China recunoaște erorile autorităților din Wuhan în cazul Dr. Li Wenliang!

China oferă o nouă lecție de onoare, chiar dacă tardivă pentru cel care a sesizat primul posibila apariție a noului coronavirus.

Autoritățile chineze au dispus anularea avertismentului dat de poliția din Wuhan medicul Li Wenliang (34 ani/foto), după ce acesta a avertizat cu privire posibila apariție a unui virus asemănător SARS. Conform datelor finale ale anchetei derulate de Comisia Națională de Supraveghere din China, organism anticorupție, polițiștii au urmat „o procedură necorespunzătoare în aplicarea legii”.

Medicul oftalmolog Li Wenliang a lansat, la finalul lunii decembrie 2019, o alarmă timpurie pe o platformă de socializare din China, cu privire la posibila apariție a epidemiei cu noul coronavirus, mesajele sale fiind propagate în mediul online. Acuzat că răspândește zvonuri generatoare de panică, dr. Li a fost avertizat în scris de poliția locală.

CHINA | Cadrele medicale plătesc tribut în lupta împotriva COVID-2019

Încă de la finalul lunii decembrie 2019, Dr. Li Wenliang a prezentat pe Internet informații cu privire la rezultatele pozitive ale testului sindromului SARS în cazul a șapte pacienți, cerând colegilor și prietenilor să fie atenți. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2020, Li a fost chemat de poliția din Wuhan să explice de ce „răspândește informații false pe internet”, fiind mustrat, însă nu amendat sau reținut.

După declanșarea și recunoașterea oficială a situației epidemice de la Wuhan, Li s-a aflat în prima linie a eforturilor de salvare a celor infestați, perioadă în care a contactat virusul. Testat pozitiv, pe fondul supralicitării fizice, medicul a decedat la data de 7 februarie 2020, fiind prima victimă în rândul medicilor.
Anunțul decesului său a generat o puternică indignare în China, fiind declanșate o anchetă administrativă și penală.

Reprezentanții Comisiei Naționale de Supraveghere din China au solicitat autorităților de supraveghere din Wuhan să dispună sancțiuni împotriva ofițerii de poliție implicați în acest caz și să retragă avertismentul.

În urma anchetelor preliminare succesive derulate la Wuhan și în provincia Hubei, autoritățile administrative, medicale și politice au fost demise din funții și deferite justiției la scurt timp după declanșarea epidemiei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.