Întâlnirea Lavrov – Kuleba sau cum sunt tot mai greu de înțeles acțiunile Kievului!

Întâlnirea miniștrilor de Externe din Rusia și Ucraina, derulată astăzi în Antalya (Turcia) nu a adus nici pe departe un rezultat care să conducă măcar la o încetare a focului. În timp ce ministrul rus Serghei Lavrov a venit determinat să facă încă odată înțeleasă poziția Rusiei, ministrul ucrainean Dmitri Kuleba a transmis mesaje greu de încadrat în realitate, în condițiile care fiecare zi în plus conduce la accentuarea crizei umanitare și economice din propria țară.

În mod cert existau speranțe de la această întâlnire a celor două părți, ridicată de la nivelul unor emisari, la cel de ministru de Externe, dar … așa cum a declarat Kuleba, misiunea primită viza o chestiune punctuală: situația din Mariupol!

În urma conferințelor de presă ținute de cei doi oficiali, evenimente transmise în direct de televiziunile din China, o concluzie generală este aceea că ministrul Kuleba nu a venit cu un mandat clar pentru încetarea focului. Practic, cea de-a patra discuție Rusia-Ucraina derulată după declanșarea invaziei militare ruse, din 24 Februarie, a fost cel mult o nouă testare a nervilor, o tatonare inutilă, câtă vreme datele problemei sunt cunoscute și … neschimbate.

Din altă perspectivă, pare că presa din Rusia a fost mai interesată de eveniment, nu doar mai serioasă și profesionistă. Agenția de presă Tass a transmis informații pe întraga durată a discuțiilor din Antalya, dar și conferința de presă din care a extras principalele mesaje. De partea cealaltă, agenția oficială de la Kiev, Ukrinform, a fost extrem de selectivă și zgârcită în informare, inclusiv cu mesajele transmise de propriul ministru.

Înainte de a prezenta principalele mesaje lansate de fiecare parte, trebuie evidențiată implicarea Turciei în medierea conflictului Rusia- Ucraina, cu atât mai mult cu cât aceasta este membră NATO, dar și țară care a decis să își apere teritoriul cu sistemul de rachete S-400, achiziționat din Rusia, preferat în locul ofertei făcute de SUA. Discuțiile dintre Lavrov și Kuleba a fost mediate de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei reuniuni tripartite: Ucraina, Turcia, Rusia, în cadrul Forumului Diplomației Antalya.

UCRAINA – Principala miză, coridoarele umanitare

„Am venit la aceste discuții cu două sarcini. Prima este stabilirea unui coridor umanitar de la și către Mariupol. Acesta este orașul cel mai dificil din punct de vedere al situației umanitare. A doua este de a conveni asupra unui armistițiu de cel puțin 24 de ore pentru rezolva toate nevoile oamenilor”, a declarat ministrul ucrainean Dmitri Kuleba, după discuții, subliniind că părțile nu au reușit să facă progrese nici în stabilirea unui coridor umanitar în Mariupol, nici în privința încetări a focului pentru 24 de ore.

Kuleba a subliniat că miniștrii de externe au convenit să continue eforturile pentru găsirea unei soluții la problemele umanitare, fiind dispus să se reîntâlnească în acest format, dacă există perspective pentru o conversație semnificativă și găsirea unei soluții.

În timpul conferinței de presă, mult mai scurtă prin comparație cu cea susținută de omologul său, ministrul Kuleba a declarat că după discuțiile de astăzi a fost definit „mandatul pentru negocierea păcii, și securității”, fiind gata să continue „angajamentul pentru oprirea războiul din Ucraina și eliberarea teritoriilor noastre de forțele de ocupație ruse”.

Kuleba a subliniat că Ucraina dorește să discute cu Rusia, „dar nu continuând cu aceleași clișee, cu propaganda și narative despre Ucraina”. „Dacă Rusia este pregătită să dialogăm, sunt oricând gata să continuăm să găsim soluții pentru pace.”

Ca o continuare a celor declarate de ministrul Kuleba, la puțin timp după conferința de presă din Turcia, președintele Vladimir Zelenskiy a transmis un mesaj video în care a lansat un mesaj la adresa „propagandiștilor care acoperă crimele de război” și care vor răspunde „la fel ca toţi cei care ordonă aruncarea bombelor asupra civililor”.

„Crimele de război sunt imposibile fără propagandişti care le acoperă. Vreau să le spun un lucru: veţi răspunde la fel ca toţi cei care ordonă aruncarea bombelor asupra civililor. Vom găsi toate bunurile propagandiştilor şi a asociaţilor lor. Vom face tot posibilul să le confiscăm, oriunde ar fi. Iubești o viață bogată, iubești țările prospere, dar nu le vei mai avea niciodată” – Vladimir Zelenskiy

RUSIA – Dorim să rezolvăm criza pe cale diplomatică

De partea cealaltă, mesajele ministrului de Externe, Serghei Lavrov, au fost mult mai clare, dar mai ales cu o serie de ținte extrem de clare: SUA, NATO, UE. De asemenea, numărul întrebărilor adresate oficialului rus au fost mult mai consistent, durata conferinței de presă extinzându-se la apreoape o oră.

Potrivit ministrului Lavrov, Rusia dorește rezolvarea crizei din Ucraina pe cale diplomatică, dacă se poate, orice contact trebuind să fie substanțial și concret, în condițiile în care Ucraina nu oferă un răspuns specific la propunerile scrise ale Moscovei.

„Le-am reiterat colegilor noștri că, la ultima rundă de discuții din Belarus, partea rusă a prezentat considerații extrem de specifice, ca un proiect de document juridic. Partea ucraineană, după ce a luat aceste propuneri să fie analizate la Kiev, a asigurat că va oferi un răspuns, în viitorul apropiat”, a declarat Lavrov.

În opinia acestuia, calea de negocieri din Belarus este principală, „discuția de astăzi confirmând că această pistă (belarusă) nu are alternative” – Lavrov.

Acesta a arătat că Rusia a fost de acord cu propunerea colegilor turci de a purta discuții cu partea ucraineană pornind de la premisa că Moscova „sprijină orice contact cu privire la problemele care stau la baza actualei crize ucrainene și la problemele legate de modalitățile de rezolvare a acesteia”.

„Am indicat din start că aceste contacte ar trebui să aibă o valoare adăugată. Pornim de la premisa că acestea nu vor fi folosite, mai ales, de către colegii noștri ucraineni care fac astfel de lucruri în mod regulat, pentru a schimba sau devaloriza adevărata cale principală de negociere, care se dezvoltă la nivelul celor două delegații, din Belarus.” – Lavrov

Declarând că din perspectiva Moscovei, Rusia nu a invadat Ucraina și nu intenționează să atace alte țări, Serghei Lavrov a replica unei întrebări care a fost repetată sub diferite formule:

„În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră dacă intenționăm să invadăm alte țări, nu avem planuri de a invada alte țări. Noi nu am invadat Ucraina. În Ucraina, pur și simplu … am explicat-o de multe ori … situația care se dezvoltă acolo presupune amenințări directe la adresa securității Rusiei. (…) În ciuda avertismentelor, documentelor, apelurilor și propunerilor noastre de ani de zile, nimeni nu ne-a ascultat.”

Mai mult, în urma insistențelor, ministrul rus a fost extrem de direct, legat de invazia în țările baltice sau Republica Moldova:

„Nu am spus niciodată că vom avea planuri pentru țările membre NATO. Noua mea colegă Liz Truss (ministrul britanic de Externe) este cea care a vorbit despre această problemă, spunând că dacă Putin nu pierde în Ucraina, atunci nu va fi nicio limită pentru ambițiile sale, iar statele baltice și Moldova vor fi următoarele ținte. Nu noi vorbim despre asta. Aceasta este Liz Truss, care este renumită pentru aforismele ei”, declarația ministrei Truss fiind „destul de exemplară pentru cultura, politica și diplomația engleză”.

Solicitat să răspund în fața atacurilor armatei ruse, soldate cu „atrocități” la o maternitate din Mariupol, ministrul Lavrov a răspuns:

„Am auzit de multe ori retorica jalnică despre unele atrocități presupuse săvârșite de armata rusă. Pe 7 Martie, în urmă cu trei zile, delegația noastră a prezentat dovezi, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, că maternitatea în cauză a fost de multă vreme sechestrată de către Batalionul Azov și alți radicali. Toate viitoarele mame, toate asistentele și restul personalului au fost alungate. Era o bază a batalionului ultra-radical Azov. Aceste fapte au fost dezvăluite în urmă cu trei zile. Este la latitudinea dumneavoastră să trageți concluzii cu privire la cum se spală pe creier publicul la nivel mondial.”

Totodată, Lavrov a ținut să sublinieze că presa occidentală a difuzat reportaje extem de emoționante despre distrugerea spitalului din Mariupol, însă viziunea asupra incidentului a fost părtinitoare și dezinteresată de opinia celeilalte părți.

„Din păcate, cealaltă parte a oricărei situații, partea care permite crearea unei imagini imparțiale, nu se bucură de atenție”, a afirmat Lavrov.

Conform celor declarate de ministrul Lavrov, Rusia nu respinge nevoia de securitate a poporului ucrainean și este dispusă să discute despre garanții pentru Ucraina, împreună cu garanțiile de securitate care privesc Europa și Rusia.

„Președintele Vladimir Putin a spus, în repetate rânduri că, deși insistând asupra neextinderii NATO, nu respingem nevoia de securitate a poporul ucrainean. Suntem dispuși să discutăm despre garanțiile de securitate ale Ucrainei, împreună cu garanțiile de securitate ale țărilor europene și, desigur, garanțiile de securitate ale Rusiei. Judecând după declarațiile președintelui Zelensky, înțelegerea acestei abordări începe să își croiască drum, este încurajator.” – Lavrov

Nu în ultimul rând, Lavrov a vorbit depre faptul că extinderea, de ani de zile, a NATO în Europa de Est, în imediata vecinătate a granițelor Rusiei a condus la exacerbarea tensiunilor.

„Desfășurarea de arme ofensive și susținerea cu arme a regimului naționalist de la Kiev, care a refuzat să pună în aplicare Acordul de la Minsk, au provocat o creștere fără precedent a tensiunilor militare și a trebuit să răspundem la aceasta”.

În aceste condiții, Rusia dorește să coopereze cu Ucraina, însă dorește și demilitarizarea Ucrainei și menținerea statutului neutru de neadere la NATO

Ministrul rus de Externe a avut o serie de remarci și la adresa acțiunilor SUA, țară care „ignoră drepturile și interesele celorlalte țări, iar noi nu dorim să lăsăm oamenii să fie forțați să asculte de alții. (…) SUA și NATO promovează mereu dublul-standard și o mentalitate anti-Rusia. De ce nu este asigurat respectul reciproc, etic, religios, cultural?”

În condițiile în care „Rusia se confruntă cu o amenințare majoră din partea țărilor care asigură ajutor militar Ucrainei”, Lavrov a accentuat că „Rusia nu dorește și nu va fi un război nuclear. Occidentul este cel care menționează războiul nuclear, între Rusia și NATO. Dar nici NATO, nici UE, nu răspund la îngrijorările de securitate ale Rusiei”, deși „nicio țară sau organizație nu își pot proteja securitatea prin afectarea securității celorlalți”.

Pe această direcție, Lavrov a arătat că „Pentagonul a dezvoltat mai mult de zece laboratoare biologice pe teritoriul Ucrainei, care conțin arme biologice”, la niciuna dintre solicitările scrise trimise de Rusia către Pentagon „nu am primit nicio informare legat de ce fac ei acolo”.

Nu în cele din urmă, subliniind că, în timpul discuției de astăzi, „nimeni nu a discutat despre încetarea focului”, Lavrov a mai arătat că „președintele Putin nu ar refuza o întâlnire cu președintele Zelenski, dar orice astfel de contact ar trebui să fie substanțial și concret”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Întâlnirea Lavrov – Kuleba sau cum sunt tot mai greu de înțeles acțiunile Kievului!

 1. Dacă administrația de la Kremlin știe că SUA au preluat controlul asupra sistemelor militare, de informații și diplomatice permanente ale Ucrainei încă din 2014, nu pot să nu mă întreb, de ce mai continuă cu aceste întâlniri între părți care nu duc nicăieri? Dacă Zelenski tergiversează fiind o amărâtă de marionetă a yankeilor, atunci care-i scopul lui Putin să mai prelungească negocierile pe care le cunoaște ca fiind ratate din start? Ce se ascunde omenirii prin acest conflict început exact când ipochimenii s-au trezit din amorțeala Covid, a măștilor și-a vaccinurilor mortale, convingându-se (cu greutate, ce-i drept!) că-i o farsă dementă menită să pună bazele unei conduceri totalitare și-a unei supravegheri în masă la nivel mondial? Care a trădat dintre cei nevăzuți care „înnoadă” și „deznoadă” la vârful piramidei? Pentru că dacă analizăm atitudinea președintelui rus din 2014 și pe aceea din 2022 constatăm că diferențele sunt uriașe!
  Cu toții am remarcat că Rusia a încercat să rezolve în mod diplomatic criza nedeclarată a rachetelor provocată de SUA din Europa, împărtășind cererile sale de garantare a securității cu SUA și NATO, dar fără rezultat. Occidentalii NU au negociat sincer cu Moscova și nici nu au luat în serios preocupările sale legitime. Apoi Forțele Armate Ruse duc un război curat, care limitează victimele civile și daunele colaterale, în deplină concordanță cu opiniile comandantului lor șef despre unitatea istorică a rușilor și a ucrainenilor pe care le-a detaliat într-un articol excepțional, din punctul meu de vedere, din vara anului 2021.
  Problema este că șeful Centrului de Control al Apărării Naționale a Rusiei a declarat că toate deciziile politice ucrainene sunt luate de către ultranaționaliști și de complicii lor, ceea ce mie-mi demonstrează că actorașul de mucava a pierdut controlul asupra dinamicii militare din propria sa țară. Numai că poporul ucrainean este cel care plătește prețul, pentru că Zelenski nu s-a putut elibera de împuterniciții fasciști sprijiniți de SUA, care au colaborat cu NATO și-au amenințat liniile roșii ale Moscovei.
  Opinia mea este, că Lavrov și Putin sunt la curent cu întreaga derulare a evenimentelor. Cu toate acestea nu intenționează să schimbe tactica, adică să-l convingă pe președintele ucrainean să se întoarcă împotriva forțelor sale militare fasciste controlate de americani, determinându-l să susțină obiectivul de demilitarizare al Rusiei, care este deja realizat prin distrugerea bunurilor acestora. De ce n-au chef, dacă tot au grijă să anunțe pe toate canalele că nu vor extinderea operațiunilor militare, că nu intenționează să atace statele membre NATO, că nu vor balticele la pachet cu polonezii, moldovenii și Transnistria, că nu vor nici țările nordice (Norvegia și Finlanda) care se învecinează cu ei? Vor să întindă „diplomația” eșuată deja până la calendele grecești? Și ce-ar obține cu asta? Cu atât mai mult cu cât au arătat că pot ridica gradul de duritate, că nu te joci cu ei, că nu le pasă nici de ce zice lumea, că sunt capabili să facă și realpolitik la nivel mare, nu numai absurditățile și inepțiile obținute în Kosovo.
  Elefantul din cameră, zic eu, este cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască reunificarea Crimeii și independența Republicilor Donețk și Lugansk, ceea ce probabil nu se va întâmpla niciodată sub administrația în exercițiu, mai ales dacă este nevoie să se poziționeze împotriva naziștilor sprijiniți de Washington.
  Una peste alta, mijloacele de abordare și de soluționare ar trebui să fie schimbate de către Kremlin, fiindcă e limpede că Zelenski și stăpânii lui n-au nicio intenție să cadă la pace. Din moment ce nici Putin nu-i preocupat de schimbarea strategiei de joc, situația pentru omenire devine și mai clară: când vorbele nu conduc nicăieri, doar armele mai reprezintă modalitatea de ieșire din impas.
  Și-atunci, unde sunt pacifiștii? Că este limpede, că scopurile sunt altele!

 2. Balinth Bianca spune:

  Practic ministrul ucrainean a venit cu un singur mesaj, nu cu doua: culoar de evacuare cu un răgaz de 25 ore pentru evacuare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.