China alocă 7,2% din PIB pentru apărare defensivă

China va continua în 2024 tendința de creștere moderată a bugetului pentru apărare, în conformitate cu nevoile țării pentru modernizarea militară, cu mediul de securitate dominat de provocări și cu nivelul de redresare economică.
În acestea condiții, astăzi, premierul Li Qiang a prezentat Congresului Național al Poporului (NPC), cel mai înalt for legislative al Chinei, propunerea de buget pentru Apărare în 2024, propunere care prevede alocarea a 7,2% din PIB, în valoare de 1,66 trilioane yuani (aproximativ 234,5 miliarde USD). Similar procentului alocat în 2023, bugetul pentru apărare al Chinei crește în cifre reale cu 112 miliarde yuani (aproximativ 19,5 miliarde USD).
China menține bugetul alocat pentru Apărare la o singură cifră din PIB pentru al optulea an consecutiv.

Potrivit analiștilor, China traversează o perioadă importantă în procesul de modernizare militară, proces care include înlocuirea armelor și echipamentelor, odată cu îmbunătățirea pregătirii cadrelor.
Câtă vreme nu a purtat un război de zeci de ani, doar printr-o pregătire realistă China își va putea menține capacitatea de a proteja suveranitatea națională, integritatea teritorială și interesele de dezvoltare, acționând ca un factor de descurajare credibil în prevenirea războaielor. Un aspect important al procesului de modernizare militară privește recrutarea și pregătirea personalului, fiind necesare cadre bine educate pentru a opera armele și echipamentele tot mai avansate.

Anul acesta, China va pune în operare cel de-al treilea portavion propriu – Fujian, echipat cu catapulte electromagnetice. De asemenea, va crește producția de avioanele de vânătoare J-20.

Între pericolele și amenințările evidențiate de China se regăsesc incursiunile SUA și Filipine în Marea Chinei de Sud, forțele americane obținând acces în baze militare filipineze. Totodată, în calitate de aliați și parteneri ai SUA, Australia și Japonia sunt acuzate că inițiază provocări la limita teritoriilor Chinei.

În ceea ce privește Strâmtoarea Taiwan, guvernul de la Beijing consideră că alegerea ca lider a lui Lai Ching-te a accentuat tensiunile promovate de Partidului Progresist Democrat care urmăresc separatismul și independența Insulei Taiwan, susținute de SUA care continuă vânzarea de arme către insula. Sunt o parte dintre motivele pentru care Beijingul declară că acțiunile separatiste, la care se adaugă prezența în regiune a navelor de război americane.

Prin urmare, o armată chineză puternică, susținută de un buget de apărare suficient, este vitală pentru echilibrul strategic al lumii și pentru descurajarea conflictelor din regiunea Asia-Pacific, contribuind la pacea și stabilitatea globală, afirmă guvernanții de la Beijing. Mai mult, autoritățile chineze sublinază că nu sunt interesate să se angajeze într-o cursă a înarmărilor cu SUA, urmărind o strategie națională de apărare de natură defensivă.

Potrivit legii SUA privind apărarea națională în 2024, bugetul American de apărare este de 886 miliarde USD, de aproape patru ori mai mare decât bugetul alocat de China pentru apărare în 2024.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2024, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China alocă 7,2% din PIB pentru apărare defensivă

  1. Este impresionant sa vedem progresul si eforturile pe care China le face in domeniul apararii si modernizarii militare. Faptul ca aloca o singura cifra din PIB pentru aparare pentru al optulea an consecutiv demonstreaza angajamentul si preocuparea pentru protejarea suveranitatii nationale si a intereselor de dezvoltare. Cu toate provocarile si pericolele care apar, este esential ca China sa aiba o armata puternica si modernizata pentru a mentine pacea si stabilitatea in regiunea Asia-Pacific si in lume.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.