Dialog Qin Gang – Antony Blinken: SUA trebuie să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Chinei

Statele Unite ale Americii (SUA) ar trebui să respecte China și să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei, renunțând să mai afecteze suveranitatea, securitatea și intereselor de dezvoltare ale Chinei în numele concurenței, a transmis astăzi Ministrul chinez al Afacerilor Externe (MAE), Qin Gang, în cadrul unui dialog telefonic avut cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, la solicitarea celui din urmă.
În cadrul unui comunicat, Departamentul de Stat a informat că au fost abordate o serie de probleme bilaterale și globale, dar și că a fost clarificat faptul că SUA vor continua să utilizeze angajamentele diplomatice pentru a evidenția zonele care generează îngrijorare.

Potrivit MAE chinez, ministrul Qin a exprimat speranța că partea SUA vor întreprinde acțiuni practice pentru a pune în aplicare consensul important al întâlnirii de la Bali dintre liderii celor două state stat și că vor respecta angajamentele asumate pentru gestionarea eficientă a diferendele. China urmărește promovarea schimburilor și cooperărilor cu SUA, pentru a opri declinul și pentru a se reveni pe calea dezvoltării sănătoase și stabile, a mai arătat ministrul de externe Qin Gang.

De partea cealaltă, potrivit Departamentului de Stat american, Secretarul de stat Antony Blinken a a transmis importanța menținerii unor linii deschise de comunicare SUA-China, pentru a gestiona în mod responsabil relația bilaterală, „pentru a evita calculele greșite și conflictele”.
De asemenea, Departamentul de Stat informează că au fost abordate o serie de probleme bilaterale și globale, dar și că a fost clarificat faptul că SUA vor continua să utilizeze angajamentele diplomatice pentru a evidenția zonele care generează de îngrijorare, dar și domeniile de potențială cooperare.

În presa chineză, dialogul dintre Qing Gang și Antony Blinken este plasată în contextul anunțatei vizite la Beijing a oficialului american, însă neconfirmată de Ministerul chinez de Externe, care, prin purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, a transmis că, până ieri, nu au existat date relevante de transmis oficial pe acest subiect.

De asemenea, presa de la Beijing subliniază că dialogul Qin-Blinken nu a evitat subiectul Taiwan, partea chineză arătând că, de la începutul anului curent, relațiile China-SUA s-au confruntat cu noi dificultăți și provocări, responsabilitatea aparținând SUA. Mai mult, este evidențiată acuzația lansată de administrația de la Washingtonul privind prezența serviciilor de informații chineze în afara granițelor și a presupuselor „baze de spionaj cubaneze”, acuzație inclusă de MAE chinez „într-o pagină de manual”.
„Am afirmat poziția Chinei cu privire la întrebări similare, de mai multe ori. Statele Unite utilizează aceeași pagină din manualul lor, iar oamenii sunt deja destul de familiarizați cu asta”, a declarat Wang Wenbin, subliniind că SUA sunt campioane în domeniul furtului de date și supraveghere nediscriminatorie a altor țări.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dialog Qin Gang – Antony Blinken: SUA trebuie să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Chinei

  1. Carmen spune:

    Domnule Tomozei, vă mulțumim pentru articolele pe care le publicați pentru noi, românii. Putem , așa, intelege mai bine geopolitica actuala.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.