China renunță treptat la testarea și verificarea Covid-19

Mecanismul comun de prevenire și control de pe lângă Consiliului de Stat al Chinei a anunțat noi zece măsuri privind prevenirea și controlul epidemic, fiind vizată optimizarea capacității de răspuns în fața Sars-COV-2 (COVID-19).
Noi măsuri includ renunțatea la necesitatea testării COVID-19 și la codul de sănătate în cazul călătoriilor trans-provinciale interne, renunțarea la prezentarea rezultatelor negative privind testul cu acid nucleic și a codului de sănătate la intrarea în spațiile publice, cu excepția zonelor desemnate, cum ar fi casele de îngrijire medicală, instituțiile medicale și școli.

O altă noutate adoptată la nivelul Chinei arartă că purtătorii COVID-19 asimptomatici, dar și pacienții cu forme ușoare COVID-19 vor putea intra în carantină la domiciliu, cu supraveghere și testare medicală periodică.

În capitala Beijing, începând cu data de 6 Decembrie, testul PCR negativ Covid-19 nu mai este necesar la intrarea în spațiile publice cum sunt: marile magazine, zonele comerciale, comunitățile rezidențiale și transportul public.
Rămâne valabil pentru accesul în cafenele, baruri, restaurante, sălile de karaoke, spațiile de sport închise, școlile primare și gimnaziale și în secțiile de spitalizare. Pentru acestea trebuie prezentat un rezultat negativ COVID-19, pentru ultimele 48 de ore.

Pe de altă parte, instituțiile publice și private, dar și organizatorii de evenimente majore, vor putea stabili propriile reguli privind verificarea COVID-19.

Autoritățile capitalei Beijing au anunțat că și în condițiile relaxării măsurilor antiepidemice, se va continua asigurarea testării gratuite.

Potrivit reprezentanților Consiliului de Stat al Chinei, noul plan în zece puncte reprezintă un rezultat al analizelor științifice, pentru optimizarea răspunsului la COVID-19, mai degrabă decât o relaxare completă.

Având în vedere situația în schimbare și virulența scăzută a variantei Omicron, s-a decis accelerarea procesului de ridicare a restricțiilor în zonele cu risc, pentru a găsi un echilibru între controlul epidemiei și dezvoltarea social-economică.
Astfel, măsurile nu reprezintă o relaxare completă, ci o analiză compresivă bazată pe experiențele în ultimii trei ani.
Șeful grupului de experți pentru răspuns la epidemia COVID-19 din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate (NHC), Liang Wannian, a declarat că procesul de relaxare se va faca în pași mici, succesivi, simultan cu îmbunătățirea politicilor de prevenire și control, în condițiile în care rata de vaccinare a întregii populații din China a depășit 90%.

Potrivit Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), la nivelul Chinei au fost administrate 3,4 miliarde doze de vaccinuri, la un număr de peste 1,3 miliarde de persoane, nivelul și efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID19 fiind comparabile cu cele ale altor vaccinuri normale. De asemenea, efectele secundare la vârstnici sunt mai scăzute decât în rândul tinerilor.

În perioada următoare, autoritățile chineze au în vedere o reajustare inclusi a măsurilor epidemice care privesc sosirile pe teritoriul Chinei din străinătate.

De la declanșarea epidemiei interne COVID-19, în zona continentală a Chinei (1,42 miliarde locuitori) au fost înregistrate 354.017 cazuri confirmate, iar numărul deceselor este de 5.235.
La nivelul întregii Chine (zona continentală, Hong Kong, Macao, Taiwan/1,44 miliarde locuitori), numărul total al cazurilor raportate până azi este de 9,23 milioane, cu un total de 30.653 decese. Din total, 8,41 milioane cazuri și 14.548 decese sunt înregistrate în Taiwan, iar 468.264 cazuri și 10.844 decese în Hong Kong, în cele două provincii fiind aplicate măsuri antiepidemice similare celor aplicate în occident.

Mai mult, pentru a optimiza noua strategie de supraveghere Covid-19 și pentru a sprijini procesul de testare personală, capitala Beijing a lansat un mini-program „Beijing Antigen” care poate fi accesat cu ajutorul rețelelor de socilizare WeChat sau Alipay. Cu ajutorul mini-programului, locuitorii capitalei chineze pot realiza testarea antigenului personal și pot încărca rezultatele testelor proprii și ale membrilor familiei.
Mai mult, comunitățile, companiile, zonele rezidențiale, pot constitui un cod de grup, membrii grupului putând scana codul pentru a raporta rezultatele testelor antigen. Mini-programul „Beijing Antigen” sprijină, de asemenea, rezidenții să completeze informații privind starea medicală personală, privind febra, tusea uscată și alte simptome asociate Covid-19, pentru a solicita ajutor specializat.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.