China recunoaște erorile autorităților din Wuhan în cazul Dr. Li Wenliang!

China oferă o nouă lecție de onoare, chiar dacă tardivă pentru cel care a sesizat primul posibila apariție a noului coronavirus.

Autoritățile chineze au dispus anularea avertismentului dat de poliția din Wuhan medicul Li Wenliang (34 ani/foto), după ce acesta a avertizat cu privire posibila apariție a unui virus asemănător SARS. Conform datelor finale ale anchetei derulate de Comisia Națională de Supraveghere din China, organism anticorupție, polițiștii au urmat „o procedură necorespunzătoare în aplicarea legii”.

Medicul oftalmolog Li Wenliang a lansat, la finalul lunii decembrie 2019, o alarmă timpurie pe o platformă de socializare din China, cu privire la posibila apariție a epidemiei cu noul coronavirus, mesajele sale fiind propagate în mediul online. Acuzat că răspândește zvonuri generatoare de panică, dr. Li a fost avertizat în scris de poliția locală.

CHINA | Cadrele medicale plătesc tribut în lupta împotriva COVID-2019

Încă de la finalul lunii decembrie 2019, Dr. Li Wenliang a prezentat pe Internet informații cu privire la rezultatele pozitive ale testului sindromului SARS în cazul a șapte pacienți, cerând colegilor și prietenilor să fie atenți. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2020, Li a fost chemat de poliția din Wuhan să explice de ce „răspândește informații false pe internet”, fiind mustrat, însă nu amendat sau reținut.

După declanșarea și recunoașterea oficială a situației epidemice de la Wuhan, Li s-a aflat în prima linie a eforturilor de salvare a celor infestați, perioadă în care a contactat virusul. Testat pozitiv, pe fondul supralicitării fizice, medicul a decedat la data de 7 februarie 2020, fiind prima victimă în rândul medicilor.
Anunțul decesului său a generat o puternică indignare în China, fiind declanșate o anchetă administrativă și penală.

Reprezentanții Comisiei Naționale de Supraveghere din China au solicitat autorităților de supraveghere din Wuhan să dispună sancțiuni împotriva ofițerii de poliție implicați în acest caz și să retragă avertismentul.

În urma anchetelor preliminare succesive derulate la Wuhan și în provincia Hubei, autoritățile administrative, medicale și politice au fost demise din funcții și deferite justiției, la scurt timp după declanșarea epidemiei.

Măsuri politice și administrative

În urma verificărilor dispuse în provinciile Hubei, Zhejiang și Fujian, încă din lua februarie au fost adoptate măsuri disciplinare, politice și administrative, împotriva celor care aveau sarcini și atribuții în activitățile anti-epidemice. Vorbim de sute de oficiali, administratori și responsabili din domeniul sănătății.

Măsurile administrative au fost dispuse ca urmare a conduitei necorespunzătoare, inclusiv deturnarea de fonduri și materiale de ajutorare, fapte care vor fi investigate, se arată într-un document emis de Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei a Partidului Comunist din China și Comisia Națională de Supraveghere.

La nivelul provinciei Hubei, până astăzi, au fost sancționați administrativ și politic: Zhang Qin – director adjunct al filialei Hubei a Societății de Cruce Roșie din China (RCSC), Chen Bo – membru al grupului de lideri ai partidului din comitetul filialei RCSC Hubei al PCC, Gao Qin – șeful comitetului filialei RCSC Hubei al CPC și vice-directorul executiv al filialei RCSC Hubei, Xia Guohua – membru al grupului principal de membri ai partidului și șef adjunct al Biroului Municipal de Statistică din Wuhan, Meng Wukang – șeful partidului și directorul Comisiei pentru dezvoltare și reformă municipală din Wuhan, – șeful partidului și șeful Biroului municipal de statistică din Wuhan, Huang Zhitong – directorul adjunct al biroului guvernamental municipal din Wuhan, Tang Zhihong – directorul comisiei de sănătate din orașul Huanggang.
La nivelul orașului Huanggang un număr de 337 de responsabili au fost sancționați, în urma inspecțiilor privind activitățile anti-epidemice.

La nivelul orașului Yueqing din provincia Zhejiang, învecinată Hubei, au fost demiși doi oficiali din domeniul sănătății, iar viceprimarul a fost sancționat pentru lipsa de implicare în acțiunile anti-epidemice, este vorba despre: Ni Chengjian – Șeful centrului de control al bolilor Yueqing, Xie Mingrong – Șeful comisiei de Sănătate din Yueqing și Chen Weiyan – viceprimar al orașului Yueqing.

În provincial Fujian, de asemenea învecinată cu Hubei, 170 de oficiali au fost sancționați pentru neimplicarea fermă în prevenirea și controlul epidemic.

Potrivit Xinhua, președintele Xi Jinping a cerut intervenția fermă pentru elimiarea birocratismului și formalismului în acțiunile de prevenire epidemică, cu țintă precisă focarul cu noul coronavirus. Liderul chinez a subliniat că “cei care nu respectă comanda unificată sau evită responsabilitățile vor fi pedepsiți, (…) liderii partidului și guvernului care îi supraveghează vor fi, de asemenea, responsabili în cazurile severe”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.