DEOCAMDATĂ | China și SUA în războiul declarațiilor COVID-19

Autoritățile chineze au notificat SUA, pentru prima dată, cu privire la existența noului coronavirus, la data de 3 Ianuarie 2020, astfel fiind respinse acuzațiile lansate de Washington conform cărora au a fost ascunsă realitatea, a informat Hua Chunying (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„China a informat SUA cu privire la coronavirus și măsurile de răspuns adoptate, începând cu 3 Ianuarie. Pe 15 Ianuarie, Departamentul de Stat al Statelor Unite a notificat americanii din China legat de avertismentul CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) al SUA despre coronavirus. Acum, SUA vin să acuze China pentru întârzierea comunicării? Serios?” – a transmis Hua Chunying pe Twitter

Reacția, conturată în disputa dusă de China până acum doar prin intermediul purtătorilor de cuvânt ai MAE, vine după ce Consilierul pentru securitate națională al SUA, Robert O’Brien, a acuzat China, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Heritage, un think tank conservator din Washington, că a ascuns informații despre focar, întârziind astfel răspunsul la nivel global.

„Unfortunately, rather than using best practices, this outbreak in Wuhan was covered up” (…) „lots of open-source reporting from China” that the doctors who first identified the virus „were either silenced or put in isolation … so the word of this virus could not get out.”Robert O’Brien, 11 Martie 2020

Mai mult, O’Brien a declarat că autoritățile din China nu au abordat bine focarul încă de la început, ceea ce a costat lumea două luni, când ar fi putut să se pregătească și să limiteze dramatic focarul. „Din păcate, în loc să folosească cele mai bune practici, acest focar din Wuhan a fost acoperit”, a declarat O’Brien, care și-a bazat afirmația pe informații culese de pe Internet.

CHINA ACUZĂ | „Ar putea fi armata americană cea care a adus epidemia la Wuhan”

„Probabil a costat comunitatea mondială două luni să răspundă”, timp în care „am fi putut reduce dramatic ceea ce s-a întâmplat atât în ​​China, cât și ceea ce se întâmplă acum în întreaga lume”, a afirmat Consilierul pentru securitate națională al SUA.

De partea cealaltă, autoritățile din China insistă și arată că au gestionat eficient epidemia și au transmis informații altor țări și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-un mod deschis, transparent și responsabil.

OMS a fost alertată, la data de 31 Decembrie 2019,  cu privire la situația din Wuhan, unde au fost înregistrate o serie de cazuri similare pneumoniei SARS.
La trei zile după ce autoritățile medicale au confirmat transmiterea de la om, la om, a virusului, la Wuhan a fost declarată starea de urgență, orașul fiind închis. China a impus restricții de călătorie și măsuri de carantină, în ultimii două luni.

„Eforturile noastre uriașe au dat rezultate. Pe 18 martie, provincia Hubei (inclusiv Wuhan) a raportat zero noi cazuri confirmate, zero noi cazuri suspecte și zero cazuri suspecte în așteptarea rezultatelor”, a mai transmis Hua Chunying.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.