Li Qiang: O China cu picioarele pe pământ, deschisă, va fi o forță pentru stabilitatea globală

Pe fondul incertitudinilor globale, certitudinea pe care o oferă China a fost și va rămâne o ancoră pentru pacea și dezvoltarea globală, a declarat premierul chinez, Li Qiang (foto), în cadrul evenimentului de deschidere a reuniunii anuale a Forumului Boao pentru Asia (BFA).
În primul discurs în calitate de premier la reuniunea BFA, Li Qiang a subliniat decizia Chinei de a promova pacea și dezvoltarea, construirea unei comunități globale cu viitor comun, subliniind totodată necesitatea cooperărilor regionale și globale, dar și încrederea în dezvoltarea economică a Chinei și în contribuțiile pe care le aduce economiei mondială.
În cadrul Forumului Boao din acest an sunt prezenți premierii din Spania, Singapore, Malaezia, Coasta de Fildeș, dar și directorul general al Fondului Monetar Internațional.

În mesajul său, premierul Li a insistat pe nevoia de răspuns la incertitudinile cu care se confruntă lumea, arătând că „într-o lume a turbulențelor și transformării, omenirea se confruntă cu provocări fără precedent. Instabilitatea, incertitudinea și evoluțiile neașteptate au devenit normă. Pe fondul schimbărilor importante, în care incertitudinea abundă, oamenii tânjesc după forțe din ce în ce mai puternice care să genereze certitudine, pentru a conduce lumea spre un viitor mai luminos”.

Subliniind viziunea președintelui Xi Jinping, pentru construirea unei comunități globale de viitor comun, premierul chinez a mai arătat că „în această lume incertă, certitudinea pe care o oferă China este o ancoră pentru pacea și dezvoltarea globală. Așa s-a întâmplat în trecut și așa va rămâne și în viitor”. Li a mai declarat că China își va deschide tot mai larg porțile către lume, invitând companiile străine să investească și să facă afaceri în China.

Privitor la economia chineză, Li a declarat că, pe termen scurt, dinamismul și impulsul de creștere rămân puternice, China având încrederea și capacitatea „de a naviga nava gigant a economiei chineze în mod constant înainte, împotriva tuturor vânturilor și valurilor, de a aduce contribuții și mai mari la economia globală”.

„Cred că o China stabilă și dedicată dezvoltării, o China care este cu picioarele pe pământ și care înaintează cu curaj, o China care este încrezătoare, deschisă și împărtășită, va fi cu siguranță o forță puternică pentru prosperitatea și stabilitatea globală”, a accentuat Li Qiang.

În condițiile tensiunilor regionale și globale, premierul chinez a avertizat cu privire la nevoia ca țările lumii să adopte atitudine împotriva conflictelor, cu precădere în Asia. „Pentru a obține un succes mai mare, haosul și conflictele nu trebuie să se întâmple în Asia. În caz contrar, viitorul Asiei va fi pierdut”, a declarat acesta. Mai mult, Li Qiang a reiterat mesajul Chinei potrivit căruia sunt respinse abuzurile sancțiunilor unilaterale, jurisdicția cu mână lungă, confruntarea de blocuri și apariția unui nou Război Rece. Astfel, China își menține angajamentul de a soluționa diferențele și disputele dintre țări prin mijloace pașnice, pentru a proteja împreună pacea și stabilitatea mondială.

Forumul Boao pentru Asia a fost inaugurat, miercuri, în prezența a 2.000 de delegați din peste 50 de țări și regiuni. Consiliul de Administrație al forumului este condus de Ban Ki-moon, fostul Secretar general al ONU din perioada 2007-2016.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Li Qiang: O China cu picioarele pe pământ, deschisă, va fi o forță pentru stabilitatea globală

 1. Anonim spune:

  Multumesc

 2. Anonim spune:

  Imi cer scuze, cartea recomandata de dvs. in emisiunea lui Marius Tuca scrisa de Mircea Platon se refera la cel care a scris; „A treia forta, Romania profunda”, sau „Ce-a mai ramas de aparat ?” sau „Descolarizarea Romaniei” ?

  • Dan Tomozei spune:

   Este vorba de volumul „Națiune modernizare și elite românești” – Platon Mircea, apărut în 2019, la Editura Ideea Europeană.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.