China cere lumii să renunțe la referințe precum: „Astăzi Ucraina, mâine Taiwan”

„Îndemnăm toate țările să înceteze imediat alimentarea crizelor, să nu mai dea vina pe China și să nu mai provoace folosind referințe precum ‘Astăzi Ucraina, mâine Taiwan'”, a declarat astăzi ministrul chinez al Afacerilor Externe, Qin Gang, în cadrul Forumului LANTING (Sala Albastră), organizat la Beijing, unde a fost prezentat Conceptul Inițiativei pentru Securitate Globală.
Ministrul Qin a subliniat că dezvoltarea Chinei nu poate fi separată de un mediu internațional stabil, la fel cum fără securitatea Chinei, nu va exista securitate globală. „Suprimarea externă și izolarea Chinei a fost în mod continuu escaladată și intensificată, acțiuni care reprezintă o amenințare gravă la adresa suveranității și securității Chinei”.

Pe acest fond, oficialul chinez a evidențiat că întreaga comunitate internațională se confruntă cu riscuri și provocări multiple rar întâlnite în istorie, zonele regionale fierbinți de securitate continuă să explodeze, conflictele și turbulențele locale apar frecvent, pandemia COVID-19 persistă, unilateralismul și protecționismul au crescut semnificativ, iar amenințările tradiționale și netradiționale la adresa securității sunt conectate între ele.

Potrivit Conceptului Inițiativei pentru Securitate Globală, deficitele de pace, de dezvoltare, securitate și guvernanță sunt în creștere, lumea aflându-se din nou la o răscruce a istoriei.

Bazat pe Inițiativa de Securitate Globală (GSI) propusă de președintele Xi Jinping în 2022, Conceptul Inițiativei pentru Securitate Globală solicită tuturor țărilor să se adapteze la peisajul internațional în schimbare profundă, promovând spiritul solidarității și abordând provocările complexe și interconectate cu o mentalitate de câștig reciproc, în condițiile în care problema securității trebuie să urmărească bunăstarea oamenilor din toate țările, pacea și viitorul umanității.

Potrivit documentului, un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie dus niciodată, lumea trebuind să țină cont de această realitate având în vedere creșterea riscurilor și provocărilor cu care se confruntă lumea în special în contextul crizei din Ucraina.

„A trecut un an de când criza din Ucraina a escaladat într-un mod complet, iar situația a atras atenția internațională. China este profund îngrijorată de escaladarea conflictului și de posibilitatea ca evoluțiile să scape de sub control”, a declarat ministrul Qin Gang.

Pe de altă parte, acesta a susținut că odată cu lansarea oficială a conceptului Inițiativei Globale de Securitate, China prezintă întregii lumi ideile și principiile privind securitatea, clarificând totodată mecanismele de cooperare și responsabilitățile care îi revin, fiind ferm hotărâtă să protejeze pacea mondială, pentru care a elaborat 20 de direcții majore de cooperare.

Astfel, China sprijină ferm o structură de guvernanță în materie de securitate centrată pe ONU, sprijină eforturile de prevenire a războiului și de coordonare în reconstrucția postbelică, solicitând țărilor mari să joace un rol de lider în problemele de securitate globală, să respingă hegemonia și intimidarea, pentru a construi o coexistență pașnică, bazată pe relații stabile și echilibrate.

Apoi, conceptul chinez privind securitatea globală include o serie de principii de bază, inclusiv menținerea angajamentului față de viziunea securității comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile, respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, dar și respectarea scopurilor și principiilor Cartei ONU, fiecare țară trebuind să abordeze în mod serios preocupările legitime în materie de securitate ale tuturor țărilor. De asemenea, China susține că toate țările ar trebui să își mențină angajamentul de a soluționa în mod pașnic litigiile, prin dialog și consultare, menținând securitatea în domeniile tradiționale și netradiționale.

Arătând că până în prezent peste 80 de țări s-au alăturat GSI, ministrul Qin Gang a arătat că proiectul este unul „deschis și incluziv, orice țară care dorește să se alăture inițiativei și dorește sincer să protejeze pacea mondială, urmând să fie sprijinită”.

Ca parte a documentului, China a lansat un apel tuturor țărilor pentru a susține un multilateralism real, rezistând mentalității Războiului Rece, unilateralismului, confruntării de grup și hegemonismului.
China va continua să promoveze negocierile de pace, să ofere înțelepciune Chinei pentru o soluție cuprinzătoare la problema Ucrainei și să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a promova dialogul și consultarea pentru a răspunde preocupărilor tuturor părților de a căuta o securitate comună, a declarat Qin.

Textul integral al „Conceptul Inițiativei pentru Securitate Globală” AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.