UE-Josep Borrell: Crearea unui blocaj în Fâșia Gaza nu este în acord cu legile internaționale

„Există profunde îngrijorări legate de deteriorarea situației umanitare din Gaza. Crearea unui blocaj legat de apă, hrană, combustibil și sprijin medical, nu este în acord cu legile internaționale”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și politica de Securitate, Josep Borrell (foto), aflat la Beijing.

„Suntem împotriva oricărui atac care vizează civilii. Protejarea civililor este cel mai important aspect, al fiecărei părți, oriunde”, a subliniat Borrel, care a mai arătat că avertismentul dat de armata Israelului civililor de a părăsi nordul Gaza, nu este unul realist.

„În mod cert, civilii trebuie să fie pre-avertizați (legat de evacuare – n.m.). Da, trebuie să fie avertizați, dar avertismentul trebuie să fie realist, în sensul evitării consecințelor devastatoare umanitare”, a declarat oficialul European, reiterând pozițiile exprimate oficial de Organizația Naținilor Unite.

Aflat la Beijing unde participă la Dialogul Strategic China-Uniunea Europeană, Josep Borrell, alături de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, au abordat situația din Israel, fiind solicitat protejarea civililor și condițiilor de supraviețuire nu doar a israelienilor, ci și a palestinienilor.

Potrivit părții ministrului Wang Yi, Israelul are dreptul la statalitate, la fel și Palestina.

În condițiile în care israelienii au obținut garanții pentru supraviețuire, nimeni nu oferă garanții palestinienilor, a declarat a declarat Wang Yi, care a subliniat că Beijingul va oferi asistență umanitară de urgență Fâșiei Gaza și Autorității Naționale Palestiniene, prin intermediul ONU, în condițiile în care problema Palestinei este o rană deschisă.

În opinia oficialului chinez, principala cauză a acestei probleme este reprezentată de întârzierea realizării unui stat independent al Palestinei și de eșecul eforturilor de repare a nedreptăților istorice suferite de poporul palestinian.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa, Europa - Asia, Fâșia Gaza, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.