Despre relația China-UE, în dialog cu Ion Cristoiu

Am avut onoarea să dialoghez, din nou, cu domnul Ion Cristoiu, pe tema relațiilor China – Uniunea Europeană, China – România, prezentând o serie de observații cu privire la ultimele evenimente politice și diplomatice derulate la Beijing.

În mod firesc, principalul subiect abordat a fost vizita liderilor europeni: președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Beijing, eveniment care oferă ocazia de a sesiza modul în care se manifestă, exprimă și se întâlnesc două lumi: occidentală și chineză.

Trebuie să fac o precizare esențială. În timpul dialogului am prezentat greșit numele orașului vizitat de președintele Macron, după Beijing. Am spus Shenzhen, în loc de Guangzhou – unde a ajuns liderul francez. Dincolo de toponimie, datele relevante prezentate rămân valabile.

Pe de altă parte, împreună cu domnul Ion Cristoiu am subliniat diplomația chineză pe spațiu arab, câtă vreme vizita liderilor europeni s-a suprapus cu prima întâlnire a liderilor diplomației din Arabia Saudită și Iran, după concilierea mediată de China.

Vă invit să urmăriți emisiunea AICI și AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China, Video. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Despre relația China-UE, în dialog cu Ion Cristoiu

  1. George spune:

    In calitate de Roman stabilit in Canada si casatorit cu o doamna din Shanghai, am fost fascinat de China inca din 2012 la primul meu drum. De atunci am fost de 8 ori in China si am inteles (cam tarziu) ca marii criminali ai lumii moderne au fost (si inca sunt) Americanii, nu Rusii. Sunt realment scarbit de societatea Americana (nu Canadiana) si nu este exclus sa ma pensionez in China, la momentul potrivit.

  2. Octavian Mihaescu spune:

    Stimate dle Tomozei, v-am descoperit via dl Cristoiu, unde va urmaresc de fiecare data cand oferiti interviuri, pe care le apreciez dar si blogul dvs ce se afla la favoritele mele.
    Cred ca incepand de azi voi urmari blogu dvs zilnic, pana acum l-am urmarit doar odata pe saptamana si asta pe fuga.Si asta datorita miscarilor pe care le face China, miscari pe care le-am urmarit doar de la distanta pana acum, dar bag seama ca va trebui urmari mai atent, cu lupa ptr ca in adevar situatia este complect diferita de acum o luna-douo de zile in urma.
    Poate ar fi ideal face si dvs un canal youtube.
    As comanda si ceva carti publicate de catre dvs.
    Este posibil comanda direct la dvs?

  3. ML spune:

    Un dialog excelent!
    Fac și eu un pas înspre cunoașterea Chinei: săptămâna viitoare voi primi „Diplomația Panda” (am probleme cu spațiul, dar mă străduiesc să mai găsesc un locșor…)

    • Dan Tomozei spune:

      Vă mulțumesc. Însă, pentru cunoașterea Chinei vă vor fi de mai mare ajutor: Modelul Chinez – Statul în secolul XXI și După 70 de ani – ULTIMUL ZID. În cele două volume aprofundez aspecte de societate, politică, administrație, familie etc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.