Pentru prima dată în ultimii 17 ani, un Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a efectuat o vizită de documentare și informare în China, Michelle Bachelet (foto) fiind prezentă, în perioada 23-28 mai, Guangzhou și Xinjiang. Vizita a fost efectuată la invitația guvernului Chinei, Înaltul Comisar având discuții cu oficiali guvernamentali și cu diverși interlocutori, pe teme legate de drepturile omului. De asemenea, a discutat cu președintele Xi Jinping și ministrul de Externe, Wang Yi.
De asemenea, Bachelet a vizitat închisoarea Kashgar și Școala Experimentală Kashgar, un fost Centru de Educație și Formare Profesională (VETC), a interacționat cu organizații ale societății civile, cadre universitare, lideri comunitari și religioși, a avut o serie discuții pe teme care privesc problemele legate de Xinjiang, Tibet, Hong Kong și alte zone ale Chinei.
Din perspectiva Chinei, vizita efectuată de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a îmbunătățit înțelegerea și cooperarea, și a clarificat multe aspecte legate de dezinformare, fiind anulate „toate minciunile și zvonurile legate de Xinjiang”, promovate de SUA.
În cadrul conferinței de presă ținute la Guangzhou, la finalul vizitei, Înaltul Comisar a ținut să precizeze ce a fost și ce nu a fost vizita în China.
„Această vizită nu a fost o investigație – vizitele oficiale ale unui Înalt Comisar sunt, prin natura lor, de mare profil și pur și simplu nu sunt propice pentru genul de muncă detaliată, metodică și discretă de natură investigativă. Vizita a fost o oportunitate de a purta discuții directe – cu cei mai înalți lideri ai Chinei – cu privire la drepturile omului, de a ne asculta reciproc, de a exprima preocupări, de a explora și de a deschide calea pentru interacțiuni mai regulate și semnificative în viitor, în vederea sprijinirii Chinei în îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul dreptului internațional al drepturilor omului”, a declarat Michelle Bachelet.
Aceasta a susținut că a primit reclamațiile și solicitările celor care i-au cerut să ridice „probleme sau cazuri autorităților”, arătând că „ar fi prezumțios din partea mea să încerc să cuprinzi întreaga complexitate a situației drepturilor omului din această țară vastă, într-o singură declarație”.
Michelle Bachelet a evidențiat reducerea sărăciei și eradicarea sărăciei extreme, cu zece ani înainte de data țintă, introducerea asistenței medicale universale și a sistemului aproape universal de asigurări pentru șomaj, eforturile Chinei în sprijinul Agendei multilaterale 2030 și obiectivelor de dezvoltare durabilă și promovarea parității de gen și a distribuției geografice adecvate.
De asemenea, Bachelet a apreciat Planul de acțiune al Chinei pentru drepturile omului, prin care se prevede revizuirea pedepselor capitale și aplicarea unui mecanism mai strict de raportare și revizuire a cazurilor de pedeapsă cu moartea, sperând că țara se va alătura „impulsului internațional tot mai mare către abolirea pedepsei cu moartea”.
Pe de altă parte, înaltul comisar pentru Drepturile Omului a subliniat că împărtășește preocupările unui număr de mecanisme ale ONU privind drepturile omului „cu privire la legile și politicile de combatere a terorismului și a radicalismului și a aplicării acestora”.
„Actele violente de extremism au un impact teribil și grav asupra vieții victimelor, inclusiv asupra celor însărcinate să protejeze comunitatea. Dar este esențial ca răspunsurile împotriva terorismului să nu ducă la încălcări ale drepturilor omului”, a declarat Bachelet, subliniind că în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură a pus întrebări și a exprimat îngrijorări „cu privire la aplicarea măsurilor de combatere a terorismului și de deradicalizare și aplicarea lor largă – în special impactul lor asupra drepturilor uigurilor și a altor minorități predominant musulmane”.
Fără să poată evalua amploarea Centrelor de Educație și Formare Profesională (VETC), Bachelet a semnalat Guvernului chinez „lipsa de supraveghere judiciară independentă a funcționării programului (…) pentru a determina tendințele spre extremism violent, acuzațiile privind folosirea forței și relele tratamente în instituții și rapoarte de restricții excesiv de severe asupra practicilor religioase legitime”, primind asigurări că sistemul VETC a fost desființat.
Bachelet a mai arătat că împărtășește preocupările mecanismelor ONU pentru drepturile omului cu privire la activitățile legitime ale avocaților, apărătorilor drepturilor omului și altor persoane care sunt penalizate în cadrul securității naționale, organismele ONU constatând că „sistemul de supraveghere rezidențială constituie detenție arbitrară și au cerut abrogarea acestuia”.
Cu privire la Regiunea Autonomă Tibet, Bachelet a declarat că este important să fie protejată identitatea lingvistică, religioasă și culturală a tibetanilor și ca poporului tibetan să li se permită să participe pe deplin și liber la deciziile privind viața lor religioasă și pentru ca dialogul să aibă loc.
Cu privire la Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (RASHK), Bachelet a arătat că este important ca guvernul regiunii „să facă tot posibilul pentru a alimenta – și nu a înăbuși – potențialul extraordinar al societății civile și a cadrelor universitare din Hong Kong de a contribui la promovarea și protecția drepturilor omului în RASHK și nu numai. Arestările avocaților, activiștilor, jurnaliștilor și altora în temeiul Legii Securității Naționale sunt profund îngrijorătoare”.
Nu în cele din urmă, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a arătat că a convenit cu reprezentanții Chinei să fie înființat un grup de lucru pentru facilitarea schimburilor de informații și cooperarea dintre reprezentanții oficiului ONU de la Geneva și guvernul de la Beijing.
CHINA – Vizita a clarificat multe aspecte legate de dezinformare
Din perspectiva Chinei, vizita efectuată de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a îmbunătățit înțelegerea și cooperarea, și a clarificat multe aspecte legate de dezinformare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.
Acesta a arătat că, după întâlniri și discuții, avute în Guangzhou și Xinjiang, Înaltul Comisar a avut ocazia să cunoască și să înțeleagă bine drumul Chinei pentru dezvoltarea drepturilor omului, având „o experiență directă a realitățiilor din Xinjiang legate de securitatea și stabilitatea socială, dezvoltarea solidă și susținută, și despre bunăstarea oamenilor”.
Oficialul chinez a profitat de ocazie pentru a respinge „toate minciunile și zvonurile legate de Xinjiang” promovate de SUA, care „au inventat noi minciuni cum că China a restricționat și manipulat vizita. De fapt, toate activitățile și aranjamentele Înaltului Comisar Bachelet în timpul șederii sale în China au fost decise în conformitate cu voința ei și pe baza consultării deplină a cele două părți”.
Zhao a subliniat că „SUA au fost cele mai vocale despre vizita Înaltului Comisar în China (…) a atacat și calomniat vizita, după ce a fost încheiată. Acest lucru demonstrează încă odată că SUA nu le pasă deloc de condițiile drepturilor omului. Ceea ce își dorește cu adevărat este să folosească drepturile omului ca pretext pentru a denigra constant China”.
Legat de politicile, practicile și realizările în combaterea terorismului și deradicalizării în Xinjiang, Zhao a arătat că „violența și terorismul au cauzat cel mai mare prejudiciu drepturilor omului tuturor grupurilor etnice din Xinjiang, iar combaterea terorismului și deradicalizarea reprezintă cea mai mare protecție pentru drepturile omului pentru toate grupurile etnice din Xinjiang”. Acesta a subliniat că, în ultimii cinci ani, nu a fost înregistrat niciun atac terorist violent în Xinjiang, regiunea bucurându-se de securitate, stabilitate, dezvoltare și prosperitate.
Cred că activiștii au fost extrem de dezamăgiți de faptul că ea nu a criticat încălcările drepturilor omului din China, în special cele care se referă la presupusul genocid cultural din provincia Xinjiang asupra locuitorilor uiguri musulmani, cu mai multă vehemență și că nu a reușit să descopere noi detalii la fața locului despre situația, chipurile, catastrofală a acestora.
Sâmbătă am citit un material în care secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat, vezi Doamne, îngrijorarea că i-a fost restricționată și manipulată, de către oficialitățile chineze, vizita Michellei Bachelet în Xinjiang precum și-n alte părți ale țării, că americanii dețin rapoarte conform cărora locuitorii din Xinjiang au fost avertizați să nu se plângă sau să vorbească deschis despre condițiile din regiune și că nu i-au fost furnizate doamnei informații referitoare la locul unde s-ar afla sute de uiguri dispăruți. Acu’ mă-ntreb și eu așa… fără vreun dram de malițiozitate, dacă Bachelet ar fi intrat în posesia unor informații compromițătoare, cu privire la descendenții popoarelor turcice, s-ar fi schimbat cu ceva datele problemei? Câtă influență au Națiunile Unite asupra Chinei? Extrem de redusă! Și-atunci, Înaltul Comisar a „jucat” prudent cartea, deoarece chiar dacă ONU își dorește anumite schimbări în China, acestea în niciun caz nu se pot obține prin constrângeri și violență asupra Beijingului. Simplu! Femeia pare suficient de rutinată, de experimentată, profesional!
Din ciclul – ce minciuni au mai inventat agenții CIA – las aici niște link-uri destul de sugestive! Paralelele cu ceea ce și-au dorit yankeii să instituie la Azovstal, dacă azoviștii NU s-ar fi predat, dar și în ceea ce privește desfășurarea regimului de detenție ucrainean al prizonierilor de război ruși sunt destul de edificatoare! Musai, americanii să-și schimbe „tacticile”! Altfel, nu mai prezintă credibilitate nici măcar în fața puștilor de grădiniță.
https://www.xinjiangpolicefiles.org
https://victimsofcommunism.org/xinjiang-police-files-press-release/