COVID-19 | Iranul mobilizează 300.000 de militari și voluntari împotriva epidemiei

Autoritățile iraniene au anunțat că vor mobiliza 300.000 de militari și voluntari pentru a contracara epidemia cu noul coronavirus (COVID-19), anunță CGTN. Iranul are înregistrate 92 de decese cauzate de noul coronavirus, 2.922 de cazuri confirmate, între care se regăsesc 23 de parlamentari, iar 552 de cazuri au fost recuperate, anunță agenția de știri IRNA. Ayatollahul Ali Khamenei a ordonat forțelor armate să ajute oficialii din domeniul sănătății în combaterea focarului.

Doi înalți oficiali iranieni au murit ca urmare a virusului, alți câțiva fiind infectați. ILNA anunță că șeful serviciilor medicale de urgență din Iran, Pirhossein Kolivand, a fost la rândul său infectat confirmat pozitiv cu noul coronavirus, însă sănătatea de sănătate a acestuia este bună.

Autoritățile iraniene au adoptat măsuri extraordinare în Teheran și în 13 provincii, au dispus închiderea școlilor, universităților, cinematografelor și a unor seminarii religioase. De asemenea, transportul public este dezinfectat frecvent, fiind promovate măsurile de precauție necesare.

Pe de altă parte, Iranul se confruntă cu dificultăți în eforturile de control a noului coronavirus, sancțiunile economice impuse de SUA făcând imposibile sau extrem de greoaie procedurile de achiziții din exterior de măști respiratorii și costume de contaminare, medicamente de calmare a simptomelor și vitamine care stimulează imunitatea, precum și dezinfectanți, detergenți și echipamente de igienă aferente. Deși Iranul produce multe dintre aceste produse pe plan intern, țara este dependentă de produsele primare și materialele pe care le importă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a reacționat la oferta SUA de a ajuta Iranul în lupta împotriva COVID-19, arătând că autoritățile de la Teheran sunt sceptice cu privire la adevăratele obiective, astfel încât nu mizează pe un astfel de ajutor.

Totodată, Agenția IRNA informează că Administrația Iranului pentru Alimente și Medicamente a eliberat permisul pentru examinarea medicală a celor două medicamente pentru tratamentul noului coronavirus. Ambele medicamente dezvoltate pe bază de plante și sub formă de spray-uri, acestea ajutând pacienții să se recupereze mai repede, fără a asigura o recuperare totală. Cercetătorii Universității iraniene Baqiyatallah intenționează să producă în masă medicamente împotriva noului coronavirus în trei proiecte separate.

Pe de altă parte, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat astăzi, la Viena, că focarul noului coronavirus nu are niciun impact asupra producției iraniene de petrol, piața din Iran înregistrând un exces din cauza scăderii valorilor de trafic în comun și privat, ca urmare a răspândirii coronavirusului. (IRNA)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.