Jurnalismul este știință … nu când realizatorul vorbește mai mult decât invitatul

La emisiunea “Dincolo de alb și negru” de ieri seară, de la #TVR, #Maia_Sandu a compensat prin stupizenii și repetarea obsesivă a ideei că Republica Moldova face tot ce spun partenerii strategici:  SUA, UE și Ucraina.
Interviul de ieri seară este o demonstrație despre cum să pierzi 41 de minute de emisie, pentru a nu aborda realitatea, pentru a peria cu atenție imaginea imposturii, pentru a face credibilă o persoană care servește interesele oricui, numai ale Republicii Moldova, nu! Iar asta se întâmplă pe bani publici din România.

Realizatorul, Mihai Voicu, nu a deranjat cu absolut nicio întrebare aura de salvatoare națională a Maiei Sandu, un președinte care se bucură de protecția acordată și lui Zelenskyi, doar că ea nu are un război. Altfel, impune stare de urgență, inventează spioni, trădărori și răsturnări de putere, contribuind la panica și destabilizarea Republicii Moldova, necum la calmarea spiritelor.
Maia Sandu a convins, încă odată, că nu are nici soluții pentru oameni, nici capacitatea de dialog în sistuații de criză. Doamna Sandu repetă că așteaptă comenzi și soluții externe, ca să facă ceea ce trebuie: să educe poporul că propaganda UE este mai bună decât propaganda Rusiei, chiar dacă niciuna nu ține de foamne.

Nimic despre starea poporului, despre sărăcie, criza economică, financiară … pentru că Rusia, pentru că război, pentru că este corupție și Maia luptă chiar și 30 de ore pe zi. Inclusiv în a opta zi a săptămânii! Iar pentru a sublinia aceste nimicuri revoltătoare, Mihai Voicu a reușit performanța de a vorbi mai mult decât invitata la dialog. Cu întrebări idioate, ancorate frecvent în multiple repere și trimiteri fără sens, făcând exces de limbajul de lemn la modă, Voicu a făcut tot ce a fost omenește posibil să nu tulbure zâna-măseluță prezidențială de la Chișinău.

Nimic despre realitățile dure ale societății moldovenești, despre recuperarea publică a lui Vlad Filat, despre trucarea concursurilor pe funcții publice, despre devalizarea bugetului național sau despre numirile pe criteriu de culoare politică. Nimic!
Nimic despre ideea de presă. Nici măcar despre griul sugerat de titlul emisiunii, copios confirmat de noua demonstrație de propagandă proastă, pe bani publici, în deserviciul Republicii Moldova și României, marca TVR.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.