CHINA: Conflictul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit

China este îngrijorată de faptul că războiul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit, criza din Ucraina nefiind ceea ce China și-ar dori să vadă, a declarat sâmbătă Wang Yi (foto), directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), în cadrul celei de-a 59-a Conferințe de Securitate de la Munchen (MSC).
Arătând că nefiind parte direct implicată, Wang a subliniat că autoritățile de la Beijing nu au ales să fie spectator, să adauge alimenteze sau să exploateze criza din Ucraina, China continuând să rămână ferm de partea dialogului și păcii.

„Nu suntem clarificați cu privire la motivele care stau la baza acestuia (conflictului – n.m.), a declarat Wang, adăugând se pare că unele forțe par să nu dorească să vadă o discuție de pace reușită sau o încetare a conflictului.
Acestor forțe „nu le pasă de viața poporului ucrainean, nici de daunele suferite de Europa”, a susținut Wang, adăugând că, în schimb, aceste forțe au un obiectiv strategic mai amplu. Cu toate acestea, China susține că războiul nu mai trebuie să continue.

Conflictele și războaiele nu au un câștigător, cum nu există o soluție simplă la o problemă complexă, însă confruntarea între marile țări trebuie evitată, a susținut Wang, care a făcut un apel adresat participanților la MSC, pentru a face eforturile sunt necesare pentru a opri conflictul, pentru a crea cadrul necesar pentru a asigura pacea și stabilitatea de lungă durată în Europa, odată cu stabilirea rolului pe care ar trebui să îl joace Europa pentru a obține autonomia strategică.

Având în vedere că lumea se apropie de marcarea unui an de la declanșarea crizei din Ucraina, Wang Yi a anunțat că China va prezenta un document oficial în care va fi exprimată poziția pentru găsirea unei soluții politice.
În document, China va reitera faptul că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată, război care nu poate fi câștigat, China îndeamnând la eforturi pentru asigurarea securității instalațiilor nucleare civile, opunându-se atacării centralelor nucleare și opunându-se utilizării armelor biochimice.

În cadrul Conferinței pentru Securitate de la Munchen, Wang Yi, până la sfârșitul lunii Decembrie 2022 ministru de Externe al Chinei, a declarat că dezvoltarea pașnică nu este o oportunitate și nici retorică diplomatică, ci o alegere strategică bazată pe reflecții profunde asupra trecutului, prezentului și viitorulu.
China a suferit profund din cauza agresiunii și expansiunii străine în timpurile moderne, astfel încât China este o țară care apreciază pe deplin valoarea păcii și importanța dezvoltării.

„Știm foarte bine că dezvoltarea este posibilă numai într-un mediu internațional pașnic și liniștit”, a declarat Wang care a subliniat că RP Chineze va fi „întotdeauna o susținătoare a păcii, dezvoltării și cooperării reciproc avantajoase, va depune eforturi pentru a aprofunda și extinde parteneriatele globale bazate pe egalitate, deschidere și cooperare”.

În fața temerilor potrivit cărora o țară puternică este obligată să caute hegemonia, Wang a susținut că China va menține o cale de dezvoltare pașnică, pe măsură ce va deveni tot mai puternică. „Propria experiență a arată că drumul dezvoltării pașnice a funcționat și a funcționat bine. Nu există niciun motiv pentru care să întrerupem acest parcurs. Avem toate motivele să rămânem pe calea cea bună și să ne întâlnim cu mai multe țări, în căutarea unei dezvoltări pașnice”, a declarat Wang.
„Orice creștere a puterii Chinei este o creștere a speranței păcii mondiale. Când toate țările vor urmări o dezvoltare pașnică, viitorul umanității va fi plin de promisiuni”, a mai adăugat Wang.

Pe de altă parte, oficialul chinez a subliniat că pentru o lume mai sigură, suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate.

Potrivit acestuia, politica de putere și hegemonia sunt o rețetă a instabilității globale, care afectează puternic pacea mondială. Imixtiunea în afacerile interne ale altor țări, indiferent de nume, ignoră și sfidează normele de bază care reglementează relațiile internaționale, a declarat Wang.
Pe acest fond, orice încălcare a principiului unei singure Chine, cu privire la problema Taiwanului, și orice încercare de a crea „o China, un Taiwan” sau „două Chine”, reprezintă o încălcare gravă a integrității teritoriale a Chinei și reprezintă amenințări reale la adresa păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, a avertizat Wang Yi. Acesta a susținut că principiul suveranității este o piatră de temelie a ordinii internaționale contemporane pe care toate țările ar trebui să îl respecte, mai degrabă decât să îl aplice selectiv sau apelând la dublul standard.

Pe de altă parte, Wang a arătat că la nivel global există neînțelegeri și fricțiuni între țări, însă abordarea acestora cu presiuni, campanii de denigrare sau sancțiuni unilaterale, este contraproductivă și poate provoca probleme nesfârșite. Oricât de complexă ar fi problema, dialogul și consultarea nu ar trebui abandonate, trebuind urmărită o rezolvare politică, oricât de dificilă ar fi situația.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA: Conflictul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.