REACȚIE OFICIALĂ | COVID-19 a apărut în China, dar nu provine neapărat din China!

Ministerul chinez de Externe a reacționat ferm după ce o serie de instituții media occidentale au numit noul coronavirus „virusul Chinei”, arătând că formularea este „extrem de iresponsabilă”, în condițiile în care epidemia a apărut pentru prima dată în China, dar nu are ca origine China. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian a declarat că lumea trebuie să se opună „virusurilor informaționale” și „virusurilor politice”, subliniind că intențiile instituțiilor media de a folosi sintagma „virusul Chinei” urmăresc să inoculeze ideea că vinovată ar fi China care ar fi creat epidemia.

Este pentru a patra oară, în ultimele săptămâni când oficialii chinezi, de la specialiști în virusologie, reprezentanți ai academiilor de științe și reprezentanți politici chinezi prezintă public teza potrivit căreia epidemia cu noul coronavirus declanșată în China nu este de origine locală!

Răspândirea virusului este o problemă globală, iar eforturile pentru urmărirea sursei coronavirusului sunt încă în curs, neavând la dispoziție o concluzie finală, a arătat Zhao, care l-a citat pe expertul epidemiolog Zhong Nanshan care a afirmat că sunt argumente să se afirme că noul coronavirus a fost „plantat” la Wuhan.

OFICIAL | Coronavirusul COVID-19 a fost „plantat” la Wuhan!

Afirmația este susținută și de rezultatele unui studiul realizat de cercetătorii Grădinii Botanice Tropicale Xishuangbanna a Academiei Chineze de Științe, din cadrul Universității Agricole de Sud din China și Institutului Chinez de Cercetări ale Creierului, arată că potrivit datelor genetice sugerează virusul a fost adus din altă parte și preluat pe scară largă de locuitorii din Wuhan, înainte de luna decembrie 2019. (vezi AICI)

Zhao Lijian a mai arătat că COVID-19 este o provocare globală care solicită efortul comunității internaționale pentru a limita și elimina epidemia într-o manieră științifică, rațională și de cooperare, respingând zvonurile, prejudecățile și reacțiile rasiste.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.