurilor și a medicamentelor, măsurile convenționale de sănătate publică, asistate de tehnologiile moderne de comunicare și de testare cu acid nucleic, pot funcționa pentru eradicarea unei boli infecțioase emergente cu potențial pandemic.

“Dacă epidemia nu este limitată la nivel local și trebuie utilizate măsuri de sănătate publică pe termen lung, interferența cu viața și costurile oamenilor devine prea mare pentru a putea fi susținută. Măsurile de sănătate publică pot fi, de asemenea, utilizate eficient pentru a aplatiza curba epidemiei pentru a evita stresul spitalicesc.”

Prin măsurile tradiționale de sănătate publică, China a reușit să controleze cu succes răspândirea internă Covid-19. Deși deține 19% din populația lumii, China a înregistrat numai 0,05% din cazurile confirmate la nivel global.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.