În „România Educată”, numărul analfabeților funcțional a crescut cu 4%, până la 44%!

Deși nu a fost educat în perioada proiectului „România Educată”, președintele Klaus Iohannis este reprezentativ pentru realitatea care arată că, în 2022, 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional! Cu 4% mai mulți față de momentul lansării cu trâmbițe a proiectului „România Educată” (Decembrie 2018)! Întâmplător pentru funcția de președinte, Iohannis este profesor de liceu. Nu este, însă, întâmplător că dezastrul din Educație se suprapune peste un dezastru de președinte, care a primit cadou două mantate la finalul cărora România și românii vor contempla … „concepte” despre cum să nu faci nimic șapte ani, apoi să constați că absolut totul s-a dus dracului!

Este nu greu ci imposibil de găsit un domeniu în care s-a implicat președintele Iohannis și să nu se fi ales praful de acel domeniu. S-a băgat în sport, aducând un neamț antenor la naționala de fotbal și un băiat din casă la tenis, reușind să prăbușească două dintre sporturile etichetă ale României. În politica externă, Iohannis și-a arătat nivelul maxim cu o șapcă. În sănătate, Iohannis este reprezentat de zeciile de victime ale incendiilor din spitale pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere, pentru că este clar … corupția ucide numai pe mandatele slugilor din PSD. În problemele de mediu a reușit să planteze câțiva copaci, la schimb cu miliardele de metri cubi rase și exportate de finanțatorii electorali și a lansat o „Românie Educată” sub titlul „Climă și sustenabilitate”. În educație, datele sunt dezastuoase, iar căderea este liberă.

Cu toate acestea, cel mai impertinent președinte și totodată paralel cu realitatea românească, manifestă îngrijorarea, dar este convins că și-a făcut datoria, că nu are ce să i se reproșeze. El și-a făcut treaba, conceptul!

„Este unul din motivele pentru care am considerat că e nevoie de un program național, de ‘România Educată’, pentru a îmbunătăți baza. Partea care a revenit Administrației Prezidențiale s-a terminat. Am pregătit conceptul, am pregătit pachetul și l-am dat Guvernului ca să transforme acest concept în text de lege, care va fi supus atenției Parlamentului”. – Klaus Iohannis, 12 Mai 2022

Și mai spune Iohannis că, în școală, „cariera didactică trebuie să devină mai atractivă”, că „întreg sistemul trebuie să fie centrat pe elev, pe student (…) pentru ca fiecare tânăr român să își găsească locul lui”. Atât de centrat este sistemul pe elev încât fiecare ministru contribuie la torpilarea programelor școlare, la fel cum Iohannis și guvernele de strânsură nu fac decât să destabilizeze și ce încă mai funcționează.

Președintele Iohannis se spală pe mâini, și o face des, așa cum repeta în pandemia cu noul coronavirus. El a pregătit „conceptul”, dar este incapabil să înțeleagă că victimele sistemului de învățământ românesc vor produce efecte pe termen lung, fără nicio legătură cu falsul proiect „România Educată”, în realitate un auto-flagelant cult al personalității.

Profesorul Iohannis, instructorul de pionieri care a explicat, încă din 1987, „De ce este întuneric noaptea?” (vezi AICI), ajuns ca un blestem președinte peste România, este secialist în false concepte. Guvernele sale sunt concepte, proiectele sale sunt concepte, ideile sale sunt concepte lansate între două țopăieli prezidențiale protejate de un sistem național corupt și vândut la extern.

Ce refuză Iohannis să înțeleagă, în egală măsură Ministerul Educației și Guvernele de la București, este un lucru simplu: când ai la catedră proști, rezultatul nu poaete fi altfel. Cadrele didactice de astăzi sunt rezultatul mediocrității galopante promovate în sistemul educațional românesc, după 1990. Sistemul este profund corupt politic și ideologizat, evaluările și examenele fiind o farsă generalizată. Evident, realitatea este cunoscută, este evidențiată de studii, dar, nimic nu se schimbă. Pentru că țara te vrea prost! Apoi, să votezi în consecință!

La final, vă readuc în memorie un pasaj din alocuțiunea susținută de Iohannis în cadrul evenimentului de lansare în dezbatere publică a rezultatelor Proiectului „România Educată: viziunea și strategia de dezvoltare a educației pentru 2030”. Se întâmpla la data de 5 Decembrie 2018:

„Dacă vrem, însă, să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generații. Pentru ce anume să-i pregătim? Pentru viață, da. Pentru o carieră, da. Pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX este un pic greșit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului XXI, evident. Dar care sunt acestea? Dragii mei, dacă vă întreb, nu o să știți, și nu știe nimeni.”Klaus Iohannis, 5 Decembrie 2018

De atunci, singura performanță în educație este dată de procentul analfabeților funcțional a crescut cu … doar 4%. Asta în condițiile în care, în discursul din Decembrie 2018, Iohannis vorbea de „… 40% din absolvenții ciclului gimnazial sunt ceea ce se numește analfabeți funcțional. Dacă le dai un text, ei îl citesc și nu înțeleg nimic sau aproape nimic. Problemă mare, și s-a propagat”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la În „România Educată”, numărul analfabeților funcțional a crescut cu 4%, până la 44%!

  1. Pentru cules sparanghelul altora și pentru curățat părțile dorsale ale seniorilor europeni, nu-i nevoie de doctorate obținute cu distincția „summa cum laude”, nici de pozițiile de academicieni sau oameni de știință!
    E dificil, probabil, de pe locul unui părinte să accepți că marmelada acră e prezentată pe post de caviar, dar consider că Johannis cu „România lui educată” și cu „guvernul meu” și-a ambalat vorbele excepțional, din moment ce a obținut cel de-al doilea mandat. Indiferent de numărul celor care i-au acordat votul încrederii! Prin urmare, nerozii sunt cei care au crezut în „proiectele” sale, nicidecum cel care le-a oferit spre brevetare! Pe principul acesta funcționează vânzarea oricăror mărfuri: cel care le cumpără are obligația de-a le examina cu atenție calitatea. Banii înainte se oferă doar în cazul ocupantelor acelor locații prevăzute cu felinar roșu.
    Apoi, „Houston, we have a problem” și anume: generația alpha, aceea născută după anul 2000. Această grupare de indivizi n-are nevoie de o educație puternică, ci de una formală, de aparență, câtă vreme va utiliza AI și tot ceea ce ține de automatizare, de control și monitorizare a producției, de livrare a diferitelor bunuri și servicii în avantajul lor! Un script software poate testa un produs și poate produce un raport. Trebuie doar să se configureze instrumentul și să se definească procesul, îmbunătățind foarte mult productivitatea, economisind timp și reducând costurile. Ca să ai creștere a productivității pe termen scurt cu un nivel de management ridicat și cu tehnologie de excepție, n-ai nevoie să-i reciți pe Kant și Schopenhauer, nici să-ți dezvolți un sistem metafizic care să respingă ideile din alte vremuri. Ca o rectificare ipotetică a zicalei lui Caragiale referitoare la politicieni – „la vremuri noi, tot noi” – aș zice că la vremuri noi, oameni noi. Având în vedere că prostia nici nu doare nici nu urlă, mergem tot înainte, că înainte era mai bine! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.