Lumea trăiește bipolar pandemia Covid-19, dovadă că globalizarea nu folosește la mare lucru atunci când orgoliile, interesele și prostia își dau mâna, în detrimentul omului. Contează enorm pe ce parte a lumii ești în această perioadă. Enorm! Pentru că, în timp ce la 8 Aprilie 2021, este marcat un an de la redeschiderea orașului Wuhan (focarul epidemic Covid-19 din China), în Europa și Americi lumea continuă să se zbată în disperarea surdă a neputințelor.
China are nevoie de un partener pe măsură inclusiv în dialogul revendicat de pandemia Covid-19, un partener care întârzie să dialogheze normal, întârzie să privească realitatea fără prejudecăți și mai ales fără orgoliile și superioritățile depășite ale începutului de secol XX.
De 365 de zile, China își recalibrează ritmul intern și extern, punând sub reflectoare orbitoare occidentul civilizat, în care drepturile și libertățile sunt suprimate, în numele unei pandemii care pare că nu se vrea tratată. Dreptul la mișcare, la educație, la sănătate, la bunăstare, la adevăr … toate au fost sufocate, orizontul revenirii la normalitate fiind la fel de cert precum Fata Morgana.
În epicentrul focarului COVID-19 din China, în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, locuitorii au parcurs cel mai dur și mai lung examen de după 1990. În timpul celor 76 de zile de izolare (23 Ianuarie – 8 Aprilie 2020), în tăcerea așternută peste orașul cu peste 11 milioane de suflete, a fost reconstruită și consolidată încrederea, solidaritatea, forța și dorința de viață. Asta este una dintre lecțiile oferite de China.
Cum au rezolvat chinezii epidemia în 76 de zile? Cum au făcut și cum fac de la Wuhan nu au mai fost înregistrate decese asimilate Covid-19 de un an de zile? Cum fac să mențină la ZERO noile cazuri de infecție?
Sunt doar trei dintre întrebările care au răspunsuri valabile oriunde în lume, nu doar aici. Pentru că măsurile și soluțiile chinezilor au avut permanent în prim plan oamenii. Chiar și atunci când a fost nevoie să se intervină în forță, în acord cu legile interne, acolo unde măsurile anti-epidemice nu erau respectate sau erau refuzate. Chiar și așa, binele general nu a fost impus cu pumnul, cu bătaia sau amenda.
Scriam acum un an, făcând un bilanț al celor 76 de zile de blocaj total la Wuhan, că acolo, din toate provinciile chineze, au fost trimise peste 42.000 de cadre medicale care au acționat în peste 100 de spitale (din care două spitale speciale improvizate și 13 spații temporare construite în timp record). Echipa de coordonare a fost formată din cei mai renumiți cercetători și academicieni chinezi, specialiști civili și militari, între care și expertul în boli respiratorii, Zhong Nanshan, cunoscut la nivel mondial drept Dr. SARS.
În perioada de vârf epidemică, la Wuhan, au fost prezenți vicepremierii și premierul Chinei, iar pe finalul eforturilor, președintele Chinei, pentru a încuraja și susține eforturile echipelor medicale, pentru a da oamenilor încredere și speranță.
În mai puțin de o lună de zile, 12 Februarie – 6 Martie, la Wuhan s-a ajuns de la peste 13.000 de noi cazuri de infecție pe zi, la o medie de sub 100.
Dincolo de expunerea în fața epidemiei, din totalul de cadre medicale prezente voluntar la Wuhan, peste 3.000 au contact noul coronavirus, iar 14 au decedat ca urmare a complicațiilor generate de Covid-19.
Redeschiderea orașului Wuhan la data de 8 Aprilie a fost precedată de reluarea treptată a activităților de producție în provincia Hubei, începând cu data de 11 Martie, dată de la care în Wuhan a fost permisă redeschiderea întreprinderilor din domeniul medical, alimentar și agricol.
Cu o zi înaintea redeschideri orașului, la 7 Aprilie, companiile industriale din Wuhan aveau deja reluată activitatea la 97,2% din capacitate, iar companiile din industria de servicii ajunseseră la 93,2% din capacitate.
Pe 8 Aprilie 2020
În ziua redeschiderii Wuhan, la nivelul provinciei Hubei erau raportate ZERO noi cazuri Covid-19, cu două decese (Wuhan).
Statistica generală a provinciei, arăta astfel: 67.803 cazuri confirmate, din care cele mai multe la Wuhan 50.008, Xiaogan 3.518, Huanggang 2.907.
Din total, 64.187 dintre cei infectați au fost vindecați și externați, cei mai mulți fiind din Wuhan 47.036, Xiaogan 3.389, Huanggang 2.782.
De asemenea, în 3.215 cazuri a fost înregistrat decesul, cei mai mulți la Wuhan 2.574, Xiaogan 129, Huanggang 125.
Tot în 8 Aprilie 2020, la nivelul provinciei, 401 persoane mai erau spitalizate, dintre care 70 în stare gravă, iar 67 în stare critică.
Mai mult, autoritățile medicale continuau să țină sub supraveghere 1.650 de persoane aflat în carantină, din totalul de 279.668 contacte aflate sub urmărire în toată perioada blocajului total.
După 76 de zile …
Într-un comunicat emis de autoritățile din Wuhan, capitala provinciei Hubei, în ziua redeschiderii, se arăta că „viața oamenilor, siguranța și sănătatea, au fost prioritare în războiul împotriva Covid-19”.
Decizia politică adoptată la 22 Ianuarie, la nivelul central al Chinei, de a cere autorităților provincie Hubei de a sista toate ieșirile și intrările de persoane, pentru a preveni răspândirea bolii în alte regiuni ale țării, a fost luată sub convingerea că „timpul necesită o acțiune hotărâtă, altfel am avea probleme”.
Astfel s-a ajuns ca, pe 23 Ianuarie 2020, autoritățile din Wuhan să anunțe închiderea totală a orașului, suspendarea circulației și activităților economice, iar locuitorii au fost obligați să rămână în case, pentru a întrerupe transmisia virusului între cartiere.
Impunerea unei astfel de măsuri a fost fără precedent, însă s-a dovedit eficientă.
Grupul central de răspuns la epidemie a fost constituit la data de 25 Ianuarie, sub coordonarea premierului Li Keqiang, iar la data de 27 Ianuarie la Wuhan a fost constituit grupul local de acțiune coordonat de vicepremierul Sun Chunlan, care s-a aflat permanent în focarul epidemic.
La începutul lunii Februarie 2020, ca urmare a deficiențelor descoperite în activitatea de răspuns la focarul epidemic inițial, Secretarii Partidului Comunist Chinez de la nivelul provinciei Hubei și orașului Wuhan au fost eliberați din funcție.
Pentru a putea crește capacitatea de îngrijire, în aproximativ două săptămâni, la Wuhan au fost construite două spitale: Huoshenshan și Leishenshan, fiecare cu mai mult de 1.000 de paturi. De asemenea, au fost înființate 16 spitale improvizate, în terenuri sportive acoperite și centrele de expoziții.
Pentru construcția în regim de urgență a celor două spitale Huoshenshan și Leishenshan au muncit 24 din 24 de ore peste 34.000 de muncitori veniți din întreaga China.
Cele 42.600 de cadre medicale care au acționat la Wuhan, din care peste 4.000 cadre medicale militare, au fost împărțite în 340 de echipe medicale.
Acestora li s-au adăugat peste 1.000 de voluntari și un număr impresionant de companii de stat și private care au asigurat buna funcționare a spitalelor.
În sprijinul locuitorilor din provincia Hubei, 19 provincii chineze au stabilit parteneriate cu 16 orașe și județe din provincie, furnizând suport medical și alimentar.
Astăzi, la Wuhan
Sunt sute de zile de când în provincia Hubei și în capitala provincială Wuhan nu a mai fost raportat un nou caz de infecție Covid-19 cu transmisie locală. Zero sunt și cazurile suspecte Covid, și decesele asimilate noului coronavirus.
Sporadic, ca urmare a testărilor menținute la intrarea în provincie, sunt depistate cazuri de infecție de import, ultimele fiind înregistrate la 15 Martie, respectiv 22 Martie 2021. De la cele două cazuri, au fost puse în carantină medicală 503 de contacte strânse, mai exact pasagerii aflați în cele două avioane cu care au călătorit cele două persoane depistate pozitiv Covid-19.
Deși viața a reintrat de mult în normal, autoritățile provinciale din Hubei continuă să prezinte zilnic raportări. Comunicarea și transparența esențială sunt menținute. Subliniez aici că, de la începutul situației de criză, la Wuhan, toate comunicatele de presă au fost transmise simultan în limbile: chineză, engleză, franceză, rusă, arabă și spaniolă. Mai mult, pe toată durată crizei epidemice, la nivel național au fost organizate zilnic trei conferințe de presă: două de la Beijing – față în față cu mass media, una de la Wuhan – în sistem online.
După un an de la redeschiderea Wuhan, statisticile au crescut sensibil, ca un efect întârziat al perioadei de criză. Astăzi, provincia Hubei are un total de 68.152 (+349 cazuri din 8 Aprilie 2020) cazuri confirmate Covid-19, din care 63.639 (-548, ca urmare a actualizării datelor) de pacienți au fost vindecați și externați din spitale, iar în 4.512 (+1.297) din cazuri a fost înregistrat decesul, ca efect prelungit al complicațiilor înregistrate în vârful perioadei epidemice.
Efecte economice la Wuhan
Capitala provincială Wuhan a fost cel mai puternic afectată de epidemia COVID-19. Cele 76 de blocaj total au dus la o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) cu -4,7% pe întregul an 2020, comparative cu 2019. Acesta în condițiile în care, în primele trei trimestre din 2020 a fost înregistrată o creștere de cu 10,4%. (grafic dreapta)
În ciuda scăderii economice considerabile, Wuhan a reușit să se mențină în primele zece cele mai productive mari orașe ale Chinei, pierzând un singur loc în clasamentul general, ajungând pe nouă, fiind totodată între cele 11 orașe chineze care au înregistrat un PIB de peste un trilion de yuani.
În cifre, PIB-ul Wuhan a ajuns, în 2020, la valoarea de 1,561 trilioane yuani (aproximativ 238,45 miliarde USD*).
Revenirea economică a fost resimțită odată cu trimestrul trei (T3), când o serie de indicatori economici au înregistrat creșteri pozitive, inclusiv în ceea ce privește valoarea producției din industria de construcții, care a crescut cu 12,9%.
De asemenea, valoarea totală a producției din agricultură, silvicultură, zootehnie și pescuit, a înregistrat în T3 o creștere de la 8,6%. La rândul lor, investițiile în sănătate și asistență socială au crescut cu 27,4%.
La nivelul primelor trei trimestre din 2020, în Wuhan s-a reușit crearea unui număr de 168.000 de noi locuri de muncă în zonele urbane.
Momentul 8 Aprilie 2020 a fost marcat prin multiple acțiuni care să alimenteze încrederea populației, în chiar ziua redeschiderii fiind organizat un eveniment pentru “promovarea investițiilor în cloud”, în timpul căruia au fost semnate 69 de proiecte care implică producția inteligentă, biomedicina, asigurările financiare, vehiculele pe noi energii. Valoarea totală a contractelor semnate a fost de 245,1 miliarde yuani (aproximativ 37,43 miliarde USD). Mai mult, 11 dintre proiecte au stabilit sediile centrale în Wuhan.
Toate ipotezele rămân deschise …
Toate ipotezele rămân deschise privind originea Covid-19, se arată în „Studiu global al originilor SARS-CoV-2” Studiu comun OMS-China, prezentat astăzi de oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, care susțin în principal că „o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză”. În același timp, oficialii OMS afirmă că raportul nu este un final de drum, câtă vreme nu s-a reușit găsirea originii noului coronavirus care a condus la pandemia Covid-19.
Între concluziile raportului de 120 de pagini, se arată că coronavirusurile care filogenetic legate de SARS-CoV-2 „au fost identificate la diferite animale din diferite țări, inclusiv la lilieci și pangolini importați”. Cu toate acestea, în urma eșantionărilor și testărilor la peste 1.100 de lilieci din provincia Hubei niciunul nu a fost pozitiv la virusurile apropiate de SARS-CoV-2. Vezi AICI
Una dintre ultimele poziții oficiale ale Chinei pe tema pandemiei SARS-CoV-2 / Covid-19 a fost exprimată recent, la 31 Martie, de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, care a fost solicitată să comenteze faptul că autoritățile chineze nu vor permite alte investigații la Institutul de Virologie Wuhan sau la alte laboratoare din China, până când nu vor fi investigate și laboratoare din alte țări, inclusiv din SUA.
Hua Chunying a declarat că „atitudinea Chinei a fost întotdeauna deschisă, transparentă, sinceră și responsabilă (…) cercetările științifice și vizitele pe teren au exclus ipoteza scurgerilor de laborator, considerând varianta extrem de puțin probabilă. (…) Când se va permite accesul în baza americană de la Fort Detrick, rămâne un mare semn de întrebare? Se pare că mass-media americană a evitat să acopere această problemă de la izbucnirea epidemiei. În Iunie 2019, au existat articole în mass-media din SUA despre acest lucru, dar mai târziu, nu. De ce este asta? Nu ați avut voi media americană întotdeauna o tradiție excelentă de a ajunge la capătul lucrurilor, de a urmări faptele și de a face rapoarte de investigație aprofundate? De ce mass-media, care sunt atât de bune la acest tip de raportare de investigație, rămân acum tăcute?”
„Cred că urmărirea originii (n.m. – Covid-19) este un pic ca rezolvarea unui caz penal și există o mulțime de indicii confuze. (…) Toate indiciile care merită investigate ar trebui să fie înțelese îndeaproape. Unele țări occidentale încearcă acum să interfereze cu munca oamenilor de știință. O astfel de ingerință politică este extrem de iresponsabilă și frivolă. În continuare susținem că această lucrare ar trebui lăsată în seama oamenilor de știință, fără nicio intervenție politică sau părtinire”.
Prin declarațiile sale, Hua Chunying a reiterat suspiciunea Chinei privind originea și modul de apariție a noului coronavirus. Aceasta după ce, la scurt timp după declanșarea epidemiei în focarul de la Wuhan, la finalul lunii Februarie 2020, cercetările derulate de chinezi au sugerat că „virusul a fost adus din altă parte și a fost preluat pe scară largă de locuitorii din Wuhan, înainte de luna Decembrie 2019, cel mai probabil începând cu mijlocul sau sfârșitul lunii Noiembrie 2019”. (vezi AICI)
Apoi, în luna Martie 2020, MAE chinez a reiterat că noul „epidemia a apărut pentru prima dată în China, dar nu are ca origine China” (vezi AICI), pentru ca la jumătatea lunii Martie 2020 să fie lansate afirmații potrivit cărora SUA se fac vinovate de apariția Covid-19! (vezi AICI)
* La cursul zilei de azi
Pingback: WUHAN | După 76 De Zile De Izolare, De 365 De De Zile în Normalitate! » Ziare.News