Modelul de dezvoltare al Chinei este o alternativă care arată că modernizarea nu înseamnă neapărat occidentalizare, scrie publicația CHINA DAILY, citându-l pe președintele Fundației Europene Titulescu, fostul premier al României, domnul Adrian Năstase. În articolul apărut, astăzi, în ediția tipărită, sub titlul: “Modelul chinez de dezvoltare aplaudat” se arată că modernizarea chineză transmite un mesaj potrivit căruia „fiecare țară ar trebui să-și caute propria modernizare în funcție de propriile nevoi”.
Articolul din CHINA DAILY este primul din ultimii zece ani în care un reprezentant român prezent în China este preluat și citat consistent.
Prezentând o serie de aspecte evidențiate în cadrul Simpozionului internațional „Viitorul modernizării chineze și inițiativa O centură, un drum”, găzduit de Universitatea Renmin din China și Institutul pentru Afaceri Externe al Poporului Chinez, publicația reține că: „Pentru țări ca a mea, modernizarea a însemnat occidentalizare. (…) Dar mai târziu, am înțeles … că uneori este mult mai important să ai propria linie de dezvoltare, să te gândești la trăsăturile țării tale, la tradiții, la cultură.”
Adrian Năstase: Modernizarea reprezintă un proiect strategic pentru China și pentru întreaga lume
Trecând în revistă o serie de caracteristici unice pentru contextul chinez, în care modernizarea implică o populație uriașă, vizează prosperitatea comună pentru toți, concentrându-se atât pe progresul material, cât și pe cel cultural-etic, în articol se arată că RP Chineză a crescut în salturi utilizând propriul model de dezvoltare, privit și cu admirație, dar și cu îndoială, ajungând să fie văzut ca o „amenințare”, ca pe o posibilitate a unei „capcane a lui Tucidide” sau a unei ciocniri între puteri.
În acest context, domnul Năstase este citat arătând că mass-media occidentale, politicieni din SUA și din unele țări europene tind să perceapă China ca pe un dușman, o astfel de percepție fiind „foarte periculoasă”, câtă vreme „China, după părerea mea, nu este interesată de un război”, fiind necesară ca esențial dialogul pentru evitarea unei „ciocniri a civilizațiilor”.
Adrian Năstase: Aderarea la NATO și UE nu a avut în vedere o decuplare sau o fracturare a relațiilor cu țările tradițional prietene
Pe acest fond, China Daily reține că domnul Adrian Năstase a subliniat că valorile, ideile și tradițiile Chinei trebuie să fie mai bine înțelese în alte părți ale lumii, unde multe țări au luat în considerare modernizarea la fel ca occidentalizarea.
De asemenea, în articol este subliniată și poziția fostului premier român cu privire la inițiativa „O centură, un drum”, pe care a denumit-o „proiectul secolului”, care transpune globalizarea în acțiune, prin proiectele de infrastructură, comerț, investiții și schimburi interpersonale.