INTERVIU RVE | Dan Tomozei: „Câți dintre cei decedați au pierdut lupta cu viața exclusiv din cauza noului coronavirus? Nu știm, pentru că nu se comunică!”

Am acceptat, pentru a doua oară în ultima lună, să vorbesc astăzi la Radio Vocea Evangheliei (RVE) Sibiu, despre modul în care evoluează societatea chineză după șocul epidemiei cu noul coronavirus. Încrederea în onestitatea și profesionalismul celor de la RVE m-au determinat să încalc embargoul autoimpus. Sper că nu am păcătuit prea mult.

Cu Doris LUPU am vorbit despre ce trebuie să învețe Europa de la Chine în aceste vremuri de încercare, despre eforturile pe care China la face în plan intern și internațional pentru a contracara pandemia COVID-19, despre disputa pe care principalele puteri mondiale China-SUA le duc pe tema noului coronavirus, despre reacțiile dure din Europa la adresa solidarității din interiorul Uniunii Europene, dar și despre modul în care viața revine la normal în orașul Wuhan, fostul focar epidemic din China.

Doris Lupu: Doamnelor și domnilor, ni se alătură Dan Tomozei de la Radio China Internațional secția română, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă. Mulțumesc, Dan, pentru informațiile pe care ni le vei furniza și pentru timpul acordat.

Eu vă mulțumesc și anticipez un mesaj pe tema pe care vom discuta, îi rog pe toți cei care ne ascultă să își păstreze calmul și credința.

China a avertizat de curând Europa să nu se bazeze pe imunitatea maselor? De ce?

Dintr-un motiv ușor de înțeles, mai ales pentru cei care au o vagă idee despre ceea ce înseamnă contaminare și virusologie. În cuvinte simple, noul coronavirus comportă o evoluție și agresivitate diferită. Am mai arătat, COVID-19 acționează cu precădere la persoane care au deja probleme medicale în stadii agravate, accelerând procesul de degradare a stării de sănătate. Chiar și în cazul unui banal virus gripal, reacțiile sunt diferite, de la om la om, în funcție de stare de sănătate și imunitate.
Câteva țări nord-europene au anunțat că vor interveni minimal în contracararea noului coronavirus, lăsând populația să se viruseze pentru a se autoimuniza prin infectare și reacția anticorpilor. Însă, specialiștii chinezi au avertizat și au lansat semnale puternice colegilor europeni, arătând că metoda este greșită și cu uriașe riscuri la adresa vieții. Se pare că europenii au ținut cont de sfaturile specialiștilor chinezi și au început să adopte măsuri coerente.
Pe acest fond, trebuie să evidențiem o realitate comparabilă între cele care s-au înregistrat în China și cele care se înregistrează acum în Europa, cu caz țintă Italia.
Statisticile oferite de autoritățile italiene arată că vârsta medie a persoanelor infectate cu noul coronavirus, care au decedat este de 79,5 ani, cu o co-morbiditate ridicată, adică cei decedați erau cunoscuți cu antecedente medicale grave. Statistica din Italia este oarecum similară celei din China. Prin urmare, putem concluziona că schimbul de expertiză și metode poate duce la un succes rapid al intervenție și în Europa, dacă se urmărește același traseu dezvoltat în China.
Aș sublinia o problemă, pe care ascultătorii ar trebui să o înțeleagă, iar autoritățile din Europa, inclusiv din România dacă va fi să fie cazul, ar trebui să o aprofundeze la nivelul comunicării publice. Câți dintre cei decedați au pierdut lupta cu viața exclusiv din cauza noului coronavirus? Nu știm, pentru că nu se comunică.
Fiind o cumulare de factori și cauze, găsesc că este exagerat și generator de panică să se afirme că noul coronavirus omoară de unul singur. Asta nu s-a întâmplat nici în China.
Făcând un exercițiu de imaginație, Italia este Wuhanul Europei, pentru că acolo avem declarat focarul în zona occidentală. Însă, cifrele, așa cum am arătat, sunt comparabile statistic cu cele înregistrate în China.

Trimiterea de ajutoare în unele țări europene. Unde anume și ce înseamnă acest sprijin în raport cu situația țărilor respective?

China a realizat deja schimburi de experiențe nu doar cu țări din Europa, ci și din Asia și Africa. S-a început cu Japonia, Coreea de Sud. Însă, o intervenția susținută este asigurată de China și în Iran, spre exemplu, țară supusă unor sancțiuni economice dure, discutabile, de către Statele Unite ale Americii.
Revenid la Europa, principalul sprijin acordat de China este îndreptat spre Italia, noul și principalul focar cu noul coronavirus. Deja spre Italia au fost trimise trei avioane cargo cu ajutoare și echipe medicale de specialiști care au acționat la Wuhan și în provinciile puternic afectate de COVID-19. De asemenea, China a trimis sprijin medical și specialiști în Spania și Serbia.
Rămâne să urmărim ce va schimba pandemia COVID-19 în cadrul relațiilor europene, privind cu îngrijorare modul în care Uniunea European, principalele țări membre ale uniunii, se exprimă într-un mod acut contrar unității, solidarității și sprijinului reciproc. Avem deja două țări importante ale Uniunii Europene: Italia și Spania, dar și o candidată la aderare, Serbia, care pe o voce ridicată reclamă egoismul și dezinteresul manifestat nu doar de Germania și Franța, dar și de instituțiile europene, în principal Comisia Europeană.

China insistă asupra vinovăției SUA în apariția COVID-19. Care-i sunt argumentele?

Argumentele sunt de ordin științific. Spre deosebire de modelul occidental, China își cântărește cu foarte mare atenție fiecare ieșire publică atunci când lansează suspiciuni și acuzații. Autoritățile chineze au lansat pentru prima dată ipoteza potrivit căreia noul coronavirus nu este de origine locală, în prima parte din luna februarie. De atunci, aducând permanent, noi argumente de ordin științific, oficialii chinezi au demonstrat ipoteza, devenită certitudine. Mai mult, Chinei s-au alăturat specialiști din Japonia, Marea Britanie, Canada, care au demonstrat un fapt: secvența noului coronavirus nu este similară în China, Coreea de Sud, Iran și Italia. Prin urmare, apar semne de întrebare privind modul în care apare acest coronavirus în diferite zone planetei.
Acesta este unul dintre argumentele pentru care China susține cu fermitate că noul coronavirus a fost „plantat” la Wuhan, în timpul Jocurilor Mondiale Militare, organizat acolo în perioada 18-27 octombrie 2019. Printr-o serie evenimente și cronologii, oficialii chinezi susțin că militarii americani infectați cu noul coronavirus au fost cei care l-au adus și transmis în China.

Care este situația acum în zona afectată de coronavirus – Wuhan –  și pe teritoriul întregii țări?

La Wuhan, la fel ca pe întreg teritoriul Chinei, se reintră în normal. Deja, în focarul epidemic au fost închise toate spitalele temporare și cele improvizate, sunt retrași treptat zecile de mii de cadre medicale care au acționat în ultimele aproape două luni, iar activitățile sociale sunt reluate treptat. Mă refer la faptul că se redeschid parcurile publice, se redeschide circulația în interiorul orașului.
În această perioadă, China înregistrează la nivel intern ZERO cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, însă țara se confruntă cu un IMPORT de cazuri. Vorbim de câteva sute de noi cazuri de persoane venite din afara Chinei care sunt purtătoare a virusului. Pentru acest motiv, în absolut toată China au fost instituite filtre în porturi și aeroporturi, toți cei care vin din afara țării, fie chinezi sau străini, fiind internați obligatoriu în centre de carantină, pentru o perioadă de 14 zile.
Pe de altă parte, China a reluat în proporție peste 80% activitatea economică de producție, iar dacă vorbim de zona de producție medicală, activitatea este la capacitate maximă, pentru că de mai multă vreme China devine, așa cum am arătat, un exportator de ajutor medical, expertiză și stabilitate la nivel planetar.
Ca o idee generală, practic China revine la normal și își propune să recupereze până în trimestrul trei din acest an pierderile înregistrate economic până acum. Dar, se are în vedere o recuperare pe zona de consum și producție internă având în vedere cele care se întâmplă acum la nivel global. Pentru că încetinirea economică a Europei, blocajul general pe care o să-l vedem în următoare perioadă, va avea efecte evidente și destul de mari chiar și asupra economiei chineze.

Dan Tomozei, mulțumesc foarte mult pentru timp, pentru informații, și pentru că ai făcut puțină lumină în toate nedumeririle noastre. Acum, la final, un mesaj la calm pentru compatrioții tăi, pentru concetățenii tăi din Sibiu.

Cred că trebuie insistat, chiar dacă pare puțin obositor, pe igienă, pe rațiune și o necesară transparență a tot ceea ce poate tulbura pacea interioară a fiecăruia. Nu suntem în cea mai neagră situație a istoriei, cum nu suntem pândiți la fiecare colț de o iminentă nenorocire. Cred că împreună, comunicând fiecare cu aproapele lui, cu credință puternică, cu adevăr și cu lumină, absolut toți cei care sunt acasă vor depăși această perioadă de încercare, care până  la urmă este o testare personală. Nu este motiv de panică și nu este motiv să devenim isterici și să dăm buzna în magazine. Absolut, fiecare dintre noi, și cei din țară, și cei aflați departe, nu suntem decât în fața unui test uriaș despre viață, despre bunătate și credință.
Primesc foarte multe mesaje și apeluri din țară, și tuturor le spun să își caute prietenii, să-i întrebe de sănătate, să întrebe dacă au nevoie de ceva, pur și simplu să comunice. Pentru că, probabil, și în țară va urma o perioadă de autoizolare din teamă sau pentru că le cer autoritățile, dar asta nu înseamnă că nu știm să comunicăm, nu înseamnă că nu ne putem folosi, în sfârșit, de Internet și de mijloacele de comunicare în așa fel încât să tăiem distanțele dintre noi și să le facem mai amuzante, să le facem mai ușoare, pentru a depăși aceste momente.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din presa românească, Înţelege China, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.