China transmite SUA că nu acceptă nicio speculație neîntemeiată sau exagerările

China și SUA trebuie să rămână concentrate, să comunice în timp util, să evite judecățile greșite și să gestioneze corect diferențele, a declarat Wang Yi, directorul Comisiei pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez (fost ministru  de Externe), în cadrul unui dialog telefonic purtat cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, la solicitarea celui din urmă.

Discuția a avut loc pe fondul deciziei lui Blinken de a anula vizita programată în China în perioada 5-7 Februarie a.c., după ce un balon meteorologic chinez a intrat în spațiul aerian al SUA, cei doi discutând despre modul în care trebuie gestionată situația neașteptată.

Wang Yi a transmis că, în calitate de țară responsabilă, „China respectă cu strictețe dreptul internațional și nu acceptă nicio speculație neîntemeiată sau exagerările”, a spus Wang.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MAE) a transmis, astăzi, că aeronava folosită pentru cercetări meteorologice a intrat neintenționat în spațiul aerian american. Mai mult, MAE chinez a criticat faptul că o serie de politicieni americani și mass-media din SUA au folosit evenimentul pentru a ataca și discredita China.

Mai mult, MAE chinez a transmis că amânarea vizitei lui Blinken în China are loc în condițiile în care, niciuna dintre țări „nu au anunțat oficial vreo vizită. Anunțarea unor informații de către SUA este o problemă proprie și o respectăm”.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Secretarul de stat Antony Blinken a decis, ieri, să amâne vizita programată la Beijing, după ce vineri, în spațiul aerian american, a fost identificat un balon meteorologic, suspectat că aparține Chinei. Mai mulți politicieni americani au catalogat evenimentului o acțiune inacceptabilă, o gravă provocare de securitate națională.

În prima reacție după producerea incidentului, MAE chinez a informat că balonul aparține Chinei și că este o aeronavă aeriană civilă, utilizată pentru cercetare, în principal în scopuri meteorologice. Balonul are capacitate limitată de auto-direcție, motiv pentru care s-a abătut de la traseul planificat. „Partea chineză regretă intrarea neintenționată a aeronavei în spațiul aerian al SUA din cauza forței majore. Partea chineză va continua să comunice cu partea americană și să gestioneze în mod corespunzător această situație neașteptată cauzată de forța majoră”, se arată în comunicatul de ieri seară (ora Beijing).

În cadrul unui alt comunicat emis astăzi, MAE chinez arată că este importantă menținerea contactului și a comunicării la toate nivelurile, una dintre sarcinile echipelor diplomatice ale ambelor țări fiind aceea de a gestiona în mod corespunzător relațiile bilaterale, în special de a gestiona unele situații neașteptate, într-un mod calm și prudent.
Mai mult, partea chineză a subliniat că anunțul făcut de partea americană cu privire la amânarea vizitei Secretarului de stat Antony Blinken în China a fost făcut în condițiile în care „niciuna dintre părți nu a anunțat vreodată că va exista o vizită”.

De partea cealaltă, Secretarul de stat Antony Blinken, prezent la Seul (Coreea de Sud), a transmis că, „având în vedere acțiunea inacceptabilă a Chinei”, a decis să amâne călătoria planificată la sfârșitul acestei săptămâni la Beijing.

„Ieri, Departamentul Apărării a anunțat că am detectat și urmărim un balon de supraveghere la mare altitudine, care rămâne deasupra zonei continentate a Statelor Unite. Continuăm să urmărim și să monitorizăm balonul îndeaproape. Suntem încrezători că acesta este un balon de supraveghere chinezesc. Odată ce am detectat balonul, Guvernul SUA a acționat imediat pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile”, a declarat Antony Blinken.

Potrivit acestuia, în convorbirea de astăzi, a clarificat faptul că SUA consideră prezența acestui balon de supraveghere în spațiul aerian american „o încălcare clară a suveranității și a dreptului internațional al SUA, că este un act iresponsabil și că decizia Chinei de a lua această măsură în ajunul vizitei mele planificate este în detrimentul discuțiilor de fond pe care eram pregătiți să le purtăm”, vizita la Beijingul urmând să fie efectuată „atunci când condițiile o vor permite”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.