CHINA: Israelienii au obținut garanții pentru supraviețuire, însă nimeni nu oferă garanții palestinienilor

Israelul are dreptul la statalitate, la fel și Palestina. Însă, în condițiile în care israelienii au obținut garanții pentru supraviețuire, nimeni nu oferă garanții palestinienilor, a declarat a declarat sâmbătă, la Beijing, Wang Yi (foto), ministrul chinez al Afacerilor Externe. Potrivit acestuia, China va oferi asistență umanitară de urgență Fâșiei Gaza și Autorității Naționale Palestiniene, prin intermediul ONU, în condițiile în care problema Palestinei este o rană deschisă.

În opinia oficialului chinez, principala cauză a acestei probleme este reprezentată de întârzierea realizării unui stat independent al Palestinei și de eșecul eforturilor de repare a nedreptăților istorice suferite de poporul palestinian.

Având alături pe Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, ministrul chinez de Externe a declarat că „națiunea evreiască nu mai este fără adăpost în lume, dar când se va întoarce națiunea palestiniană la casa ei? Nu lipsesc nedreptățile din lume, dar nedreptatea față de Palestina durează de peste o jumătate de secol. Suferințele care au chinuit generații întregi nu trebuie să continue”.

Wang a subliniat că răspunsul la această problemă este soluția celor două state și un stat independent Palestina.

„Acesta este modul în care Palestina și Israelul ar putea coexista în pace și modul în care arabii și evreii ar putea trăi în armonie. Numai atunci când soluția celor două state va fi pe deplin aplicată, Orientul Mijlociu se va putea bucura cu adevărat de pace, iar Israelul se va bucura de o securitate durabilă”, a declarat Wang.

Wang Yi a declarat că Palestina se află într-o situație critică, conflictul în desfășurare provocând victime în rândul civililor, situația umanitară deteriorându-se rapid, motiv pentru care China condamnă toate actele care afectează viața civililor și se opune oricărei încălcări a dreptului internațional.

Având în vedere gravitatea situației, ministrul Wang Yi a prezentat patru priorități pe care China le consideră presante: sistarea luptelor cât mai curând posibil, respectarea dreptul internațional umanitar și deschiderea unui culoar de salvare și asistență umanitară, pentru prevenirea unui dezastru umanitar grav, menținerea calmului și rețineri, pentru dezescaladarea conflictului, iar ONU să își joace rolul în rezolvarea problemei Palestinei.

Pe acest fond, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să asume responsabilitățile în acest sens, pentru adoptarea unor măsuri reale și asigurarea unui consens internațional cât mai curând posibil.

Nu în ultimul rând, Wang Yi a arătat că, în ceea ce privește Palestina, China va continua să stea de partea păcii, de partea justiției, de partea dreptului internațional, de partea aspirațiilor comune ale majorității țărilor din lume și de partea conștiinței umane.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Fâșia Gaza, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.