China și Rusia vor derula exerciții militare în regiunea Asia-Pacific

China și Rusia vor participa la un exercițiu militar organizat de Armata Populară chineză de Eliberare (PLA), urmând ca astfel de evenimente strategice comune să poată deveni rutină în cooperarea bilaterală de apărare.

Anunțul a fost făcut în urma dialogului derulat de General-colonel Liu Zhenli, noul șef al Statului Major al Departamentului de Stat Major Întrunit al Comisiei Militare Centrale din China (numit în luna Martie 2023) și Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse și prim-adjunct al ministrului rus al Apărării, fără a fi prezentate detalii privind data și forțele implicate. În cadrul videoconferinței derulate vineri a fost abordat și modul în care sunt aplicate consensurile celor doi lideri de stat și aprofundarea cooperării militare chino-ruse, arară un comunicat de presă emis de Ministerul chinez al Apărării.

Exercițiul militar Northern/Interaction-2023, în care forțe armate din cele două țări vor desfășura activități de pregătire operațională și de luptă, va marca o nouă cooperare militară China-Rusia, după ce în urmă cu patru zile a fost derulată a șasea patrulă strategică aeriană comună, de două zile, în regiunea Asia-Pacific.

Presa chineză arată că noul exercițiu comun va fi al doilea eveniment militar strategic China-Rusia organizat de China, după cel din luna August 2021, când Rusia a participat la exercițiul strategic de cinci zile Western/Interaction-2021, în Regiunea Autonomă Ningxia Hui din nord-vestul țării. În 2021, la exercițiu au participat un număr mare de forțe terestre și aviatice, planurile și misiunile urmărind abordarea în comun a problemelor care vizează securitatea regională, terorismul și provocările globale generate de SUA.

Global Times subliniază subliniază că videoconferința șefilor de Stat Major din China și Rusia a avut loc pe fondul intensificării prezenței și provocărilor militare americane la adresa Chinei, inclusiv prin trimiterea de nave și avioane de război în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud, vânzarea de arme către autoritățile din Insula Taiwan, dar și organizarea de exerciții comune cu aliații regionali, inclusiv Japonia și Filipine, care vizează China. De asemenea, dialogul a avut loc pe fondul stimulării conflictul Rusia-Ucraina, inclusiv prin livrări suplimentare de arme către Ucraina.

De partea cealaltă, Agenția de presă TASS subliniază că eforturile coordonate ale Rusiei și Chinei pe scena internațională au un efect stabilizator asupra situației globale, exercițiile militare bilaterale sau în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) și al mecanismului ADMM-Plus* al miniștrilor apărării din ASEAN, contribuind la aprofundarea contactelor în sfera apărării.
De asemenea, TASS subliniază că dialogul derulat la Moscova de președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au confirmat, la cel mai înalt nivel, parteneriatul cuprinzător Rusia-China și interacțiunile strategice, inclusiv în domeniul cooperării militare.

* Reuniunea miniștrilor apărării din ASEAN (ADMM) Plus este o platformă de cooperare a țărilor membre ASEAN și ceele opt țări partenere de dialog: Australia, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Rusia și Statele Unite ale Americii, cu scopul consolidării cooperării în domeniul securității și apărării pentru pace, stabilitate și dezvoltare în regiune. ADMM-Plus a fost lansat la data de 12 Octombrie 2010, la Hanoi ( Vietnam).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China și Rusia vor derula exerciții militare în regiunea Asia-Pacific

  1. Rasvan Roceanu spune:

    In fine !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.