China a stabilit o nouă relație strategică, la 2.900 kilometri de Washington

După ce au agreat deschiderea reciprocă de ambasade, la Beijing și Tegucigalpa, inaugurate în ultimele zile, președintele Republicii Honduras, doamna Xiomara Castro, aflată în vizită de stat de șase zile în China, a fost primită astăzi, de președintele Xi Jinping, cei doi lideri convenind să plaseze relația bilaterală pe o traiectorie strategică, în beneficiu comun. Evenimentele au loc la doar trei luni de la momentul stabilirii relațiilor diplomatice, prin vocea președintelui Xi Jinping, China fiind gata să impulsioneze relațiile pe toate planurile: economic, educație, infrastructură, telecomunicații, energie, investiții, cultură, știință, dar și în plan strategic și de securitate.

În cadrul convorbirilor derulate astăzi la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping a subliniat că deși relațiile diplomatice bilaterale au fost stabilite în luna Martie 2023, există o dorință puternică şi perspective largi pentru a transforma cooperarea într-un model la nivel internațional. De asemenea, prezența unei părți din guvernul de la Tegucigalpa, la Beijing, la inaugurarea Ambasadei Hondurasului – eveniment produs ieri, 11 Iunie, în prezența ministrului chinez de Externe, Qin Gang, și al ministrului hondurian de Externe, Enrique Reina – arată interesul major pentru dezvoltarea relaţiilor cu bilaterale.

Președintele Xi a mai subliniat că autoritățile chineze doresc să fie un prieten apropiat, un bun partener al Hondurasului, pe baza respectului reciproc, egalității reciproce şi dezvoltării comune.

În cadrul discuțiilor dintre liderii celor două state, dar și la nivelul miniștrilor de externe, a fost subliniată susținerea principiului existenței unei singure China – cu Insula Taiwan în cadrul RP Chineze, dar și necesitatea independenței, evoluției potrivit condițiilor și tradițiilor interne ale fiecărei țări, în conformitate voința fiecărui popor, respectând justiția internațională.

În cadrul vizitei la nivel înalt efectuată la Beijing, Xi Jinping și Xiomara Castro au asistat, astăzi, la ceremonia de semnare a 19 memorandumuri și documente de cooperare, inclusiv în cadrul inițiativei chineze „O centură, un drum”.

Stabilirea relațiilor diplomatice și de amplă cooperare cu Honduras se produce după ce, în 2022, China a stabilit relații diplomatice bilaterale cu Nicaragua, o altă țară din America Centrală, angajată în recunoașterea principiului unei singure China.

Acțiunile de politică externă chineze accentuează interesul pe care Beijingul în exprimă pentru țările din America Latină, în cadrul unor cooperări bilaterale pragmatice, dar și de susținere în cadrul cooperărilor extinse, în cadru internațional.

Trebuie subliniat că, înainte de a ajunge la Beijing, președintele Xiomara Castro a avut un program dens la Shanghai, unde a vizitat sediul Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) a grupului BRICS și unde a avut un dialog cu președintele băncii, Dilma Rousseff – fostul președinte al Braziliei. În cadrul discuțiilor, a fost avansată propunerea ca Republica Honduras să fie admisă în NDB.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BRICS, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.